Europos virtuvė · Grybų patiekalai · Skoniai

Kišas su voveraitėmis

Voveraičių tiltai, grybautojų būriai – atsivalgys žmonės šių grybų, o kai kam tai ir papildomas pajamų šaltinis. Pati šiais metais daugiau gaminu nei parduodu, o buvo metų, kai buvo atvirkščiai. Dabar man norisi kuo daugiau paskanauti, išragauti, sukurti ir sudėti į užrašinę receptus, kad galėčiau pasidalinti su kitais, kuriuos laiko užspaudusi rutina ir darbų krūva arba kuriuos veda smalsumo dvasia pagaminti kažką naujo.

Voveraitės – grybai, nepasižymintys ypatingu skoniu, jei gaminsime vienas. Bet jos puikiai papildo patiekalų įdarus, užpildo padažus, paįvairina patiekalų tekstūrą, suteikia gurmaniškumo, sukuria estetinį vaizdą. Šią vasarą jau kuris laikas pas mane yra jų atsargų – gaminu apkepus, ruošiu padažus, verdu sriubas. Ir savo nuostabai, o kartu ir džiaugsmui naujai atradau kišą – prancūzišką pyragą su įdaru. Prisipažinsiu – nelabai juo žavėjausi, bet pagaminusi šį, su voveraitėmis – negalėjau atsivalgyti.

Teko priimti svečius. Pyragas buvo įvertintas puikiai – pasiigaminti siūlau ir Jums.:)

Kišas su voveraitėmis patiektas!

Kišas su voveraitėmis išimtas iš orkaitės
Reikės:

Tešlos pagrindui

  • 180 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 100 g grietinės
  • druskos
Kišas su voveraitėmis paruoštas kepimui

Įdarui

  • 300-350 g voveraičių
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 ryšelio petražolių = 5 vešlių šakelių petražolių
  • 1 ryšelio krapų = 5 vešlių šakelių krapų
  • 2 kiaušinių
  • 100 ml grietinėlės
  • 50 g Parmezano ar kito kietojo sūrio
  • druskos
  • pipirų
  • aliejaus, sviesto (kepimui)
Kišo su voveraitėmis gabalėlis
Kišo su voveraitėmis gabalėlis (antras dublis)
Gaminimas:
  1. Tešlai ant darbastalio medinės lentos suberkite miltus, sumaišykite juos su druska, į vidurį dėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą, kapokite plačiaašmeniu peiliu, kol viskas apsijungs (turite gauti smulkių trupinių masę).
  2. Sudėkite šaltą grietinę, tuo pačiu peiliu, įterpkite ją į sviesto ir miltų masę – gausite minkštą, lengvai minkomą tešla (jei lips prie rankų, įdėkite dar šiek tiek miltų).
  3. Suvyniokite į maistinę plėvelę, patalpinkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
  4. Įdarui voveraites išplaukite, sudėkite į kiaurasamtį, kad nutekėtų perteklinis vanduo, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
  5. Aliejuje pakepinkite česnaką, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, pabaigoje įdėkite šiek tiek druskos, pipirų – kepkite kol suminkštės.
  6. Įkandin sudėkite pasmulkintas voveraites, kepkite kol išgaruos vanduo, o voveraitės lengvai apkeps.
  7. Sudėkite smukintus krapus, petražoles, įdėkite pora kubelių sviesto, druskos, pipirų, raudonosios paprikos miltelių, viską permaišykite, palikite ant nedidelės kaitros keletą minučių pasitroškinti.
  8. Kiaušinius išplakite, įdėkite druskos, supilkite grietinėlę, pusę tarkuoto sūrio, viską apjunkite.
  9. Į kiaušinių masę sudėkite apkeptus grybus, išmaišykite.
  10. Išimkite iš šaldytuvo tešlą, iškočiokite, padenkite 18 cm skersmens silikoninę kepimo formą, suformuokite bortelius.
  11. Supilkite įdarą, ant viršaus užberkite likusi tarkuotą sūrį, kepkite 180 laipsnių temperatūroje, 35-40 minučių.
  12. Patiekite su šviežiais pomidorais.
Tokį pyragą galite puošti pakepintomis svieste voveraitėmis

Skanaus!

Gražuolė voveraitė

Dar šis bei tas…

Tešlą galite ruošti ir tešlos maišyklėje - KitchenAid puikus pasirinkimas (dirbu be reklamos;))

Jeigu patinka plonesnis pagrindas, kočiokite ploniau, tačiau nedidelei formai liks pertekliniai tešlos kraštai - nupjaukite ją aštriu peiliu, suvyniokite į maistinę plėvelę, kitą dieną galėsite pasigaminti keletą pyragėlių prie kavos.

Pasigaminkite taip pat kišą su daržovėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *