Geriausia suvalgyti viską, ką užsiaugini, šviežią, ką tik nuo lysvės. Bet, visi žinom, kad neįmanoma užsisakyti derliaus. O žiemą, vienas kitas stiklainiukas konservų, na, tikrai niekaip negali pakenkti. O jeigu norisi kažko aštriau ar rūgščiau, ar tai blogai? Man visada atrodo, kad blogiau yra save pernelyg varžyti. Saikas – geras dalykas – keliu abi rankas į viršų, bet pripažįstu – apninka prieštaravimai ir abejonės … O, kurgi ta riba? Bet apie ribas ir apribojimus – tik ne šiame poste! – šiandien tai vieta labai superiniam marinuotų šparaginių pupelių receptukui 😉
Reikės:
- 2-2,5 kg šparaginių pupelių
- Kvapiųjų pipirų
- Garstyčių grūdelių
- Lauro lapelių
- Krieno šaknies arba grūstos aitriosios aprikos
- Aliejaus
Marinatui
- 800 ml vandens
- 200 ml acto (9 proc.)
- 2 v.š. druskos
- 6-8 v.š. cukraus (arba pagal skonį – jeigu patinka saldžiau, dėkite daugiau)
Gaminimas:
- Pupelių ankštis (nupjautais galiukais), panardinkite į verdantį vandenį, palaikykite ten 3 minutes.
- Ištraukus, tuoj pat ataušinkite šaltame vandenyje.
- Į iškaitintus stiklainiukus dėkite po keletą kvapiųjų pipirų, po lauro lapą, garstyčių grūdelių, gabalėlį krieno šaknies arba grūstos aitriosios paprikos.
- Įkandin sudėkite į kelias dalis supjaustytas ankštis.
- Išvirkite marinatą, užpilkite jį ant pupelių.
- Ant viršaus – po šaukštą-du aliejaus.
- Stiklainius uždarykite ir palikite šiltai, apverstus, kol šie visiškai atvės.
Skanaukite vienas arba patiekite prie mėsos.
Dar šis bei tas …
Pupeles dėjau į pusės litro stiklainius – marinato užteko 4 stiklainiukams.
Patirtis tokia, kad marinavau pagal šį receptą du kartus – pirmą kartą pjausčiau pupeles gabaliukais, o antrą kartą dėjau nepjaustytas. Asmeniškai man, labiau patiko antrasis variantas.
Jeigu rįšitės įdėti aitriųjų paprikų miltelių, dėkite jų vos keletą grūdelių, nes ne visi jai atsparūs 😉
Nepadauginkite acto ir geriau rinkitės obuolių.