Keksai ir keksiukai · Skoniai · Sveikuolių skanėstai

Graikinių riešutų keksiukai

Labai jau daug sveiko maisto receptų (jeigu tai verta vadinti receptais, nes dažniausiai tai tų pačių sudedamųjų dalių kombinacijos, kurių gali būti kelios dešimtys), iliustruotų spalvingomis nuotraukomis, kviečiančių įsijungti į sveikuolių gretas. Norom nenorom ir pats įsitrauki, nes nenori būti atsilikęs – dabar maitintis sveikai yra tas pats, kaip dėvėti lininius drabužius, įkurdinti savo interjere keletą pusamžių plytų ar prosenelio namo siją.

Bet jeigu sveikai – tai ir skaniai, toks yra mano moto. Juk, maiste juslinis vertinimas yra žymiai svaresnis nei regimasis. Akys pamato – užsinori, tačiau, ar įsidėjus į burną kąsnį nepraeis noras valgyti? Ar teks tik alkį malšinti, ar ir MĖGAUTIS – kvapais, skonių derme, tekstūra, atitinkama temperatūra? Atsakymų į visus AR? – ieškau nuolatos.

Ar riešutiniai keksiukai teiks palaimą ne tik kūnui, bet ir sielai? – Atsakymą surasite patys…

Reikės:
  • 200 g viso grūdo avižinių dribsnių
  • 3 kaušinių
  • 150 g graikinių riešutų
  • 100 g džiovintų abrikosų
  • 30 g goji (ožerkšnio) uogų
  • 100 g minkšto sviesto
  • 300 g bananų (3 bananų)
  • 250 g morkų (2 morkų)
  • 60 g avižų sėlenų
  • 1 a.š. sodos
  • 1 citrinos sulčių
  • žiupsnelio druskos ir cinamono
  • 1 saujos lazdyno riešutų


Gaminimas:
  1. Graikinius riešutus nuplikome ir palaukiame pusvalandį ar daugiau, kad išbrinktų, pasišalintų nešvarumai.
  2. Užmerkiame pusvalandžiui abrikosus.
  3. Išbrinkintus ir išmirkytus ingredientus, nuplauname, paliekame džiūti.
  4. Į elektrinį smulkintuvą (su S formos peiliu), sudedame avižinius dribsnius, susmulkinme (to nereikia daryti jei imate gatavus miltus).
  5. Sudedame avižines sėlenas, ir palaipsniui, jungiant vidutinį rėžimą, įmaišome sviestą, įmušame kiaušinius, druską, įdedame nugesintą sodą.
  6. Sudedame pasmulkintus abrikosus, pasmulkintas morkas, goji uogas, jungiame maišytuvą, kad viską sujungtų.
  7. Atskirai susmulkiname graikinius riešutus (galima sumalti kavamale), sudedame į smulkintuvą; ten pat supilame citrinos sultis, sudedame pasmulkintus bananus, įdedame šiek tiek cinamono – leidžiame kombainą toliau darbuotis.
  8. Gautą tešlą sukrečiame į dubenį, kabiname samteliu ir dedame į kesiukų formeles (geriausia į silikonines).
  9. Viršų užbarstome kapotais lazdyno riešutais.
  10. Kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 30-40 minučių.

Skanaujame su arbata, kava, sultiniu, jogurtu – derinių begalybė!

Dar šis bei tas..

Originaliame recepte vietoj bananų buvo nurodytas toks pats kiekis apelsinų. Tokiu atveju man teko pridėti ir vienos citrinos sultis, kad būtų minkštesnė konsistencija.

Kiekis yra nemažas, tai ir smulkinimo indas turi būti didesnės nei vieno litro talpos (- apie dviejų). Man teko maišyti po kelis ingredientus, o po to didelaime inde viską gerai apjungti mediniu šaukštu.

Nežinau, ar dėl to, kad apelsinus pakeičiau bananais su citrina, bet man pasirodė, kad jie turėjo labiau iškilti. Kitą kartą dėčiau dvigubai daugiau sodos, o gal dar reikėtų 5 minutėmis prailginti kepimą…

Kitą kartą kepsiu su apelsinais, bet iš pusės kiekio – bandysiu kitą skonį, o gal ir tekstūra bus kita.

Turiu pastebėti, kad organizmą jie gana palankiai veikia – nerūkština, nekelia diskomforto žarnyne, o be to, juos galima dar tobulinti!



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *