Kada kepti sūrio pyragus?
– Rabarbarų ir braškių tartaletes – vasaros pradžioje, miško uogų – vasaros viduryje, obuolių ir slyvų – rudenį, o varškės ar sūrio pyragais galima mėgautis nepriklausomai nuo metų laikų, kad ir kasdien. Tiesa, jie šiek tiek užtrunka, nes reikia ilgai kepti, po to aušinti ir geriausia per naktį palaikyti šaldytuve. Tačiau visai nedidelis gabalėlis minkštutėlio pyrago atperka visus vargus.
Recepto, kuriuo noriu pasidalinti, pagrindas yra varškės pyrago, bet šis yra visiškai kitoks tiek savo išvaizda, tiek skoniu, nes įdarui ėmiau maskarponės sūrį. Niekada, nebūčiau pagalvojus, kad jis čia taip gerai derės. Viso ko pradžia buvo šaldytuve užsilikęs maskaronės sūrio indelis. Jeigu jums smalsu ir labai mėgstate šiuos pyragus, skaitykite tęsinį ir įsitikinsite, kaip nesunkiai galima mėgautis išskirtiniais dalykais.
Reikės:
Pagrindui
- 100 g kvietinių miltų
- 100 g viso grūdo speltos miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 100 g sviesto
- 50 g cukraus
- 3 kiaušinių trynių
- žiupsnelio druskos
Įdarui
- 500 g maskarponės sūrio
- 125 g cukraus pudros
- 50 g riebios grietinės
- 30 g grietinėlės
- 1 v.š. miltų
- 2 kiaušinių
- 1 kiaušinio trynio
- 1 vanilės ankšties arba vanilės esencijos
- 1 v.š. tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimas:
- Pagrindui kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi.
- Dedame kiaušinių trynius, žiupsnelį druskos, viską išmaišome iki vientisos masės.
- Abiejų rūšių miltus sumaišome su kepimo milteliais ir dedame į paruoštą masę.
- Rankomis suminkome tešlą, suformuojam rutulį, dedame į maistinę plėvelę, palaikome šaldytuve pusvalandį ar daugiau.
- Įdarui maskarponės sūrį sumaišome su cukraus pudra ir tarkuota citrinos žievele.
- Dedame vanilę, po vieną įmušame kiaušinius,- trynį įmaišome paskutinį.
- Dedam išsijotus miltus, supilame grietinę, įterpiame plaktą grietinėlę.
- Viską gerai išmaišome, neplakam!
- Atšaldytą tešlą iškočiojame, klojame į pyrago formos pagrindą, šonuose padarome pakilimus.
- Dugne esantį tešlos sluoksnį subadome šakute.
- Ant pagrindo uždedame paruoštą varškės masę, gražiai sulyginam.
- Kepame 180 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
- Sumažiname temperatūrą iki 110-120 laipsnių, pyrago paviršių pabarstome cukraus pudra ir kepame dar 1,5 valandos – viršus turi pasidengti gražia sueižėjusia plutele.
- Išjungiame orkaitę, pyragą pamirštame kuriam laikui – turi susistovėti.
- Jeigu svečiai dar nesibeldžia į duris, palaikome kepinį pora trejetą valandų šaldytuve.
- Patiekiame atvėsusį su karštu kavos ar arbatos puodeliu.
Skanaus pyrago kąsnelis te nebūna mūsų sąžinės graužatimi!
Dar šis bei tas…
- Įdarą maišykite mikseriu lėtomis apsukomis, nes jis yra minkštas ir nereikalauja didelių pastangų.
- Kepdami nesivadovaukite vien laiku, praėjus valandai stebėkite kepimo procesą, neatidarinėkite orkaitės – įdaras lėtai, bet užtikrintai turi iškilti, neturi likti jokio duburėlio. Išjungę kaitrą nedarykite iš karto orkaitės, palikite pyragą kuriam laikui viduje.
- Pyragas gana saldus, – jeigu ribojate cukrų, dėkite jo mažiau.