Naujas sprendimas ir kitoks Trijų Karalių šventimas. Skanaujame saldžiųjų batatų bandeles su užkeptu Cammembert sūriu.
Labai graži žiema už lango… Jeigu gruodis mušė rekordą tamsių dienų skaičiumi, sausis panašu bus lipšnesnis saulei. Girgždantis sniegas po kojomis ir snaigių žėručiai – žingsniuoti lengva ir džiugu. Džiugu, nes dienos pradėjo imti viršų, naktis nenoriai traukia savo tamsią sermėgą į šalį, o mums – smagiau ir saugiau. Nors dar bus visko, bet po Karalių pradedame laukti pavasario, vis dar mėgaudamiesi žiemos baltais apklotais ir juodai baltu minimalistiniu fonu, kuris dera prie visko.
Lėti pamąstymai. Lėtas laikas su arbatos puodeliu. Ilgi pasivaikščiojimai. Geras laikas susitikti su draugais ilgiems pašnekesiams prie židinio ir ramios muzikos. Traškančios pliauskos židinyje ir žaidžiantys ugnies atšvaitai temstančiame kambaryje – magiškas laikas. Ir štai tokia bandelių “karūna” su šiltu Cammemert sūriu ir taure balto vėsaus vyno…
Mmmm… Ar ne tam atėjome į šią žemę!

Reikės:
Bandelėms
- 120 ml vandens
- 60 ml pieno
- 2 1/4 a.š. sausų mielių
- 65 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 1/2 a.š. druskos
- 85 g sviesto
- 2 1/2 a.š. pasmulkinto rozmarino
- 250 g batatų tyrės
- 540-600 g miltų
Užkeptam kamamberui
- 1 kamambero
- 2 skiltelių česnako
- 2 šakelių rozmarino
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- maltų pipirų
Aptepimui
- 60 g sviesto
- 2 v.š. medaus
- jūros druskos
Papuošimui
- 2 rozmarino šakelių
- 1 saujos džiovintų spanguolių

Gaminimas:
- Tešlai pašildykite vandenį ir pieną iki 38-40°C (galima mikrobangų krosnelėje), įdėkite arbatinį šaukštelį cukraus, pamaišykite, kad ištirptų.
- Sudėkite sausas mieles į gilesnį dubenį, lėtai plakant šluotele supilkite pieno mišinį, viską gerai apjungus palikite 5 minutėms susistovėti.
- Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi, supilkite ištirpintą sviestą, šluotele dar paplakite minutę kitą.
- Įkandin sudėkite batatų tyrę, pasmulkintus rozmarinus, išsukite iki vientisumo.
- Uždėkite S formos antgalį tešlai maišyti (eigu dirbate su elektrine maišykle), po truputį berkite išsijotus miltus kaitaliodami su pieno ir mielių mišiniu, maišykite nustatę vidutinį greitį.
- Minkykite, kol tešla taps glotni, minkoma atšoks nuo indo sienelių (stebėkite tešlos konsistenciją, reikalui esant įdėkite dar miltų). Tešla neturi būti per kieta – viduje ji turi būti šiek tiek lipni.
- Išėmę iš indo minkykite tešlą rankomis dar 5-10 minučių, sudėkite į miltais pabarstytą indą, užklokite švariu rankšluostėliu, laikykite šiltai dar valandą, kol tešla padvigubės.
- Iškilusią tešlą padalinkite į 5 dalis, o šias dar į 5 mažus gabalėlius – gausite 25 bandelių ruošinius.
- Paruoškite skardą, ištieskite ją kepimo popieriumi, viduryje padėkite kamambero sūrį, pažymėkite jo vietą pieštuku.
- Suminkykite bandeles – 10 bandelių sudėkite aplink pažymėtą apskritimą, o kitas 15 sudėliokite antra eile, palikite tarp jų tarpelius bandelėms plėstis.
- Paruoštas bandeles užklokite rankšluostėliu, palikite šiltai dar 1 valandai pakilti.
- Cammemert sūrį išimkite iš popieriaus (antrą sluoksnį palikite), padarykite įpjovas, įdėkite pora pasmulkintų česnako skiltelių, rozmarino, užpilkite aliejaus, šviežiai maltų pipirų, įtaisykite jį viduryje iškilusių bandelių.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20-25 minutes.
- Aptepimui ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą su medumi.
- Iškepusias bandeles iš karto aptepkite sviesto ir medaus mišiniu, pabarstykite jūros druska, papuoškite rozmarinų šakelėmis, pabarstykite džiovintomis spanguolėmis.
- Skanaukite šiltas su užkeptu Cammembert.
Kai Trys Karaliai eina pro šalį, negėda juos pakviest prie stalo.;)
Skanaus!
Dar šis bei tas…

Batatų tyrei bulves kepkite orkaitėje su lupena apie pusvalandį arba nulupę ir supjaustę stambiais gabalais 20 min virkite garuose. Pirmuoju atveju bulves nulupę sutrinkte elektriniu trintuvu. Jeigu atsirastų skysčio (o jo dažniausiai būna), tyrę dėkite į rėtį išklotą bent dviem marlės sluoksniais, palaikykite apie pusvalandį ar daugiau. Batatai pyragaui suteikia saldų skonį (reikia mažiau cukraus) ir gražią gelsvą spalvą. Jeigu bandeles gaminate žiemą, kildinkite tešlą 30 laipsnių orkaitėje. Formuodami bandeles, tešlą ar jos ruošinius pridenkite rankšluostėliu ar maistine plėvele - kambario temperatūroje ji pradeda greitai džiūti ir dirbti su ja tampa sunkiau. Ši bandelių "karūna" tinka aperityvo stalui bet kokiai progai. Originalus Cammembert dažnai parduodamas su medine dėžute - kepant nereikia sūrio iš jos išimti - belieka pašalinti popierių. Karalių šventei šis pyragas yra ypatingas - pabandykite!