Taip išpopuliarėję per pastaruosius metus avižiniai sausainiai – jau ir mano virtuvėje. Skubu dalintis įrašu. Jeigu uždelsiu – gali atsitikti, kaip pirmąjį kartą – tapti morenginiu sluoksniuočiu arba kažkokiu kitu -“niuočiu”, neypatingai jie norėjo pas mane būti sausainiais – nėriausi iš kailio bandydama juos sutramdyti. Na, šį kartą jau panašesni. Skonis nenukentėjo, juk čia ne koks biskvitas, kurio vaizdas byloja apie jo kokybę. Šiems – tas negręsia, nes aptrupėję jie nemažiau geri, kaip ir kiti mano favoritai.
Einam lipdyti?
Reikės:
- 250 g avižinių dribsnių
- 100 g sviesto
- 100 g saulėgrąžų
- 100 g sezamų/bolivinės balandos sėklų
- 3 v.š. razinų
- 2 obuolių (nebūtinai)
- 1 didesnio arba 2 mažų kiaušinių
- 4 v.š. cukranendrių cukraus
- 1 v.š. citrinos sulčių (nebūtinai)



Gaminimas:
- Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius ir maišydami kaitinkite kelias minutes.
- Suberkite saulėgrąžas, sezamus, razinas.
- Kiaušinį/kiaušinius išplakite su cukrumi.
- Į kiaušinių plakinį suberkite dribsnių ir sėklų mišinį, gerai išmaišykite ir 10 minučių palikite brinkti.
- Iš masės šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą skardą.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite kuo mažesniais kubeliais, užpilkite šaukštu cukranendrių cukraus ir citrinų sultimis, permaišykite.
- Į paruoštą masę įmaišykite obuolių gabalėlius,
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
- Neskubėkite išimti iš skardos, – sausainiai turi šiek tiek pastovėti, kad sutvirtėtų.
Skanaukite sveikai:)
Dar šis bei tas ….
Gali būti sunku suformuoti sausainius – padarykite tai drėgnomis rankomis.
Sėklų, džiovintų uogų galite dėti ir kitokių, pvz., aš dėjau mažiau razinų, tačiau įmečiau dar džiovintų spanguolių.
Paskutinėje nuotraukoje – avižiniai sausainiai, pagerinti šaldytomis spanguolėmis. Beje, juos kepiau su margarinu, todėl masės nekaitinau. Margariną įtarkavau į avižinius dribsnius, su pirštais kruopščiai iškedenau, o po to dėjau sėklas, kiaušinį su cukrum, žodžiu, tą patį, kas aprašyta gaminime.
Dar šiltus sausainius galima apšlakstyti šviežiu medumi – mėgausitės tikru desertu 😉