Pavasario-vasaros pusryčiai man siejasi su omletu. Vos tik pradėjus augti dilgėlėms, atidarau pono OMLETO sezoną. Kai kūnas skelbia pavojaus varpais, nes jam labai trūksta A,C,D,E ir K vitaminų, kiaušiniai plakami kone kasdieną. Nežinau, kaip jums? – Dilgėlė labai “pikta”? Bet patikėkite – kokia ji švelni tampa po karšto dušo.;)
Prasidėjus pirmąjam šiltnamio derliui, omletas suskamba naujai su šviežiomis daržovėmis. Ką bepaimtumėme – salota – gerai, ridikėliai – labai gerai, agurkai – nuostabiai! Atsiradus cukinijoms, pakeptos ant keptuvės ir įsitaisę šalia omleto ritinėlio, jos ne tik praturtina patiekalą, tačiau suteikia lėkštės turiniui papildomos tekstūros. O pomidorai, praleidę keletą minučių orkaitėje, ne tik sušvelnina virškinimo procesus, – apdoroti termiškai jie atskleidžia kitas naudingas savo savybes – juose padidėja antioksidanto likopeno koncentracija. O kur dar šparaginės pupelės?!
Vasarai įsibėgėjus, pradedame imti kopūstinių daržovių derlių. Kuo omletui blogai brokoliai ar žiediniai kopūstai? Apvirti sūriame vandenyje, pagardinti citrinos sulčių šaukšteliu bei kokybiško aliejaus šlakeliu jie užsuka tikrą ryto suktinį.
Mano numylėtinis – omletas su kale kopūstu. Pradėjus šiai daržovei auginti savo garbanas, tuoj pat jos būna patrumpintos. Ups! Kaip negerai… – net netsiklausiu…
O šiandien Jums siūlau pasigaminti omletą su špinatais. Gal ne naujiena, bet kad kūnui atgaiva, – tai jau tikrai!
Reikės:
Omletui
- 4 kiaušinių
- 1 v.š. garstyčių
- 30-50 g kietojo sūrio
- 2 v.š. grietinės
- druskos
- pipirų
- 2-4 v.š. alyvuogių aliejaus (galima naudoti ir saulėgrąžų)/šiek tiek ydyto sviesto
Įdarui
- 3-4 saujų šviežių špinatų lapų
- 6-7 vnt džiovintų saulėje pomidorų (konservuotų aliejuje)
- Stambios jūros druskos
- Šiek tiek lydyto sviesto
- 1 v.š. citrinų sulčių
Patiekimui
- 1 v.š. sviesto
- kelių šakelių krapų
- avokado (nebūtinai)
- salotų lapų (nebūtinai)
- pomidorų (nebūtinai)
Gaminimas:
- Įdarui špinatus nuplauname, nusausiname, pasmulkiname (jeigu lapai dideli), dedame į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ar lydyto sviesto.
- Kaitiname ant vidutinės ugnies, kol pradeda minkštėti, beriame stambios jūros druskos, pilame citrinų sultis, permaišome, kaitrą išjungiame.
- Saulėje džiovintas pomidorų skilteles sudedame ant popierinio rankšluosčio pertekliniam aliejui pašalinti, pasmulkiname, sudedame į špinatus, viską apjungiame.
- Omletui kiaušinius išplakame, dedame garstyčias, grietinę, viską gerai išmaišome.
- Kiaušinių plakinį pasūdome, beriame pipirų, tarkuoto kietojo sūrio, viską dar kartą permaišome.
- Keptuvę įkaitiname, pilame šlakelį aliejaus/dedame šiek tiek lydyto sviesto.
- Samčiu pilame kiaušinių plakinį, apkepame vieną pusę, po to antrą.
- Ant omleto blynelio krašto padėliojame šiek tiek įdaro, suvyniojame į ritinėlį, dedame į pašildytą lėkštę.
- Procesą kartojame, kol iškepa visi blyneliai (5-6 vnt., bet labai priklauso nuo keptuvės ar kiaušinių dydžio).
- Patiekiame aplietus tirpintu sviestu.
- Ant viršaus pakarpome šviežių krapų.
- Skanaujame su namine duona, šviežiomis salotomis, pomidorais ar avokadu.