Nežinau kaip jums, tačiau man kiekvienais metais maga iškepti vis kitokį pyragą su tomis pačiomis uogomis. Štai šis, labai panašus į pyragą su raudonaisiais serbentais ir morengu, kurio esminis skirtumas yra tas, kad vietoj džiūvėsėlių čia dedami migdolų miltai. Skonis migdoliškas, o poskonis tas, kur raudonųjų serbentų rūgštelė su morengu maloniai nuteikia gomurį ir pasitenkinimas maistu būna be sąžinės priekaištų.
Su sąžine visada reikia gyventi taikiai. Rami siela – sveikas kūnas, sveiki mes – laimingi mūsų artimieji, – jie, gi atiduos šį gėrį aplinkiniams vardan taikos pasaulyje…
Ar pyragas čia prie ko? – Prie visko – kasdienybės paįvairinimui, šventės laukimui, susitikimui, dovanai, kaimynams, draugams, vaikams, anūkams – progų šimtai, o patirtų emocijų nenupirksi ir už milijoną.
Naminiam maistui neturiu nei vieno argumento prieš… o šiam pyragui – ypač!
Reikės:
Pagrindui
- 250 g miltų
- 75 g cukraus
- 125 g sviesto
- 1 kiaušinio
Įdarui
- 500 g raudonųjų serbentų
- 2 v.š. krakmolo
- 1 žiupsnelio druskos
- 170 g cukraus (naudoju miltelinį cukrų)
- 4 kiaušinių baltymų
- 100 g migdolų miltų
- Keleto serbentų kekių papuošimui
Gaminimas:
- Pagrindui kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi.
- Dedame kiaušinį, viską sumaišome.
- Pabaigoje sudedame miltus, užminkome tešlą, suvyniojame ją į rutulį ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Įdarui raudonuosius serbentus nuimame nuo kotelių (keletą gražesnių kekelių atidedame papuošimui), išplauname, padžioviname.
- Kiaušinių baltymus plakame kol suputoja, įberiame žiupsnelį druskos, pilame po truputį cukrų.
- Baltymus plakame iki standumo (visada vadovaujuosi morengų kepimo instrukcija).
- Pabaigoje sudedame krakmolą, dar truputį paplakame.
- Į išplaktus baltymus įmaišome migdolų miltus.
- Sudedame raudonuosius serbentus, išmaišome – įdaras paruoštas.
- Išimame iš šaldytuvo tešlą, iškočiojame.
- Imame 26 cm skersmens formą, kraštus patepame sviestu arba aliejumi, pagrindą išklojame iškočiota tešla, suformuojame sieneles.
- Sukrečiame įdarą, išlyginame viršų.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių, paliekame ataušti.
- Patiekiame su uogų kekelėmis.
Skanių vasaros popiečių bei savaitgalių!
Dar šis bei tas…
Naudojau 22 cm atsegamą formą – tiko, tačiau jei kepsite 26 cm, formoje, kaip nurodyta originaliam recepte, padas bus plonesnis ir bus dar skaniau.
Kadangi neturėjau pusės kilogramo serbentų, dėjau tik 260 g – užteko, atrodo, kad viso kiekio būtų per daug, bet 350-400 g – turbūt būtų pats tas.
Nenusivilsite, jei išsikepsite raudonųjų serebntų pyragą arba labai jam giminingą pyragą su raudonaisiais serbentais ir morengu.
Recepto šaltinis: https://www.750g.com/gateau-meringue-aux-groseilles-r70429.htm