Mėlynas rugpjūtis. Taip šį mėnesį nuspalivinsiu šiais metais. Gal dėl to, kad seniai turėjau tiek mėlynių, iš kurių: kartojau pyragą su rikota ir mėlynėmis, išbandžiau naują pyrago receptą – su mėlynėmis ir nektarinais. O kadangi dalį uogų užšaldžiau, negalėjau nepabandyti išsukti ledų. Rugpjūčio dienos permainingos, bet šilumos nestokoja. Štai ir vėl termometro stulpelis žada pakilti iki +27. O tokią dieną nieko nėra geriau, kai prisikrauti vaflinį ragelį natūralaus uogų skonio gėrio ir mėgautis, mėgautis, … ir mėgautis!
Maistas turi būti vaistas, na, jei ir per stipriai pasakyta, tačiau – pagamintas su meile, nedideliais kiekiais, teikia malonumą, o tai reiškia gerą savijautą. Gera savijauta – gera psichologinė sveikata, o ši – geros fizinės formos garantas. Ir ką gaunam išsprendę šią loginę užduotį? – ogi, GERĄ SVEIKATA!
Net cukrus nedideliais kiekiais, nėra žalingas (na, kaip ir viskas). Tačiau šie ledai veganiški, kokius labiausiai ir mėgstu ir kurių savo kolekcijoje turiu ne vieną. Galėčiau išskirti savo mėgstamiausius – veganiškus vyšnių ledus su mangais ir veganiškus braškių ledus. Juos gaminu išskirtinai tik iš savo sodo uogų.
Dar apie savo projekto išskirtinumą. 70% viso turinio yra sukurta mano pačios iš to, kas auga ir žydi mano sode ir tai, ką pati surenku aplinkiniuose miškuose, bei gretimose pievose. Toks buvo mano sumanymas, taip ir liko, nes man patinka stebėti metų kaitą – ta būtinybe stabtelti prie naujai išsiskleidusio žiedo, paragauti saulės atokaitoje prisirpusių uogų, praskyrus samanas pasidžiaugti pirmaisiais grybais, – prisirinkti saują voveraičių sriubai, stebėti sodą brandinantį derlių, – kas savaitę vis kitokį, kuris “užsuka” reikalus iki išnaktų.
Kokie žavingi tie metų ratai… Nejučia ateina suvokimas dar labiau viską vertinti, viskuo džiaugtis, visiems dalinti MEILĘ.
O ledus, kurių tėvynė Italija, ir kuriais mėgaujasi visas pasaulis, dabar taip lengvai galime pasigaminti namuose! Tik noro reikia, o šio išskirtinio deserto jokiam restorane už tokią kainą negausite. Sakau jums nuoširdžiai – negausite!
Kaip smagu būtų surengti naminių ledų degustavimo vakarėlį…
Netolimoje ateityje tai tikrai įvyks!
Reikės:
- 600 g šaldytų mėlynių (galima naudoti ir šviežias)
- 250 ml kokoso pieno (25%)
- 1/4 indelio kondensuoto kokosų pieno
- 1 v.š. medaus
- Žaliosios citrinos sulčių (pagal skonį)
Gaminimas:
- Kokoso pieno pakelį pašaldome šaldiklyje ne mažiau 4 valandas arba tą padarome iš vakaro.
- Į smulkinimo indą sudedame šaldytas mėlynes, kokoso pieną ir viską išsukame iki vientisos masės.
- Gautą ruošinį dedame trims valandoms į šaldymo kamerą.
- Sušalusią masę sulaužome į gabalus, dedame į smulkinimo indą, dar kartą viską susmulkiname ir sumaišome.
- Sudedame kondensuotą pieną, medų, sumaišome iki vientisos masės.
- Skanaujame – jeigu trūksta saldumo įdedame dar šiek tieks kondensuoto pieno, medaus, citrinos sulčių.
- Sukrečiame į šaldymui pritaikytą indą, šaldome 4-5 valandas.
- Patiekiame ledainėse arba vafliniame ragelyje.
Skanaujame!
Dar šis bei tas…
Jeigu kokoso pieną šaldysite per naktį, išėmę iš kameros palaikykite kambario temperatūroje apie 15 min., kad šiek tiek atsileistų.
Saldumą, uogų kiekį geriausia sureguliuoti pagal savo skonį prieš galutinį užšaldymą.