Esu iš tų, kurie dievina bulves, jų patiekalus, tokius kaip bulvių košė, bulvinis plokštainis, cepelinai arba, tiesiog, orkaitėje keptos bulvės. Visokias – su lupenom, nuskustas, supjaustytas ketvirčiais ar pasmulkintas plonomis riekelėmis. Jaunos bulvytės ypatingos, bet rudeninės – ne prastesnės. Nesidalinu jų patiekalais, tik savo mėgiamiausią esu aprašiusi čia. Kas jau yra dažno lietuvio kasdienis maistas, tai ir dalintis neverta, nes seniai jau pasidalinta, patobulinta, įsiminta ir eina iš kartos į kartą.
Štai, saldžiosios bulvės – kitas dalykas! “Man patinka saldžiosios bulvytės” – madingas pareiškimas. Mano šeimai jos ne prie širdies – “Kas-per-nesąmonė-saldžios-bulvės!” Bandžiau kartą – pati ir valgiau. Šį kartą truputį pasidomėjau, kaip ir kas. Pasirodo, nuvalytas ir supjaustytas bulves reikia apie valandą mirkyti, o tik tada, gerai nusausinus, kepti. Kam to reikia? – Kad būtų tarškios. Ar buvo?
Atsakymą surasite netrukus.;)
Reikės: (2 asmenims)
- 5-6 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių.
- 3 skiltelių česnako
- 2 v.š. aliejaus
- džiovintų čiobrelių
- druskos
- pipirų
Gaminimas:
- Bulves nuplauname, nuskutame (arba tik gerai nušveičiam).
- Supjaustome 0,5-1cm pločio juostelėmis.
- Pamerkiame į šaltą vandenį, laikome apie valandą.
- Išmirkytas bulves nusausiname popieriniais rankšluosčiais, sudedame į didesnį indą.
- Nusausintas bulves apibarstome pipirais, čiobreliais, išspaudžiame česnaką, apšlakstome aliejumi, viską gerai permaišome ir valandai pamirštame.
- Atsiminę įjungiam orkaitę ir nustatome 200 laipsnių temperatūrą.
- Skardą išklojame kepimo popieriumi, sudedame bulves taip, kad kiekviena būtų atskirai.
- Kepame apie pusvalandį – iš orkaitės traukiame, kai gražiai apskrunda.
- Per tą laiką pasiruošiame padažą. Prie saldžiųjų bulvių tinka jogurtnis tzatziki dažinys arba avokadų – gvakamolė.
- Iškepusias bulves pabarstome druska.
- Patiekiame kaimiško stiliaus lėkštėse arba moliniam dubenyje, šalia – mažuose dubenėliuose – dažinius.
Dažom ir mėgaujamės!
Dar šis bei tas…
Nebuvo traškios – negaliu meluoti, bet tikrai buvo skanios!
Galima gardinti ir kitomis prieskoninėmis žolelėmis – joms daug kas tinka, reikia tik atrasti savo mėgstamą skonį.
Galima gardinti ir stambia jūros druska – gražiai išryškėja ant sodrios patiekalo spalvos.