Atrodo taip neseniai basomis vaikštinėjom po dailiai nupjautą veją, o saulės nudailintas kūnas troško būti dengiamas kuo mažiau. Ir štai net neapsižiūrėjom, kaip su kiekviena diena pradėjom siaustis vis šilčiau. O paskutinius medžių lapus drąskantis vėjas nejučia skausmingai palietė ir sielos stygas. Man labai patinka Paule Verlaine eilėraštis “Rudens giesmė”. Iš tikrųjų tai labai liūdnas eilėraštis, bet daugumos mėgiamas – vėlyvą rudenį greičiausiai visi jaučiamės panašiai.
Ruduo – iki lapkričio – puikus, o paskutinis mėnesis, – jau Kalėdom “kvepiantis”. Tikrai ne kvapais žavintis, o brukamomis prekybininkų dovanomis, žarstomais patarimais, kaip dekoruoti, ką gaminti Kūčioms, Kalėdoms ar Naujųjų metų vaišėms. Nežinau, kaip jūs, bet man per anksti kelią rūpestį, ir kiekvieną dieną augina įtampą aritmetine progresija. Nelaukiu lapkričio, bet jam tai nerūpi. Žiū, jau stovi ant slenksčio ir purtosi lapais apkibusią savo sermėgą. Suprask, “denk stalą”. Suprantu, – kitaip nebus. Nesiūlysiu labai sotaus maisto – pats gėrybėmis aptekęs.;)
Na, o jei rimtai, tai šis įrašas skirtas ne lapkričiui, o makaronams, kuriuos renkuosi nedažnai, tačiau, jei gaminu, tai tik šviežius. Skanūs jie visaip. Tik išvirti – su sviestu, ar patarkuotu sūriu, pakepintu chorizo dešros griežinėliu arba bazilikų pesto pagardu ir pomidorais.
Nežinau, ar būčiau šiandien gaminusi, kaip italai vadina “pastą”, bet akį užkabino įdomi lėkštės kompozicija. Gerai įsižiūrėjau, ir net neskaičiusi recepto supratau, kad turiu išragauti tai DABAR. Kas labiausiai suintrigavo? – Pesto ir sūdyti žemės riešutai! – Iš karto tapo aišku, kad turėsiu topinį makaronų receptuką.
……………………………………………………………………………………. Patiko visiems, – turėtų patikti ir Jums!
Reikės: (2 asmenims)
- 250 g šviežių kiaušininių makaronų Tagliatelle
- 100 g tofu su žalumynais (gali būti ir be jų)
- 80-100 g kietojo brandinto sūrio
- 1 avokado
- 2-3 v.š. pesto pagardo (naudojau lapinio kopūsto)
- 1 nedidelės cukinijos
- 2 v.š. pakepintų, sūdytų žemės riešutų
- 2 v.š. žaliosios citrinos sulčių
- druskos
- kelių šakelių petražolių
- kelių šakelių krapų
- ghi sviesto/sviesto (kepimui)
Gaminimas:
- Tofu supjaustome nedideliais kubeliais, lengvai apkepiname ghi svieste, paliekame šiltai.
- Peiliu pasmulkiname riešutus, atidedame.
- Pasiruošiame daržoves: nedideliais kubeliais supjaustome cukiniją, padaliname į dvi dalis avokadą, išimame kauliuką, puseles supjaustome kubeliais arba juostelėmis, užpilame citrinos sultimis, permaišome, paliekame pastovėti.
- Makaronus dedame į verdantį gerai pasūdytą vandenį, verdame kaip nurodyta ant pakuotės – 4 minutes.
- išvirusius sudedame į kiaurasamtį, skysčio neišpilame.
- Pesto pagardą užpilame 1 stikline makaronų viralo, išmaišome.
- Įkaitiname keptuvę, įdedame šiek tiek ghi sviesto/sviesto, sudedame išvirusius makaronus, užpilame paruoštu skysčiu, maišome, kol viskas apsijungs, pakaitiname ant vidutinės ugnies keletą minučių, sudedame tarkuotą sūrį, maišome, kol šis išsilydys.
- Paruoštus makaronus dedame į lėkštes, (galime dar labai smulkiai užtarkuoti sūrio), šalia įtaisome tofu, paruoštas daržoves.
- Ant viršaus užberiame kapotų riešutų, pakarpome švarių priekoninių žolelių.
- Skanaujame!