Įsisiūbavo ridikėlių sezonas. Kiek visko skanaus ir gražaus galima pasigaminti iš šios ankstyvos daržovės. Apie ridikėlių vertę galima kalbėti ilgai – nuo lapų iki gumbų, nuo balto iki raudono, nuo šviežio iki kepto. Dėl grožio ar iš įpročio, ar dėl to, kad jie anksčiausiai pasirodo prekybos vietose, pavasarį ant pusryčių ar pietų stalo puikuojasi raudonieji ridikėliai. Prisipažinsiu, pati juos esu įsimylėjusi.:)
Naujas receptas. Ir šį kartą sumaniau jį suvesdinti į porą su rikotos sūriu. Kam patinka varškės užtepėlės aperityvui – patikti turėtų ir ši.

Reikės:
Užtepėlei
- 250 g rikotos sūrio
- 100 g raudonųjų ridikėlių
- 3 ridikėlių (papuošimui)
- smulkios jūros druskos
- pipirų
- 2 ešalotinių svogūnėlių/1/5 raudonojo svogūno
- šakelės krapų
- svogūno laiškų
- šakelės petražolės (nebūtinai)
Sumuštiniams
- šviesios duonos su grūdais/cebatos
- pesto pagardo (nebūtinai)
- aliejaus
- česnako (nebūtinai)


Gaminimas:
- Užtepėlei ridikėlius nuplauname, nusausiname, smulkiai sutarkuojme/sutriname maisto trintuvu.
- Raudonąjį svogūną/ešalotinius svogūnėlius labai smulkiai sukapojame.
- Susmulkintas daržoves sumaišome su rikotos sūriu/varške.
- Dedame pagal skonį druskos, pipirų, viską gerai išsukame.
- Pasmulkiname žalumynus, įterpiame į rikotos ir ridikėlių masę.
- Sumuštiniams duoną supjaustome riekelėmis (jei reikia, perpjauname pusiau), pašlakstome aliejumi, dedam į 180 laipsnių orkaitę, 10 minučių paskrudiname.
- Jeigu patinka česnakas, kol duona karšta, patriname perpjauta skiltele kiekvieną dar šiltos duonos riekelę (jeigu netinka, šią dalį praleidžiame).
- Tepame pesto pagardą (nebūtinai), rikotos/varškės-ridikėlių užtepėlę.
- Puošiame plonai supjaustyto ridikėlio diskeliu.
Vitaminingo Jums pavasario stalo!
Dar šis bei tas…
Užtepėlei gali naudoti ir česnako skiltelę, jeigu tik šis jums tinka į palydą. Bet kadangi ridikėliai yra aštroki, užtepėlė gali būti per daug intensyvaus skonio. Galite vietoj rikotos sūrio drąsiai naudoti varškę - tikrai nebus blogesnis variantas.