Daržovių patiekalai · Skoniai

Cukinijų griežinėliai su avinžirnių humusu

Kaip vaikas šokinėju iš džiaugsmo! Ir tai atsitinka tada, kai surandu ar atrandu naują receptą, ar gurmanišką derinuką užkandžiavimui. Pasiilgau šio jausmo, nes paskutinį kartą tai išjaučiau su keptomis braškėmis ir burata. Ir jeigu tik dar jų turite – žinau lietuviškų vėlyvųjų dar galima gauti, o gal ir patys esate užsiauginę, būtinai paskanaukite.

Dabar jau cukinijų metas. Štai šios, pakeptos orkaitėję su avinžirnių humusu gali išgelbėti tuomet, kai viskas atrodo šimtą kartų kartota ir kai apima beviltiškumo jausmas, kad dabar tai jau viskas, pabaiga, galas, šachas, matas ir uždarius virtuvės duris nesinori ten grįžti net kitą dieną. Juokauju – taip gal būt ir nebūna, bet dėl viso ko dalinuosi šia idėja, kaip gelbėjimo ratu, kai valties nebelieka, va taip kažkaip.;)

…ėmė ir pavyko tobulai!

Reikės: (4 asmenims)

Avinžirnių humusui

  • 500 g virtų ar konservuotų avinžirnių
  • 85 ml tahini pastos
  • 3 v.š. citrinų sulčių (galima maišyti su laimo sultimis).
  • 3-4 skiltelės česnako (galite dėti ir mažiau)
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus/sezamų aliejaus
  • 1 a.š. harisos
  • 1 v.š. šviežio medaus
  • žiupsnelio jūros druskos
  • pipirų (nebūtinai)

Keptų cukinijų griežinėliams

  • 3-4 jaunų cukinijų
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • aliejaus

Lapinio kopūsto (kale) traškučiams

  • 4 didesnių kopūsto lapų
  • aliejaus
Cukinijų griežinėliai su avinžirnių humusu
Gaminimas:
  1. Humusui avinžirnius užmerkiame iš vakaro (vandens nepagailime)/nusiperkame virtų prekybos centre.
  2. Verdame pasūdytame vandenyje 20 minučių.
  3. Išvirtus dedame į rėtį ir palaukiame kol nutekės skystis (keletą šaukštų viralo atidedame).
  4. Česnako skilteles nulupame, pasmulkiname.
  5. Virtus avinžirnius dedame į virtuvinį kombainą kartu su česnakais, druska, triname S formos peiliu kol gausime vientisą masę.
  6. Supilame citrinos sultis, aliejų, kartu dedame ir medų, lengvai permaišome.
  7. Pabaigoje sudedame tahini pastą ir harisą, išsukame iki vientisos masės, jeigu per sausas, įpilame šlakelį avinžirnių viralo.
  8. Skanaujame ir subalansuojame skonį kaip tik patinka – reikia saldžiau, dedame medaus, sūriau – druskos, rūgščiau – citrinos sulčių ir t.t.
  9. Lapinio kopūsto traškučiams – lapus nuplauname, nusausiname, pašaliname storąją lapkočio dalį – – kepsime kartu su cukinių griežinėliais, nors galima ir atskirai.
  10. Cukinijas nuplauname, nusausiname, supjaustome plonais griežinėliais, sudedame į dubenį, pagardiname žiupsneliu druskos, maltais pipirais, įpilame šlakelį aliejaus, išmaišome.
  11. Orkaitę įkaitiname iki 180 lapsnių, kepimo padėklą išklojame kepimo popieriumi, išdėliojame daržovių griežinėlius, kopūsto lapus, pašlakstome juos aliejumi, dedame kepti.
  12. Lapus kepame apie 15 minučių (per šį laiką juos reikia apvertsi kita puse ir dar pakepti), cukinijas kepame kol gražiai apskrunda (apie 40 minučių).
  13. Humusą dedame į serviravimo lėkštę, ant viršaus ar šalia įtaisome keptas cukinijas, padėliojame kopūsto lapų traškučių.
  14. Patiekiame su keptais avinžirniais.
  15. Skanaus!

Dar šis bei tas…

Tahini galite lengvai pasigaminti patys: 100 g šviesių sezamo sėklų,  2 v.š. aliejaus, žiupsnelio druskos - viską trinti viruviniu kombainu, S formos peiliu, kol gausime vientisą masę (mūsų patiekalui sąrašą reikėtų dvigubinti).

Kepti virus avinžirnius greitas reikalas: "apvelkame" nedideliu kiekiu druskos, kumino, ciberžolės, raudonosios paprikos miltelių, įberiame vos vos aitriosios paprikos - dedame į kepimo padėklą, paskleidžiame ir už  20 minučių skanaujame.;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *