Daržovių patiekalai · Skoniai

Saldžiosios bulvytės keptos orkaitėje

Esu iš tų, kurie dievina bulves, jų patiekalus, tokius kaip bulvių košė, bulvinis plokštainis, cepelinai arba, tiesiog, orkaitėje keptos bulvės. Visokias – su lupenom, nuskustas, supjaustytas ketvirčiais ar pasmulkintas plonomis riekelėmis. Jaunos bulvytės ypatingos, bet rudeninės – ne prastesnės. Nesidalinu jų patiekalais, tik savo mėgiamiausią esu aprašiusi čia. Kas jau yra dažno lietuvio kasdienis maistas, tai ir dalintis neverta, nes seniai jau pasidalinta, patobulinta, įsiminta ir eina iš kartos į kartą.

Štai, saldžiosios bulvės – kitas dalykas! “Man patinka saldžiosios bulvytės” – madingas pareiškimas. Mano šeimai jos ne prie širdies – “Kas-per-nesąmonė-saldžios-bulvės!” Bandžiau kartą – pati ir valgiau. Šį kartą truputį pasidomėjau, kaip ir kas. Pasirodo, nuvalytas ir supjaustytas bulves reikia apie valandą mirkyti, o tik tada, gerai nusausinus, kepti. Kam to reikia? – Kad būtų tarškios. Ar buvo?

Atsakymą surasite netrukus.;)

Reikės: (2 asmenims)
  • 5-6 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių.
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 v.š. aliejaus
  • džiovintų čiobrelių
  • druskos
  • pipirų
Saldžiosios bulvytės keptos orkaitėje
Gaminimas:
  1. Bulves nuplauname, nuskutame (arba tik gerai nušveičiam).
  2. Supjaustome 0,5-1cm pločio juostelėmis.
  3. Pamerkiame į šaltą vandenį, laikome apie valandą.
  4. Išmirkytas bulves nusausiname popieriniais rankšluosčiais, sudedame į didesnį indą.
  5. Nusausintas bulves apibarstome pipirais, čiobreliais, išspaudžiame česnaką, apšlakstome aliejumi, viską gerai permaišome ir valandai pamirštame.
  6. Atsiminę įjungiam orkaitę ir nustatome 200 laipsnių temperatūrą.
  7. Skardą išklojame kepimo popieriumi, sudedame bulves taip, kad kiekviena būtų atskirai.
  8. Kepame apie pusvalandį – iš orkaitės traukiame, kai gražiai apskrunda.
  9. Per tą laiką pasiruošiame padažą. Prie saldžiųjų bulvių tinka jogurtnis tzatziki dažinys arba avokadų – gvakamolė.
  10. Iškepusias bulves pabarstome druska.
  11. Patiekiame kaimiško stiliaus lėkštėse arba moliniam dubenyje, šalia – mažuose dubenėliuose – dažinius.

Dažom ir mėgaujamės!

Dar šis bei tas…

Nebuvo traškios – negaliu meluoti, bet tikrai buvo skanios!

Galima gardinti ir kitomis prieskoninėmis žolelėmis – joms daug kas tinka, reikia tik atrasti savo mėgstamą skonį.

Galima gardinti ir stambia jūros druska – gražiai išryškėja ant sodrios patiekalo spalvos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *