Skoniai · Tešlos receptai

Plikyta tešla. Du receptai

Labai mėgstu plikytos tešlos pyragaičius – profitrolius (“profiteroles”, pranc.), ypač eklerus ir Paris-Brest pyragaičius.

Plikyta tešla

Receptas 1

Reikės:
  • 50 g sviesto
  • 100 ml vandens
  • 50 ml  pieno
  • 65 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • druskos, cukraus pagal skonį

Plikytos tešlos pyragaičiai be įdaro
Gaminimas:
  1. Tešlai vandenį ir sviestą sudedame į nedidelį prikaistuvį, pakaitiname iki užvirimo.
  2. Puodą nukeliame, sudedame druską, cukrų, pamaišome.
  3. Beriame miltus ir energingai darbuojamės silikonine mentele, kol tešla atšoks nuo indo sienelių. Galima naudoti ir rankinį plaktuvą.
  4. Dedame atgal prikaistuvį su tešla ant kaitlentės, toliau energingai sukam, kol tešla, nuo sklindančios apačioje šilumos, padžius.
  5. Nukeliame puodą nuo kaitros, tešlą šiek tiek atvėsiname, dedame kiaušinius – pirma vieną, o paskui ir kitą, energingai  maišydami, kol gausime vientisą blizgią masę.
  6. Profiterolius formuojame ant išklotos kepimo popieriumi skardos arbatiniu šaukšteliu. (Nedidelius, graikiško riešuto dydžio tešlos kamuoliukus galima suformuoti ir konditerinio švirkšto pagalba).
  7. Kepame 20 minučių, 180 laipsnių temperatūroje, kol pyragaičiai iškils, tolygiai paruduos. Neskubame ištraukti – jie turi susistovėti.

Receptas 2

Reikės:
  • 60 ml vandens
  • 60 ml pieno
  • 60 g sviesto
  • 90 g miltų
  • 150 g kiaušinių (maždaug du vidutiniai kiaušiniai)
  • 1 v.š. cukraus
  • žiupsnio druskos
Gaminimas:
  1. Tešlai vandenį ir sviestą sudedame į nedidelį prikaistuvį, pakaitiname iki užvirimo.
  2. Puodą nukeliame, sudedame druską, cukrų, pamaišome.
  3. Beriame miltus ir energingai darbuojamės silikonine mentele, kol tešla atšoks nuo indo sienelių. Galima naudoti ir rankinį plaktuvą.
  4. Nukeliame puodą nuo kaitros, keletą minučių vėsiname.
  5. Kiaušinius išpakame, pasveriame lygiai tiek, kiek reikia receptui, supilame į atvėsusią masę, energingai maišome silikonine mentele arba dedame į virtuvinį kombainą – turime gauti vientisą blizgią masę.
  6. Profitrolius formuojame ant išklotos kepimo popieriumi skardos arbatiniu šaukšteliu. (Nedidelius, graikiško riešuto dydžio tešlos kamuoliukus galima suformuoti ir konditerinio švirkšto pagalba).
  7. Kepame 12 minučių, 175 laipsnių temperatūroje, kol pyragaičiai iškils, tolygiai paruduos. Neskubame ištraukti – jie turi susistovėti.
  8. Nupjaukite pyragaičio viršūnėlę ir užpildykite šaukšteliu plikytas plikytu kepinių kremu.

Smagaus Jums laiko su plikytos tešlos kepiniais!

Dar šis bei tas…

Prieš dedant kiaušinius ar jų masę į tešlą  patikrinkite, ar ne per karšta - antraip rizikuojate gauti ne tešlą, o kiaušinienę.
Plikyta tešla pavyks, jei tiksliai pasimatuosite kiekius, rekomenduoju pasverti ir kiaušinių masę, nors man dažniausiai  pavyksta su vidutiniais kiaušiniais.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *