Kam sumuštinis ne maistas, man priešingai. Šiaip tai jis priskiriamas greitam maistui, tačiau, jeigu norime visaverčio patiekalo, reikia pasitelkti fantaziją. Yra vienas koziris – šaldytuvo likučiai. Iškrovus ant darbastalio tokį balastą, įsijungia kūrybiškumas. Iš pradžių galvoje būna chaosas, bet po poros minučių smegenų generatorius pradeda siųsti žinutes: sūdyta lašiša, citrina, saliero stiebas, ridikėlių daigai, … tuno konservai, citrina, saliero stiebas, vyšniniai pomidoriukai, … kepta žuvis, raudonasis svogūnas, pesto, svogūnų laiškai, … O tai duonos turim?! – Turim, turim, … IKI prekybos tinklo šviežia pusryčių duona su sėklomis ypač, bet cabata taip pat visada ir visur, o ir šiems sumuštiniams nepriekaištinga.
Ramiai… Nutilus siunčiamoms žinutėms įsijungiu smulkinimo aparatą, taip vadinamą, mixerį. Smulkinu saliero stiebą, atidedu.
Ten pat sumetu pomidoriukus, veiksmą pakartoju – gaminsiu užtepėles.
Ar kasdien turim lankyti prekybos centrą? Jau gyvent be jo negalim, ar kaip? – Prieraišumas neišpasakytas! Padarius šaldytuvo reviziją kas keletą dienų, mažiau nukentės ne tik piniginė, bet ir laiko sąnaudos sumažės, vartojimo įpročiai pasikeis.
Visavertis sumuštinis tuoj atkeliaus ant stalo. Nors ir iš likučių, jis tiesiog NUOSTABUS!
Sąmoningumas – žmogaus privalumas…

Reikės:
Sumuštiniams su sūdyta lašiša
- šviesios itališkos duonos Cebata
- sūdytos lašišos
- saliero stiebo
- gražgarstės (rukolos)
- šalto spaudimo aliejaus
- citrinos sulčių
- ridikėlių daigų
- jūros druskos

Sumuštiniams su tuno konservais
- šviesios itališkos duonos Cebata/pusryčių duonos su sėklomis
- tuno konservų (savo sultyse)
- saliero stiebo
- špinatų
- vyšninių pomidoriukų
- šalto spaudimo aliejaus
- citrinos sulčių
- šviežių petražolių
- jūros druskos
- juodųjų maltų pipirų

Sumuštiniai su kepta žuvimi (geriau riebesne)
- tamsios itališkos duonos Cebata
- keptos žuvies (pvz., vilkžuvės)
- pesto pagardo
- šalto spaudimo aliejaus
- raudonojo svogūno
- svogūno laiškų
- juodųjų maltų pipirų (pagal poreikį)
- jūros druskos (pagal poreikį)
Gaminimas:
- Sumuštiniams su sūdyta lašiša paruošiame užtepėlę iš saliero stiebo, gražgarstės: daržoves susmulkiname iki vientisos masės, pagrdiname citrinos sultimis, aliejumi, druska (santykį ir prieskonius geriausia nusistatyti patiems pagal tai, kas ką labiau/daugiau/mažiau mėgsta).
- Duoną pašlakstome aliejumi, dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, skrudiname maždaug 10 minučių.
- Tepame užtepėlę, ant viršaus dedame plonomis juostelėmis supjaustytą lašišą, apšlakstome citrinų sultimis, papuošiame ridikėlių daigais.
- Sumuštiniams su tuno konservais paruošiame užtepėlę iš saliero stiebo, vyšninių pamidoriukų, špinatų: daržoves sutriname iki vientisos masės, pagardiname citrinos sultimis, aliejumi, druska, maltais pipirais.
- Tuno konservus sudedame į sietelį, kad nubėgtų sultys (kad nesudrėkintų sumuštinio).
- Duoną paskrudiname skrudintuvėje (galima ir orkaitėje), pašlakstome aliejumi, tepame paruoštą užtepėlę, dedame tuną, papuošiame petražolių šakelėmis.
- Sumuštiniams su kepta žuvimi: žuvį atskiriame nuo kaulų ir odos, sumaigome šakute, įpilame šlakelį aliejaus, įdedame smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno, bei svogūno laiškų, prieskonių (pagal poreikį).
- Paskrudiname duoną (skrudintuvėje arba orkaitėje), pašlakstome aliejumi, tepame pesto pagardą, ant viršaus dedame smulkintą žuvį, papuošiame raudonojo svogūno “plunksnelėmis”, smulkiai supjaustytais svogūno laiškais.
Dar šis bei tas…
Gamindami užtepėles nepadauginkite citrinos sulčių, aliejaus, – gali per daug praskiesti turinį, sudrėkinti duoną – sumuštinis nebus toks skanus.
Pesto pagardą patariu užsišaldyti kubeliais, o sezono metu, galima pasigaminti jo net kelių rūšių – labai patogus reikalas.
Šio sumuštinio labai artimas giminaitis yra sumuštinis su lašiša ir avokado užtepėle.
Skanūs yra canape su silke – kanapių sėklos jiems suteikia gurmaniškumo.