Pusryčiai Prancūzijoje neįsivaizduojami be kruasano, stiklainiuko kokių nors uogų džemo ar medaus, kavos puodelio. Jeigu pusryčiaujama, namuose kava dažnai geriama iš didesnio puodelio be ąselės, vadinamo bole, balinama pienu. Kodėl pradėjau nuo prancūzų, o gi todėl, kad po viešnagės pas juos, nebenorėjau daugiau sumuštinių su dešra, nes supratau, kad skrebutis ar bandelė su trupučiu skanios uogienės ar džemo puikiai teikia energijos iki vidudienio, kai jau galima rinktis omletą, ar kitą kokį sotesnį patiekalą.
Juodieji serbentai ne visų lietuvių mėgstama uoga. Ji turi specifinį poskonį, ir jeigu šalia yra kitų uogų, pasirenkamos aromatingesnės, malonesnės gomuriui. Net, jeigu esate nusiteikę prieš žalias jų uogas, namuose pagamintas džemas nenusileis savo skoniu avietėms – puikiai tiks prie pusryčių blynelių. Išbandžiau jį su pankeikais – nuostabiai tiko! Mėginkite ir jūs, nes juose – tikra vitaminų bomba ! Teko prieš tai plačiau pasidomėti, pasirankioti įvairios informacijos – neperdėsiu sakydama, kad šios uogos turi magiškų galių.
Reikės:
- 1 kg juodųjų serbentų
- 1 kg cukraus
- 100 ml vandens (arba tiek, kad vos apsemtų uogas)

Gaminimas:
- Serbentus beriame į puodą, pilame vandenį, pamaigome grūstuve, kad greičiau išsiskirtų sultys.
- Paverdame ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol serbentai išleidžia sultis.
- Išsileidusias uogas pertriname per sietelį.
- Pilame gautą masę atgal į puodą, beriame cukrų, užviriname ir maišydami verdame ant silpnos ugnies dar apie 10 minučių.
- Džemą šiek tiek atvėsiname, bet dar pakankamai šiltą, nesustingusį, išpilstome į paruoštus stiklainiukus.
- Stiklainius užsukame, kai ant viršaus užsitraukia plėvelė.
Skanaujame su blyneliais, skrebučiais, bandelėmis – puikus ir svečiui ir mielai dovanėlei!
Dar šis bei tas ….
Juodųjų serbentų uogienės, džemai rekomenduotinos sergant gastritu, žarnyno disbakterioze, plonosios ir storosios žarnos uždegimais.
Būtinai pabandykite ir raudonųjų serbentų drebučius.