Po lietaus darže sušoko viskas iš karto; bazilikai pirmieji reikalauja dėmesio, nes dar viena kita diena ir pradės žydėti, beje žiedus galima naudoti taip pat, žiūrėti čia. Paėmusi aštrų peilį nupjoviau visus dviejų vainiklapių aukštyje – bus kitas derlius. Šis keliaus manąjam „pesto“. Parsinešusi krepšį nuimtų bazilikų, kruopščiai juos nuplaunu po tekančiu vandeniu. Toliau nusausinu salotų džiovyklėje, nuimu kotelius, ir suguldau, kaip tikrus princus (juk jie dar vadinami karalių žole) ant švaraus rankšluosčio – tegu dar pailsi prieš kelionę į smulkintuvą. Norėčiau juos sugrūsti grūstuvėje, bet kol kas dar neįsigijau, taip ko gero būtų sveikiau, nes nesioksiduotų. Vangiai dirba elektrinis prietaisas – veliasi peiliukas, nes bazilikų lapeliai jam per sausi. Pasitelkiu į pagalbą mechaniką. Mėsmalė tiko beveik idealiai. Paprastuoju būdu ji mano „princus“ pavertė košele – žiauru. Tačiau, jie tuoj virs į pasakišką priedą prie maisto. Belieka tik tokiu pačiu būdu susmulkinti česnako skilteles (jų gabaliukai po mėsmalės buvo man per stambūs, tai galiausiai viską pertryniau elektriniu trintuvu). Beliko pridėti stambios druskos, alyvuogių aliejaus et voilà, pagardas paruoštas! Ingredientų santykį reguliuoju pagal skonį, o konsistencija turi būti neskysta; aliejaus padauginti nereikėtų – dėti tik tiek, kad įgytų minkštumą. Manau, kad čia kiekvienas gali išdirbti savo receptuką. Aš prieš pradėdama jį ruošti žinojau dar mažiau, tačiau jis tapo man nepakeičiamas. Ištisus metus turiu jo šaldytuve, sudėto į mažus stiklinius indelius. Dažniausiai jį naudoju prie makaronų, bet tinka pagardinti ir kitiems patiekalams. Galite pabandyti pagardinti daržovių sriubą; prieš pilant į lėkštę, įdėti šiek tiek baziliko masės ir užpilti viralu. O Kaprio salotoms tiko nerealiai!
Dar šis bei tas…
Pridėjus maltų anakardžio riešutų ir kietojo sūrio, lašelį citrinos sulčių – gausime tikresnį pesto.
Pabandykite taip pat ir krapų pesto.