Mėgstantiems daržovines tartas labai rekomenduoju. Joje pirmu smuiku groja pankoliai, tačiau yra ir galėtų būti daugiau kitų daržovių. Daržovės yra gerai, tai yra viskas gerai, kas sukuria patiekalui pridėtinę vertę. Visą mėnesį bandysiu dvigubinti daržovių kiekį lėkštėje, taip dvigubindama paros daržovių normą.
Kam to reikia? – Rekomenduoju visiems, kas šiuo metų laiku pasyviai leidžia vakarus bei savaitgalius. Labai gerai yra sulėtinti tempą, atsipūsti, viską pergalvoti. Dar nereikia rūpintis ką sėti, o ko ne, išgyventi dėl šalnų, sausros ar per didelio kiekio kritulių, – paskaitykime gerą knygą, pažiūrėkime vertą dėmesio filmą, aplankykime pamirštą draugą.
Gal būt, šiuo metu ateis įkvėpimas išbandyti ir vieną kitą receptą, kuriam vis pritrūkdavo laiko. Toks trumpas, bet koks nuostabus šis laikotarpis – iki Velykų! Neskubinkim jo prisigalvoję visokių neatidėliotinų reikalų! Pasimėgaukim juo kaip ir šiuo, tikrai vertu dėmėsio, patiekalu.
Reikės: (4 asmenims)
Užkepėlės pagrindui
- 250 g miltų
- 1/2 a.š. druskos
- 1/2 a.š. kepimo miltelių
- 120 g sviesto
- 2 kiaušinio trynių
- 1 v.š. grietinės
Įdarui
- 2 kiaušinių
- 150 g varškės
- 200 g grietinės
- 100 g tarkuoto Ementalio sūrio (galima imti kitą kietąjį sūrį)
- 250 g morkų
- 1 pankolio (maždaug 150 g pankolio įdarui + 100 g viršutiniam sluoksniui)
- 100 g saliero stiebų
- saujelės petražolių
- 1 a.š. druskos
- 1/4 a.š. kumino
- žiupsnelio juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Pagrindui miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei druska, sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą.
- Viską trinkite rankomis arba specialia virtuvinio kombaino kapokle, kol tešla pavirs į trupinius.
- Įmuškite kiaušinių trynius ir įdėkite grietinės.
- Maišykite tol, kol viskas taps vienalyte mase. Jei tešla per sausa, įpilkite šlakelį vandens.
- Iš gautos tešlos suformuokite ploną diską, suvyniokite jį į plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą.
- Įdarui per pusę perpjaukite pankolį, iš vienos ir kitos dalies gražiai atpjaukite po vieną išilginę daržovės juostelę, – likusią daržovę atidėkite smulkinimui. (Juostelės bus viršutiniam sluoksniui paįvairinti).
- Morkas nuskuskite, dėkite į lengvai pasūdytą vandenį, pavirkite 5-7 minutes, salierų gabaliukus ir stambiai supjaustytą pankolio dalį dėkite įkandin, palikite virti dar 5 minutes.
- Apvirtas daržoves dėkite į kiaurasamtį, kad nutekėtų vanduo.
- Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius, dėkite varškę, grietinę, dar kartą viską išsukite, sudėkite prieskonius.
- Pasmulkinkite petražoles, plonomis juostelėmis supjaustykite morkas (saujelę atidėkite papuošimui), saliero bei pankolio gabalėlius sudėkite į tešlą, permaišykite.
- Pabaigoje įmaišykite tarkuotą sūrį.
- Tešlą plonai iškočiokite, išklokite ja kepimo indą (tinkamas stačiakampis 30X20), suformuokite nedidelius bortelis, lengvai subadykite šakute, dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę, pakepkite 10-12 minučių.
- Supilkite įdarą, viršuje įspauskite pankolio juosteles, atidėtus morkų “šiaudelius”.
- Grąžinkite tartą į orkaitę, kepkite dar maždaug 40 minučių.
- Skanaukite su šviežiais pomidorais, nors tinka ir kiti žalumynai.
Skanaus vakarojimo!
Dar šis bei tas…
Užtepėlės pagrindui galite naudoti ir trapią bemielę tešlą, kurią lengvai įsigysite prekybos centre.
Nuotraukoje yra pusinė porcija, kuri tilpo standartinėje ketuvėje.
Pusę nurodyto kiekio miltų galite pakeisti speltos miltais.
Jeigu net įpylus vandens tešla atrodys per sausa – išeitis yra – sutarkuokite ją burokine tarką, trupinius paskleiskite ant kepimo formos pagrindo, pirštais išlyginkite, šonuose padarykite nedidelius pakilimus.