Visada apsidžiaugiu testuodama naują žuvies receptą. Šį kartą – menkės.
Nesiplėsiu apie norvegiškas menkes, portugališkas, t.y. Atlanto – reikėtų visos studijos. Reikia paruošti vakarienę ir šiandien bus – tiesiog MENKĖ. Ją nusipirkau prekybos centre. Svarsčiau, ar verta? Nors supratau, kad tai nebus tai, ką naktį žvejai pagauna savo tinkluose Atlanto vandenyne, o ryte šviežią pasiūlo vartotojui. Ne, tikrai ne tai. Tačiau, jeigu žuvis, kad ir į tolimesnes šalis, bus gabenama pagal higienos reikalavimus – skonis tikrai labai nenukentės. Su savimi pasitarusi, nusipirkau vieną vidutinio dydžio žuvį, laiminga grįžau namo ieškoti recepto (labai malonus užsiėmimas.;) Giliai širdyje tikėjau, kad kažas pametės įdomią mintį. Taip ir buvo.
Kadangi žuvį dažniausiai kepu orkatėje (idealu būtų ant laužo ar grilyje), ilgai nesvarstydama nutariau išbandyti portugališką jos variantą. Mano mėgstamame prancūziškame kanale jauna moteris, kilusi iš Portugalijos, su užsidegimu dėstė menkės, užkeptos su bulvėmis, paruošimą.
Įtikino produktų pasirinkimas, vaizdas – ėmiausi darbo. Ar ji geriausia bulvių patale? Jeigu neignoruojate bulvių – gal ir taip. Tačiau, tai nėra labai lengvai virškinamas patiekalas. Būtina prie jo paruošti didesnį dubenį daržovių. Man visada pasiteisina morkų salotos, o jeigu turiu pankolio – nepamainomos yra morkų ir pankolių salotos.
Gal ir nekasdieniam stalui, bet savaitgaliui, šeimos pietums ar vakarienei – šis patiekalas yra tobulas!
Ir dar šis tas: pasidomėjusi apie pankolį, stengiuosi jo visada turėti savo šaldytuve, Va, tik sėklas pabaigiau, ir niekaip neprisiruošiu įsigyti. Patariu ir Jums.:)
Reikės: (3-4 asmenims)
- 1 vidutinio dydžio menkės
- 1 didesnio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 800 g bulvių (arba žiūrėkite eigoje, kiek pireiks).
- 1 skardinės konservuotų pomidorų/pomidorų padažo ir 4 vidutinio dydžio pomidorų
- 300 ml aliejaus
- kalendrų/petražolių/krapų
- šviežiai maltų kelių rūšių pipirų (žuviai ypač tinka baltieji pipirai)
- druskos
- maltos saldžiosios paprikos
- lauro lapo
- žaliosios citrinos (nebūtinai)
Palaistymui
- balto arba rožinio sauso vyno/vandens
Gaminimas:
- Menkę nuskutame, išvalome, nupjauname pelekus, nuplauname, nusausiname, padaliname pusiau (vienoje pusėje gali likti nedidelis kauliukas – suteikia daugiau skonio.;)
- Nupjauname žuvies uodegos dalį, abi dalis dedame į kepimo indą (20X30).
- Sausoje keptuvėje pakaitiname druską, pipirus, paprikos miltelius – pradėjus sklisti kvapui, kaitrą išjungiame.
- Prieskonių mišinį supilame ant paruoštos žuvies, pavartome, kad geriau pasiskirstytų prieskoniai, paliekame 15 minučių.
- Žuvį gausiai užpilame aliejumi, paliekame, kol ruošiame daržoves.
- Padažui konservuotus pomidorus išverčiame į prikaistuvį, pomidorus pasmulkiname, pakaitiname ant vidutinės kaitros, sublenderiuojame, įdedame žiusnelį rudojo cukraus, jūros druskos, paliekame ant žemiausios temperatūros pavirti 10-15 minučių (šio proceso nereikia, jeigu renkatės pomidorų padažą iš stiklainiuko).
- Nulupame svogūną, supjaustome pluksnelėmis, pasiruošiame česnako skilteles, pasmulkiname žoleles.
- Nuskutame, nuplauname ir nusausiname bulves, supjaustome vidutinio dydžio griežinėliais.
- Sluoksniavimui – aliejuje įmirkusią žuvį laikinai išimame iš kepimo indo, jo dugną su likusiais prieskoniais išklojame bulvių griežinėliais, šiek tiek pasūdome, pamalame pipirų.
- Ant viršaus dedame pagamintą pomidorų tyrę/pomidorų padažą ir griežinėliais pjaustytus pomidorus.
- Pabarstome smukinta kalendra ar kitomis prieskoninėmis žolelėmis, palaužme šiek tiek lauro lapo, padėliojame česnako gabalėlių.
- Ant viršaus dedame supjaustytus svogūnus, dar šiek tiek druskos ir pipirų.
- Grąžiname žuvį – dedame oda į apačią ant bulvių.
- Kartojame bulvių sluoksnį su padažu, prieskoniais ir svogūnu.
- Pilnai uždengę menkę daržovių sluoksniu, dedame į orkaitę, kepame 190 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą.
- Šiek tiek apkepus viršutiniam sluoksniui, apkepą uždengiame aliuminiofoliją, kad nesuskrustų svogūnai (originaliame recepte nurodyta kepti 170-180 laipsnių temperatūroje be apdangalo).
- Nepamirštame kartas nuo karto patikrinti, ar neišgaravo skystis, – papildome šlakeliu vyno ar vandens.
- Patiekimui tinka morkų salotos ar kitos šviežios daržovės, žaliosios citrinos griežinėliai.
Dar šis bei tas…
Kepimo metu stebėkite, kad bulvės neišsausėtų, nes liks neiškepę, arba dalis neiškepusių - padrėkinkite virintu parūgštintu vandeniu ar sausu vynu.
Recepto šaltinis: https://www.youtube.com/watch?v=HxukRYks7ls