Jeigu atsidarius šaldytuvą pamatai, kad neturi ką valgyti, tai reiškia, kad jis yra tuštut tuštutėlis arba tai, kad neturi fantazijos. Štai, pagalvoji, – “pasidaryčiau sumuštinių su dešra, bet, kad atsibodę!, … hmm, o gal su sūriu?.., ne, tik ne tai!.., o gal kokį vaisių suvalgius?.., bet kas iš jo nauda – tuoj vėl valgyti užsinorėsiu…”. Po tokių svarstymų uždarai šaldytuvą ir pėdini į parduotuvę, kad dar papildytum atsargas, nors jų netrūksta. Tačiau, į viską galima pažvelgti kūrybiškiau: “Batono yra? – Valio! – galima pasigaminti brusketas!” – joms, tai mažai, kas netinka.
Štai, pavyzdys iš praktikos;)
Reikės:
- 1 prancūziško batono (bagetės)
- 1 pakuotės ožkų sūrio
- 1 apelsino
- 1 pakuotės chorizo dešros
- 1 saliero stiebo
- trupučio alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Batoną supjaustykite riekelėmis, patepkite alyvuogių aliejumi.
- Dėkite į 180 laipsnių orkaitę, kol šiek tiek padžius.
- Išėmę batono riekeles, ant viršaus sudėliokite po pusę griežinėlio ožkos sūrio.
- Grąžinkite brusketas į orkaitę.
- Palaukite, kol sūris šiek tiek išsilydys.
- Ištraukę sumuštinius iš orkaitės, ant viršaus prismeikite išilgai perpjautą apelsino skiltelę ir chorizo dešros griežinėlį ar jo puselę.
- Šalia įtaisykite pora gabalėlių plonai supjaustyto saliero stiebo.
Skanaukite dar šiltus, o jeigu valgytojai dar neskuba prie stalo, neskubėkite dėti salierų – paruoštos brusketos gali šiltai pastovėti orkaitėje – nieko baisaus nenutiks.
Dar šis bei tas…
Brusketoms tiktų, be abejonės, ir kitokia kompozicija – svarbiausia, kad būtų aštresni ir saldžiarūkščiai, pakepinti ir žali ingredientai – jie tarpusavyje puikiai susikalba.
Tiktų čia ir pelėsinis “Brie” tipo sūris su vynuogėmis, brandintu kumpiu.
Jeigu neturite prancūziškos bagetės, tiks ir itališka cebata.