Pasigaminti pirmuosius naminius mėsainius man reikėjo žiauriai daug motyvacijos – “Ar pavyks?, “Ar bent bus valgomi?, “Ar… ?” – daugybė minčių ir nepačių pozityviausių. Tačiau, nusprendusi viską po truputį išbandyti, negalėjau pasiduoti ir šį kartą. Kai ką nors gaminu pirmą kartą, peržiūriu daugybę blogų įrašų, o jei abejoju, pasitelkiu į pagalbą vlogus, va, ten randu išsamių paaiškinimų ir patarimų. Šį kartą tiek įnikau į mėsainių bandelių studijas, kad nebeliko šventos kantrybės laiką gaišti prie vaizdo įrašų. Reikėjo pradėti veikti, nes, pamaniau,- jei dabar nesiimsiu, greičiausiai užmesiu šį reikalą dar kuriam laikui. Ilga buvo kelionė laiku…, ilgai laukė svėrimui paruoštos mielės, išsiblaškę po virtuvę miltų, cukraus pakuotės, šaukštai, šaukšteliai, stiklainaitės, matuokliai ir svarstyklės – kam jų tokia gausybė?! Ir iš viso, kam gaminti kažkokius mėsainius, kai galima pasigaminti sumuštinį su kumpiu? Vangiai pėdinau atgal į virtuvę TĘSTI dar NEpradėto darbo… Na, ir prasidėjo – NERVŲ KARAS! Kariavau su kiekvienu sveriamu gramu, kiekviena minute, su mintimis,- kurios, savo ruožtu, kariavo tarpusavyje – kuri kurią! Ar vertėjo? – Man, TAIP! – Kam ko reikia… Tarp kitko, labai ramina: https://www.youtube.com/watch?v=SyA7VvHNKUU
Reikės:

Bandelėms
- 250 g miltų
- 14 g šviežių mielių
- 150 ml pieno
- 1 kiaušinio+1 (apepimui)
- 1 v.š. cukraus
- 1 v.š. sviesto
- žiupsnelio druskos
- sezamo, kanapių, juodgrūdės sėklų (pabarstymui)
Maltiniams (8-10 maltinių)
- 300-400 g jautienos faršo
- druskos
- juodų grūstųjų piprų
- raudonosios paprikos miltelių
- česnako
- svogūno
- 8-10 Čederio sūrio lapelių (galima nauoti ir kitą kokį, pvz. Brie)
- aliejaus (kepimui)
Padažo ir salotų įdarui
- mėgstamo padažo
- salotos (Romaninės ar pan.)
- pomidoro
- raudonojo svogūno


Gaminimas
- Bandelėms į vos pašildytą pieną sudedam trupintas mieles, cukrų, įdedam šaukštą miltų, palaikom 10 minučių.
- Kai mielės suputoja, pilam ruošinį į miltuose padarytą duobutę, sukam mediniu šaukštu, kol viskas apsijungia.
- Įmušam kiaušinį, įdedam žiupsnelį druskos, išmaišom.
- Supilam tirpintą sviestą, užminkom tešlą.
- Tešlą minkom apie 7-10 minučių, suformuojam rutulį, uždengiam maistine plėvele ar rankšluostėliu, paliekam 1,5 valandos šiltai.
- Padvigubėjusią tešlą paminkom, kad išeitų oras, padalinam į 8-10 dalių, suformuojam bandeles – gabalėlį tešlos šiek tiek suplojam, paskui pirštais minkom iš kraštų į vidų, kad gautumėm simpatišką burbuliuką, užbaigiam pavoloję tarp delnų.
- Bandeles sudedam į kepimo skardą, aptepam kiaušinio/pieno plakiniu, apibarstom trijų rūšių sėklom, paliekam 20 minučių pakilti.
- Kepam 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes.
- Maltiniams jautienos faršą pasūdom, įdedam juodų grūstų pipirų, raudonosios paprikos miltelių, smulkinto česnako, svogūno.
- Viską gerai išminkom, suformuojam “dešrą”, suvyniojam į maistinę plėvelę, patalpinam į šaldytuvą arba, jeigu reikia greičiau – apie pusvalandį palaikom šaldymo kameroje.
- Pastingusį mėsos ruošinį supjaustom apie centimetro ar dviejų storio gabaliukais, jei reikia, šiek tiek paformuojam, dedam į gerai įkaitintą aliejų, apkepam iš abiejų pusių, sudedam į atskirą indą, procesą tęsiam iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
- Pabaigoje uždedam po riekelę sūrio, krosnį išjungiam.
- Kai sūris lengvai išsilydys, maltinius ištraukiam, dedam ant ištepto padažu bandelės pagrindo, tęsiam “montažą”, kaip nurodyta aukščiau, tačiau dar geriau – pasitelkti savo fantaziją!
- Atvėsusias bandeles perpjaunam per pusę, puseles pakepinam ant sausos keptuvės, (nors geriau įdėti trupučiuką sviesto – gražiau apskrunda)
- Mėsainio montavimas: ant apatinės bandelės dalies dedam mėgstamo padažo arba, tiesiog, “sukombinuojam” iš to kas yra šaldytuve (majonezas+česnakas+pomidorų padažas arba grietinė+česnakas+garstyčių milteliai+himalajų druska+šviežiai malti pipirai+smulkinti kaparėliai ar kt.).
- Antras sluoksnis – salotų lapai (gali būti Isbergo, Romaninės ar panašios).
- Trečias sluoksnis – jautienos maltinis (gal “slėgtinis”;)?) su lydyto sūrio kepurėle.
- Ketvirtas – riekelė pomidoro, raudonojo svogūno žiedai.
- Uždedam viršūnėlę ir grožimės sukurtu šedevru, tik, šiukštu – ne per ilgai! – patys skaniausi šilti!

Dar šis bei tas…
Taisyklė, kurios reikia laikytis, kad bandelės būtų purios – gerai išminkyti. Protinga būtų pasitelkti tešlos minkymo kombainą, jeigu tokį turite;)
Sūris, kurį dažniausiai naudoja mėsainiams, yra lydytas Čederis; bandžiau su Brie – skonis geras, tik per ilgai palaikiau orkaitėje – ne aptirpo, kaip turėjo, o apdžiūvo – visur reikia patirties.
Maltinukus geriausia gaminti iš jautienos, tačiau vištienos, avienos gerbėjams – tikrai nereikėtų nusivilti – puikiai viskas tinka! Vegetarams, taip pat, nereikia nusiminti – galima gaminti su avinžirniais, pupelėmis ir kt.
Skaniausias mėsainis yra pagamintas grilyje – kas to nežino!? Svarbiausia, kad maltinukas, tokiu būdu, lieka sultingas, nes kepa “sausai” ant stipriai įkaitinto paviršiaus.