Labai mėgstu plikytos tešlos pyragaičius – profitrolius (“profiteroles”, pranc.), ypač eklerus ir Paris-Brest pyragaičius.

Receptas 1
Reikės:
- 50 g sviesto
- 100 ml vandens
- 50 ml pieno
- 65 g miltų
- 2 kiaušinių
- druskos, cukraus pagal skonį

Gaminimas:
- Tešlai vandenį ir sviestą sudedame į nedidelį prikaistuvį, pakaitiname iki užvirimo.
- Puodą nukeliame, sudedame druską, cukrų, pamaišome.
- Beriame miltus ir energingai darbuojamės silikonine mentele, kol tešla atšoks nuo indo sienelių. Galima naudoti ir rankinį plaktuvą.
- Dedame atgal prikaistuvį su tešla ant kaitlentės, toliau energingai sukam, kol tešla, nuo sklindančios apačioje šilumos, padžius.
- Nukeliame puodą nuo kaitros, tešlą šiek tiek atvėsiname, dedame kiaušinius – pirma vieną, o paskui ir kitą, energingai maišydami, kol gausime vientisą blizgią masę.
- Profiterolius formuojame ant išklotos kepimo popieriumi skardos arbatiniu šaukšteliu. (Nedidelius, graikiško riešuto dydžio tešlos kamuoliukus galima suformuoti ir konditerinio švirkšto pagalba).
- Kepame 20 minučių, 180 laipsnių temperatūroje, kol pyragaičiai iškils, tolygiai paruduos. Neskubame ištraukti – jie turi susistovėti.
Receptas 2
Reikės:
- 60 ml vandens
- 60 ml pieno
- 60 g sviesto
- 90 g miltų
- 150 g kiaušinių (maždaug du vidutiniai kiaušiniai)
- 1 v.š. cukraus
- žiupsnio druskos
Gaminimas:
- Tešlai vandenį ir sviestą sudedame į nedidelį prikaistuvį, pakaitiname iki užvirimo.
- Puodą nukeliame, sudedame druską, cukrų, pamaišome.
- Beriame miltus ir energingai darbuojamės silikonine mentele, kol tešla atšoks nuo indo sienelių. Galima naudoti ir rankinį plaktuvą.
- Nukeliame puodą nuo kaitros, keletą minučių vėsiname.
- Kiaušinius išpakame, pasveriame lygiai tiek, kiek reikia receptui, supilame į atvėsusią masę, energingai maišome silikonine mentele arba dedame į virtuvinį kombainą – turime gauti vientisą blizgią masę.
- Profitrolius formuojame ant išklotos kepimo popieriumi skardos arbatiniu šaukšteliu. (Nedidelius, graikiško riešuto dydžio tešlos kamuoliukus galima suformuoti ir konditerinio švirkšto pagalba).
- Kepame 12 minučių, 175 laipsnių temperatūroje, kol pyragaičiai iškils, tolygiai paruduos. Neskubame ištraukti – jie turi susistovėti.
- Nupjaukite pyragaičio viršūnėlę ir užpildykite šaukšteliu plikytas plikytu kepinių kremu.
Smagaus Jums laiko su plikytos tešlos kepiniais!
Dar šis bei tas…
Prieš dedant kiaušinius ar jų masę į tešlą patikrinkite, ar ne per karšta - antraip rizikuojate gauti ne tešlą, o kiaušinienę.
Plikyta tešla pavyks, jei tiksliai pasimatuosite kiekius, rekomenduoju pasverti ir kiaušinių masę, nors man dažniausiai pavyksta su vidutiniais kiaušiniais.