Proginiai kepiniai ir desertai · Sausainiai · Skoniai

Sausainiai “Eglutės”

Belaukiant švenčių kepinių testavimas, o ypač naujų sausainių paieškos. Juk, atsibosta tie patys.;) Šiuos gražuoliukus radau vienoje kepinių knygoje. Knyga stora, kepinių daug, vartau ją ne vienus metus, bet nebuvau atkreipus į juos dėmesio. Šį kartą jie kažkuo patraukė mano dėmesį. Paskaičiusi receptą suabejojau. O taip dažnai nutinka, kai peržvelgus ingredientus ir gamybos procesą, susisuka galva. Tačiau vidinė nuojauta kuždėjo, kad viskas bus gerai. O taip ir buvo – lūkesčiai buvo išpildyti visu šimtu.

Apie procesą. Atrodo sudėtingai, bet taip nėra. Tešlą užminkyti labai paprasta. Ji tobulai tinka formuoti sausainiams, nes nekimba prie paviršiaus, gražiai atsispaudžia reljiefas, lengvai nusiima perteklinė tešla. Kremui sumaišyti užtenka kelių minučių, o aptepti sausainiukus taip pat neužtrunka.

Gal būt įkalbėjau, bet skubėti dar labai nereikia. Iki švenčių liko dienų, ir jei net kepsite kalėdinius meduoliukus, šie taip pat dėl įvairovės puikiai tiks.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Nedrąsiai krenta snaigės, šiek tiek girgždančio sniego po kojomis… Pasiilgau pūgos, kuri… kuri suartina. Žinau, kad ne aš viena…

Reikės:

Sausainiams

  • 300 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 50 g cukraus
  • 3 kiaušinių trynių
  • 175 g sviesto
  • 2-3 v.š. apelsinų džemo/kitokio džemo/uogienės

Kremui

  • 3 kiaušinių baltymų
  • 1/2 a.š. cinamono
  • 150 g kokoso drožlių
  • 150 g miltelinio cukraus
Sausainiai “Eglutės”
Gaminimas:
  1. Sausainiams didesniame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, cukrumi.
  2. Įkandin sudėkite kiaušinių trynius, gabaliukais supjaustytą sviestą.
  3. Viską išsukite elektriniu tešlos minkymo antagaliu – iš pradžių mažu, o po to vidutiniu greičiu.
  4. Kai tešla sušoka į gumulus, išimkite ją ir pabaikite minkyti rankomis.
  5. Jei tešla limpa prie rankų, palaikykite ją šaldytuve, o jeigu atrodo per kieta, įpilkite šlakelį šalto vandens.
  6. Pagamintą tešlą kočiokite iki maždaug 5 mm storio, uždėję eglutės formeles, suformuokite sausainiukus.
  7. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje, ventiliatoriaus rėžimu 10 minučių.
  8. Dar šiltus aptepkite pertrinta per sietelį uogiene/džemu.
  9. Kremui kiaušinio baltymus suplakite iki purumo, sudėkite miltelinį cukrų, cinamoną, kokoso drožles, suplakite iki vientisos masės.
  10. Eglutes aptepkite kremu, dėkite į 130-150 laipsnių orkaitę, kepkite 20-25 minutes.
  11. Skanaukite atvėsusius.

Gražaus švenčių laukimo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *