Skoniai · Tortai

Oreo sausainių tortas

Šį kartą ne tortų kepėjos įrašas. Patinka skanėstai ir prie kavos būtinai turi būti kažkas skanaus. O tas “kažkasskanus” retai kada būna torto gabaliukas. Nemėgstu masiniam vartotojui sulipdytų tokių sluoksniuočių, nors ir labai patraukliai atrodo. Nedažnai ir naminis tortas pasitaiko skanus. Šeimininkės kartais labai didžiuojasi savo surinktais torčiukais. Gerbiu jas už tokią ambiciją. Tačiau dažnai skonių dermės ten nebūna – einama pačiu lengviausiu keliu, kur atperka maskarponės sūrio kremas, o biskvitinis sluoksnis būna toks, kad norisi kremą vieną kabinti šaukšteliu, užsidėjus uogų ar šokolado, ar kažko kuo būna papuoštas (jei papuoštas) toks “šedevras”.

O dabar apie savąjį “šedevrą”. Gimė jis ne iš didelio noro ar progos TORTUI. Prekybos centre akis užkliuvo už pilnos lentynos akcijinių oreo sausainiukų. Ir taip, būdama spontaniška, prisikroviau jų į krepšį kelias pakuotes dar nežinodama tiksliai, ką iš jų gaminsiu. Tikrai ne “priekavos”. “Gal kokį torčiuką pabandžius?” – retai kada sau tokį iššūkį metu. Labiau esu mėgėja pyragaičių tai net “Paris-brest” esu sukurpusi, nuo… iki. Dabar tai net baisu pagalvot: nežinau kaip mano smulkintuvas atlaikė apdorodamas kepintus karamelizuotus rieštus kremui, be kurio toks pyragaitis nieko vertas.

Bet kam čia klaidžioti prisiminimų labirintuose – Carpe diem! Keliaukim prie biskvito, kurį patartina išsikepti iš vakaro. Užtikrinu – jeigu pasiryšit šiam “projektui” – biskvitas bus ta dalis, kurios nereikės valgyti atbulais dantimis. Oreo sausainių rasite artimiausiame prekybos centre. Ko dar reikia? Šiam receptui, tiesa, reikia dviejų dydžių atsegamų torto formų, bet galima kepti ir su viena, tik naudojamų produktų proporcijos šiek tiek skirsis. Na, dar reikia nusiteikimo, – pirmą kartą gali užtrukti, bet nebūtinai. Organizuotoms šeimininkėms toks torčiukas – vieni niekai!

Keliaukime vasara, – kai dienos ima trumpėti, o viską reikia suspėti…

Reikės:

Biskvitui

  • 3 kiaušinių
  • 1/3 stiklinės cukraus
  • 1/3 stiklinės miltų
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/4 stiklinės karšto vandens
  • 2 v.š. kakavos
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 1 v.š. tamsaus romo
  • 30 g ištirpinto sviesto
  • žiupsnelio druskos

Musui

  • 1 kiaušinio
  • 3 v.š. cukraus
  • 180 ml pieno
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 50 g Oreo sausainių
  • 1/4 stiklinės vandens (želatinai ištirpinti)
  • 15 g želatinos
  • 2 stiklinių grietinėlės

Trapiam sluoksniui

  • 100 g baltojo šokolado
  • 50 g Oreo sausainių

Papuošimui

  • 250 ml grietinėlės
  • 1/2 a.š. želatinos
  • mini Oreo sausainių (papuošimui)
  • 1 v.š. cukraus pudros
  • 30 g Oreo sausainių
  • kelių gervuogių (papuošimui)

Gaminimas:
  1. Biskvitui baltymus suplakite iki putų ir iš bendro kiekio po truputį suberkite 3 šaukštus cukraus ir plakite iki standumo – nereikia, kad būtų baltymai labai standūs, nes bus sunku įterpti.
  2. Gerai suplakite trynius su likusiu cukrumi.
  3. Kakavą sumaišykite su vandeniu.
  4. Į trynius įmaišykite kakavą, supilkite romą.
  5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, krakmolu, druska, persijokite ir sumaišykite su trynių ir kakavos mase.
  6. Į gautą ruošinį įmaišykite 1/3 išplaktų baltymų, gerai išmaišykite, o tada įmaišykite likusius baltymus.
  7. Į tešlą supilkite ištirpintą sviestą, viską dar kartą gerai išmaišykite.
  8. Tešlą supilkite į 18 cm skersmens atsegamą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
  9. Išlyginkite paviršių, kepkite 170 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.
  10. Įkiškite medinį pagaliuką ir patikrinkite, ar biskvitas iškepęs – pagaliukas turi būti sausas.
  11. Biskvitą atvėsinkite formoje, išimkite atsargiai atkabinę kraštus silikonine mentele.
  12. Kepinį paruoškite torto surinkimui perpjovę į dvi lygias dalis.
  13. Trapiam sluoksniui ant kepimo popieriaus nupieškite 20 cm skersmens apskritimą.
  14. Oreo sausainius atskirkite nuo kremo, sutrupinkite iki smulkių trupinių.
  15. Šokoladą temperuokite ir sumaišykite jį su Oreo sausainių trupiniais.
  16. Gautą masę padėkite ant paruošto apskritimo, išlyginkite ir palikite stingti.
  17. Musui želatiną užpilkite vandeniu ir palikite, kad išbrinktų.
  18. Oreo sausainius atskirkite nuo kremo, sumalkite iki smulkių trupinių.
  19. Užvirkite pieną, o per tą laiką sumaišykite kiaušinį su krakmolu ir cukrumi – stenkitės, kad neliktų gumuliukų.
  20. Į gautą kiaušinio masę, nuolat maišant labai plona srovele, supilkite užvirtą pieną.
  21. Viską grąžinkite į puodą, virkite ant vidutinės ugnies, kol masė sutirštės.
  22. Išimkite kremą iš puodo, sudėkite į plokščią indą (naudoju lėkštę), uždenkite maistine plėvele taip, kad ši priglustų prie masės, dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. (Daugiau apie kepinių kremą).
  23. Iš bendro kiekio atmatuokite 100 mililitrų grietinėlės, supilkite į puodą, pakaitinkite iki užvirimo, nuimkite nuo kaitros, sudėkite ten išbrinkintą želatiną, pamaišykite, kol ji visiškai ištirps.
  24. Išplakite likusią grietinėlę, pačioje pabaigoje sudėkite ir įplakite grietinėlę su želatina.
  25. Iš šaldytuvo išimkite sustingusį kremą, dėkite jį į plakimo indą, supilkite grietinėlę, sudėkite nuimtą nuo Oreo sausainių kremą, sudėkite sumaltus sausainių trupinius, viską apjunkite lengvai išsukdami ant nedidelių apsukų.
  26. Surinkimui paimkite didesnę – 20 centimetrų kepimo formą, išklokite jos šonus maistine plėvele arba acetato juosta, apačioje patalpinkite trapųjį sluoksnį, ant jo dėkite nedidelį sluoksnį muso, o ant viršaus vieną dalį biskvito.
  27. Ant viršaus supilkite maždaug pusę pertepimo, dėkite antrą biskvito sluoksnį.
  28. Ant viršaus supilkite visą muso masę, gražiai paskirstykite masę į šonus, išlyginkite viršų.
  29. Dėkite tortą į šaldytuvą, kad sustingtų.
  30. Papuošimui želatiną užpilkite su 1-2 v.š. vandens, kad išbrinktų.
  31. Oreo sausainius atskirkite nuo kremo, sumalkite iki smulkių trupinių.
  32. Puode iš bendro kiekio nupilkite 50 mililitrų grietinėlės, pakaitinkite iki užvirimo, nukelkite nuo kaitros, sudėkite ten ištirpintą želatiną, maišykite, kol visiški ištirps.
  33. Išplakite likusią grietinėlę su cukraus pudra, pabaigoje supilkite ir įplakite grietinėlę su želatina.
  34. Patalpinkite grietinėlės kremą į šaldytuvą, kad atvėstų ir būtų galima puošti sudėjus į konditerinį švirkštą.
  35. Išimkite tortą iš šaldytuvo ir iš formos.
  36. Apibarstykite kepinį maltais sausainių trupiniais, papuoškite atvėsinta grietinėlės mase.
  37. Ant viršaus padėliokite mini Oreo sausainiukus, įkomponuokite gervuoges.

Po tokio sunkaus darbo, ateis tikrasis pasitenkinimas – skonis atpirks visus vargus:)

Dar šis bei tas…

Musą ruoškite prieš pat torto surinkimą.
Į grietinėlės kremą papuošimui sudėjau ir kremą iš sausainių, nors originaliame recepte nebuvo nurodyta - atrodo nieko blogo nenutiko.

Recepto šaltinis: http://vakarsiandienrytoj.blogspot.com/2015/04/oreo-tortas.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *