Be glitimo · Skoniai · Sveikuolių skanėstai

Datulių braunis

Kai pradėjau suprasti, kad datulės ne tik gali puikiai sujungti produktus tarpusavyje bet tapti sveiku cukraus pakaitalu kepiniuose – nesustoju. Net nesivarginu pasakoti, kaip skanu datulės įdarytos mėlynuoju pelėsiniu sūriu – užkandis paplitęs kaip virusas vos tik parduotuvėse atsirado dėžutėse supakuotų datulių. Skanus desertas – datulės apšlakstytos šokoladu, paskanintos kapotais riešutais. Sumaltos su riešutais ir džiovintomis spanguolėmis arba datulių saldainiai.

Šokoladinis braunis? – Mane suintrigavo! Žvilgterėjusi į produktus, supratau, kad noriu jį išmėginti. Sudėtis, kurioje nėra kvietinių miltų, man tinka. Esu išbandžiusi ne vieną jų alternatyvą – likau patenkinta. Kvietinių miltų privalumas tik tas, kad jie pigesni ir, žinoma, tradicinio pyrago neiškepsi. Tačiau, sausainius, tartaletes, sveikuolių skanėstus, bei tortus, galime pasigaminti be didelio vargo. Pasidomėti teks nemažai, tačiau prarastas laikas atsipirks su kaupu. Kiek laiko užims netradicinis braunis? – Pirmam kartui, su recepto analize ir pilnu išpildymu – apie pora valandų. Gaminant antrą, trečią kartą, laiko sąnaudos mažės.

Reikės:
  • 12 šviežių datulių be kauliukų
  • 4 kiaušinių
  • 1 puodelio kokoso aliejaus
  • 1/4puodelio skysčio, kuriame buvo mirkomos datulės
  • 3/4 puodelio riebios kakavos
  • 1/2 puodelio migdolų miltų
  • 1/2 puodelio ryžių miltų
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 1/2 puodelio juodojo šokolado drožlių
  • 1a.š. sodos
  • 0,5 a.š. druskos
Gaminimas:
  1. Iš datulių išimame kauliukus, sudedame į karščiui atsparų indą, užpilame verdančiu vandeniu taip, kad jas apsemtų, palaikome 15 minučių.
  2. Išmirkusias datules sudedame į kiaurasamtį, vandens neišpilame.
  3. Į mikserį dedame datules, užpilame nurodytu kiekiu vandens, kuriame mirko datulės, jungiame aparatą, viską sutriname iki vientisos masės.
  4. Įkandin dedame po vieną kiaušinius, sumaišome.
  5. Ten pat supilame ištirpintą kokoso aliejų, vanilinį cukrų, dar kartą viską sujungiame.
  6. Papildome migdolų miltais, sumaišytais su soda ir druska.
  7. Užbaigiame ryžių miltais.
  8. Paruoštą masę palaikome 15 minučių “subręsti”.
  9. Tešlą pilame į kvadratinę, kokoso aliejumi išteptą kepimo formą (rekomenduojama – 80X120).
  10. Viršų apibarstome tarkuotu šokoladu arba šokoladiniais čipsais, patapšnojam silikonine mentele, kad šokoladas šiek tiek isiterptų į tešlą.
  11. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 40-45 minutes.
  12. Skanaujame atvėsusį!

Dar šis bei tas…

Vietoj puodelio, kaip matavimo priemonės, naudojau 250 ml talpos stiklinę.

Šis skanėstas ypač rekomenduotinas vaikams ir tiems, kam reikia atsisakyti cukraus ir glitimo turinčių produktų.

Pyrago likučius galima užšaldyti ir laikyti iki 3 mėnesių

Recepto šaltinis: https://www.flavcity.com/chocolate-date-brownies/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *