Skoniai · Tortilijos

Kesadilijos: du receptai

Vasara turi būti “daržovinga”. Gal galima paieškoti ir kito, tinkamesnio žodžio, bet man jis šiuo metu geriausiai iliustruoja daržovių panaudojimą virtuvėje šiuo metu, – kai darže viskas, kas tik įmanoma “sušokę”, subrandinę vaisius ar gumbus, kai žolynų žiedynai dangų siekia, o svogūnų lysvės pūdimu virtę.

Net keletą nedidelių lysvių nelengva apeiti ir viską sužiūrėti, o jeigu jų yra keliolika – kol nueini iki paskutinės, pamiršti, kaip ir kas pirmutinėje. Kelionė lysvėmis, tai ne kokia “pažintinė kelionė”, o “darbo kelionė”. Sustojimai prie augalų gali būti dažni: tai paremti, tai nugnybti, tai išrauti, tai nupurtyti. Kelionė pirmyn ir atgal, kai priešinga vektoriumi judi tarp augalų: patręši, nuimi, nuraškai, krauni į pintinę/krepšį, surūšiuoji. Derliaus reikalai virtuvėje: nuplauni, išdžiovini, sudedi į lentynas, atidedi užšaldymui, konservavimui, greitam suvartojimui… Tai toks tas DARŽOVĖS KELIAS iki kasdienio stalo.

Kartais tai labai vargina, ypač, kai daug visko uždera. O kai derlius menkas – vėl nepasitenkinimas! Kada tam žmogui bus gerai?! Bet koks bebūtų derlius – gausus ar nelabai – turi būti sutvarkytas ir panaudotas, antraip juk pastangos betikslės.

Kartais girdžiu sakant, kad šeima nelabai mėgsta šviežių daržovių, o ypač salotų, ridikėlių. Tai, žinoma, jeigu į pietų lėkštę įpjaustysime keletą griežinėlių agurkų, ar pomidorų, įbesime vieną salotos lapą – tai bus tik lėkštės nuspalvinimas arba padekoravimas. Bet jeigu kuo daugiau ir įvairesnių daržovių gražiai supjaustysime, sudėsime į didesnį stiklinį dubenį ir padėsime garbingoje stalo vietoje – norinčių atsiras, nereikės net raginti.

Tas pats ir gaminant sumuštinius. Žinom, kaip viliojančiai pakvimpa pjaustomas agurkas, kurio keletas plonų riekelių nuostabiai nuspalvina paprasčiausią sumuštinį. Bet tik tiek. O jeigu šalia sumuštinių padėklo padėliosime šviežių salotų lapų, nedidelį indelį ridikėlių ar špinatų, – didesnė daržovių paklausa atsiras neabejotinai.

Kaip dar daugiau suvartoti šio vasaros gėrio per daug savęs neverčiant? – Atsakymą turiu, ir ne vieną. Šį kartą priminsiu užkeptas tortilijas, kurias šiandien pavadinsiu kesadilijom. Šis meksikiečių patiekalas yra ne tik greitai paruošimas, BET turi privalumą sutalpinti net keletą rūšių daržovių vienoje porcijoje, o ir nemėgstantys daržovių, net nepastebės, kaip skaniai suvalgė vienu metu vieną pomidorą, pusę svogūno, saują brokolių žiedynų, saują žirnių, keletą petražolių, bei bazilikų šakelių. Ir tai dar ne viskas. Nepatikėsite, kiek tortilija visko gali sutalpinti, o ypač, kai kepami įstabieji jų pyragėliai. Šiandien jie ir karaliauja mano virtuvėje.

Be to, tai patiekalas, kuriam gali būti panaudoti beveik visi šaldytuvo likučiai ir pamaitintas net labiausiai išalkęs, bet tuo pačiu juo galima akimirksniu nudžiuginti ir didžiausią smaližių.

Kodėl tai vadinama pyragaičiais? – Sužinosite pradėję gaminti.

Rasite taip pat atsakymą, kaip gražiai sulankstyti tortiliją, kad galėtumėm ją vadinti kesadilija.

…ir dar daugiau detalių už šio kadro.

Skanaukite Taip Pat kesadilijas su kale kopūstu.;)

Kesadilijos su daržovėmis

Receptas 1

Kesadilijos su daržovėmis

Reikės: (1 asmeniui)
  • 1 didesnės tortilijos lakšto (vertingesnės yra su sėklomis ir grūdais)
  • 1 didesnio pomidoro
  • 1 saujos apvirtų brokolių šakelių
  • 0,5 saujos šviežių daržo žirnelių
  • 2 didesnių krapų šakelių
  • 2 baziliko šakelių
  • 90-100 g mocarelos sūrio
  • 1 v.š. tarkuoto puskiečio sūrio (galima derinti su ožkos sūriu)
  • 1 v.š. pomidorų padažo (gali būti sumaišytas lygiomis dalimis su pomidorų pasta)
  • 1 v.š. majonezo
  • 1 kiaušinio (patepimui)
  • Druskos
  • Įvairių žolelių mišinio (nebūtinai)
Daržovingas pyragaitis: kesadilija
Gaminimas:
  • Nuplauname ir nusausiname daržoves.
  • Brokolį paskirstome žiedynėliais, dedame į verdantį pasūdytą vandenį, blanširuojame 2-3 minutes, išgriebiame iš vandens, sudedame į kiaurasamtį, perpilame kiek galima šaltesniu vandeniu (būtų gerai, lediniu), kad neprarastų spalvos.
  • Tortilijos lakštą įpjauname vienoje vietoje iki pusės, tris ketvirtadalius aptepame sumaišytu pomidorų padažu su majonezu.
  • Ant sutepto lakšto padėliojame gabaliukais supjaustytą mocarelos sūrį.
  • Ant viršaus užberiame smulkiai supjaustytus krapus.
  • Dedame puselėmis ar griežinėliais supjaustytus pomidorus, pabarstome druska bei žolelėmis.
  • Ant pomidorų sudedame smulkiai papjaustytus bazilikus.
  • Padėliojame apvirtų brokolio žiedynėlių, žalių daržo žirnelių.
  • Tarkuotą kietąjį sūrį užbarstome ant viršaus, lenkiame tortilijos lakštą pusiau, patepame šiek tiek majonezu, bei pomidorų padažu likusią ketvirtą dalį tortilijos – lenkiame lakštą dar per pusę, užtvirtiname lakštu be įdaro, kurį prieš tai aptepame kiaušinio plakiniu.
  • Gautą pyragaitį paspaudžame medine lentele, kad būtų gražesnė forma.
  • Suplakame kiaušinį, patepame pyragaičio viršų.
  • Kepame 180-200 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.

Receptas 2

Kesadilijos su kumpiu

Reikės: (1 asmeniui)
  • 1 didesnės tortilijos lakšto (vertingesnės yra su sėklomis ir grūdais)
  • 50 g vytinto ispaniško kumpio.
  • 1 didesnio pomidoro
  • 1 nedidelio raudonojo svogūno (galima dėti ir baltąjį)
  • 2 didesnių petražolių šakelių
  • 2 baziliko šakelių
  • 3-4 v.š. tarkuoto puskiečio sūrio (galima derinti su Čederiu)
  • 1 v.š. pomidorų padažo (gali būti sumaišytas lygiomis dalimis su pomidorų pasta)
  • 1 v.š. majonezo
  • 1 kiaušinio (patepimui)
  • Druskos
  • Įvairių žolelių mišinio (nebūtinai)

Kesadilijos su kumpiu: lankstymo menas
Gaminimas:
  • Nuplauname ir nusausiname daržoves.
  • Tortilijos lakštą įpjauname vienoje vietoje iki pusės, tris ketvirtadalius aptepame sumaišytu pomidorų padažu su majonezu.
  • Ant sutepto lakšto padėliojame gabaliukais supjaustytą mocarelos sūrį.
  • Svogūną supjaustome plunksnelėmis, padėliojame ant sūrio sluoksnio.
  • Ant viršaus užberiame smulkiai supjaustytas petražoles.
  • Padėliojame plėšyto kumpio.
  • Dedame puselėmis ar griežinėliais supjaustytus pomidorus, pabarstome druska bei žolelėmis.
  • Ant pomidorų sudedame smulkiai papjaustytus bazilikus.
  • Ant viršaus užbarstome sūrio likučius, lenkiame tortilijos lakštą pusiau, patepame šiek tiek majonezu, bei pomidorų padažu likusią ketvirtą dalį tortilijos – lenkiame lakštą dar per pusę, užtvirtiname lakštu be įdaro.
  • Gautą pyragaitį paspaudžame medine lentele, kad būtų gražesnė forma.
  • Suplakame kiaušinį, patepame pyragaičio viršų.
  • Kepame orkaitėje 180-200 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.

Skanaujame su šviežiomis daržovėmis!

Dar šis bei tas…

Žirnelius taip pat galima blanširuoti, ypač, jeigu jie yra kiek pakietėję.
Jeigu daugiau dėsite baziliko ir rinksitės paskaninti įdarą žolelėmis, žiūrėkite, kad jų sudėtyje nebūtų šio prieskonio, nes gali jo būti tiesiog per daug.
Nurodyti kiekiai yra orientaciniai - geriausia sureguliuoti juos pagal save.
Įškepusius didesnės tortilijos pyragaičius patogiau valgyti perpjautus per pusę, - galima rinktis ir mažesnes - pjaustyti nereikės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *