Skoniai · Tartos, tartaletės

Tartaletė su obuolių įdaru

Rugpjūčio pabaiga ir kai ant stalo ima puikuotis obuoliniai pyragai. O atėjus į svečius prie kavos greičiausiai bus patiektas šeimininkės firminis – kiekviena, mėgstanti suktis virtuvėje jį turi, o gal ir ne vieną.

Apie obuolių pyrago receptus: kurį bepasirinktum – nenuvilia nei vienas. Kiekvienas turi savitą skoninę išraišką, tekstūrą, estetiką. Štai ši tartaletė yra kiek kitokia nei visi obuoliniai pyragai, – dėl grietinės-kiaušinių plakinio, kuris kepdamas iškelia obuolių puseles, taip suteikdamas pyragui ne tik savitumo, bet ir itin patrauklią išvaizdą.

Apie šį kepinį: kepu jį antrą kartą, – pabandžiau praeitą rudenį, – patiko. Laukiau obuolių derliaus, kad vėl galėčiau jį kartoti. Žinoma, buvo galima kepti ištisus metus, – juk prekybos centruose šių vaisių visada rastum, BET sveikiausia yra valgyti šviežią derlių, na jeigu pavyksta išlaikyti, – užsišaldyti, užkonservuoti, pasidžiovinti – puiku! Tai taip pat galima labai išradingai panaudoti kepiniuose. Va, atsiminiau, – koks skanus yra pyragas iš konservuotų persikų, o ar prastesnis būtų iš konservuotų obuolių?! Prisipažinsiu – nebandžiau, bet ši mintis manęs neapleis, – juk obuolių sezonas dar tik prasideda!

Obuoliniai dalykai – “VEŽA”! Tiek įvairių atspalvių galima atrasti: kepti, – nuostabūs, nes kvepia vaikyste, karamelizuoti – prabangūs, nes tai yra šis tas daugiau nei “saldu”, įkepti – kepiniai padėkos. O kiekvienas atskirai – tartaletės, kad gražios, galetės, kad dar gražesnės, o pyragai, kad nenuobodūs. Mano Obuolio istorija su laiminga pabaiga buvo, tiesiog, obuolių pyragas. Po šios istorijos prasidėjo kita, trečia, ketvirta ir taip nesibaigia iki šiol.

………………………………………………………………………………………

Ar jums nekeista, kad būtent obuolys, o ne koks kitas vaisius minimas pasakose, randamas posakiuose, ir ko verta IEVOS ir ADOMO istorija! Magiškas vaisius…

Reikės:

Pagrindui

  • 210 g kvietinių miltų
  • 25 g migdolų miltų
  • 4 g druskos (1 a.š.)
  • 85 g cukraus pudros
  • 125 g sviesto
  • 1 kiaušinio

Įdarui

  • 4 didesnių antaninių obuolių
  • 3 kiaušinių
  • 300 g grietinės (30%)
  • 60 g cukraus pudros
  • 2 a.š. vanilinio cukraus

Tartaletė su obuoliais
Gaminimas:
  1. Kvietinius ir migdolų miltus išsijojame į atskirus dubenis.
  2. Kambario temperatūros sviestą sumaišome su cukraus pudra (galima tą sėkmingai padaryti rankomis).
  3. Sudedame migdolų miltus, druską, įmušame kiaušinį ir viską sumaišome silikonine mentele ar maišymo šluotele.
  4. Pabaigoje dedame miltus, viską apjungiame, suminkome tešlą.
  5. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę, dedame į šaldytuvą 2 valandoms.
  6. Sukietėjusią tešlą iškočiojame kiek galima ploniau – jos turi užtekti 24 cm kepimo formai iškloti, borteliams suformuoti.
  7. Tešlos pagrindą subadome šakute.
  8. Obuolius supjaustome į keturias dalis, kiekvieną dalį pasmulkiname plonomis skiltelėmis, išimame sėklas.
  9. Gautas skilteles gražiai sudėliojame ant pagrindo – dedame tiek, kiek talpina suformuotas pyrago pagrindas.
  10. Kiaušinius suplakame su cukraus pudra, įdedame vanilinio cukraus, sudedame grietinę ir viską išplakame iki vientisos masės.
  11. Gautą plakinį supilame ant obuolių.
  12. Kepame 200 laipsnių temperatūroje 25 minutes, po to sumažinę temperatūrą iki 180 laipsnių tęsiame kepimą dar tiek pat laiko – iš viso 50 minučių.
  13. Paliekame pyragą kurį laiką orkaitėje (kad ir per naktį) – svarbu, kad jis gerai susistovėtų.
  14. Skanaujame atvėsusį!

Obuolingo Jums meto – gėrybių ragas trimituoja pradžią!

Dar šis bei tas…

Kadangi pyrago įdaras ypatingai skystas, po pusvalandžio pradėkite stebėti kepinį – įdaras turi iškilti, viršutinis sluoksnis šiek tiek suskilti – požymiai, kad viduriukas iškepęs.

Jeigu migdolus malsite patys, uždėkite 10 g ar daugiau, nes išsijojus jų lieka mažiau.

Jeigu neturite reikiamo grietinės kiekio, likusią dalį galite keisti grietinėle (tinka ir pastovėjusi).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *