Skoniai · Tortai

Morkų tortas su graikiniais riešutais

Esu iškepusi ne vieną pyragą su morkomis. Net torčiukų. O šis – visas tortas. Du pyragai, pertepti storu sūrio ir grietinėlės kremo sluoksniu, sudaro gero torto įspūdį. Morka ir tortas, keistai skamba ši žodžių pora, bet tai yra tandemas ir ne kitaip. Morka yra pakankamai saldi daržovė, todėl ji labai tinka kepiniams – keksiukams, pyragams, netgi duonai kepti. Ir ne tik.

Apie morką nuo lapų. Kaip dauguma daržovių, taip ir morka naudojimui tinka visa. Jaunų morkų lapus galima naudoto pesto pagardui, taip pat sėkmingai, kaip kad bazilikų, gražgarstės ar krapų lapus. Jais taip pat galima gardinti troškinius, salotas. Morkų lapų užpilas stiprina plaukus, o nuovirai gydo cistitą, miomas. Džiovinti morkų lapai tinka gydomosioms arbatoms – gelbsti esant gastritui, aukštam kraujospūdžiui ar šlapimo pūslės akmenligei.

Jaunos morkytės sveikiausios – jas galima traškinti į valias, kaip saldainius. Galima gaminti traškias morkytes orkaitėje. “Vyresnės” morkos taip pat tinkamos kepimui, ypač su kitomis šakninėmis daržovėmis. Jau nekalbėsiu apie tai, kad morka viena iš populiariausių prieskoninių daržovių virtuvėje. O didelis dubuo tarkuotų morkų su česnaku ar graikiniais riešutais – vitaminų bomba! Puikiai pavyko jas suporuoti su pankoliais – dar daugiau skonio!

Džiovintos morkos. Iš jų gaminkite traškučius – užkandžiams ar lėkštės turiniui paįvairinti. O svarbiausia, kad smulkiai sutarkavus morkas ir jas padžiovinus orkaitėje, galėsite mėgautis sveikuoliška kava. Užbalinta augaliniu pienu tampa puikiu gėrimu ir alternatyva tradicinei kavai.

Bet laikas grįžti prie kepinių. Kas kada nors nėra kepęs pyrago su morkomis? Jeigu yra tokių, tai tikriausiai nėrastumėme nei vieno, kuris yra jo neragavęs? Ir, kuriam kažkas liktų abejingas.

………tikiu, kad norėsis susitepti ir torčiuką.;)

Morkų torčiukas Helovinui
Reikės:

Vienam papločiui

  • 125 g cukraus
  • 125 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 200 g miltų
  • 60 g graikinių riešutų
  • 200 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. cinamono
  • 1/2 a.š. malto muskato riešuto (nebūtinai)
  • 1 a.š. imbiero miltelių (nebūtinai)
  • žiupsnelio druskos
  • 250 g smulkiai tarkuotų morkų
  • Sirupo (bet kokio)

Kremui

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 700 ml plakamosios grietinėlės
  • 260 g cukraus pudros
  • migdolų esencijos 

Papuošimui

  • 0,5 morkos
  • 1 šaukšto medaus
  • kapotų graikinių riešutų
Gaminimas:
  1. Papločiui sausoje keptuvėje pakepiname riešutus, pasmulkiname šefo peiliu.
  2. Sviestą ištirpiname, miltus sumaišome su druska, kepimo milteliais ir prieskoniais.
  3. Kiaušinius išplakame su cukrumi, sukame, kol masė padvigubės, taps balkšva.
  4. Įkandin pakaitomis dedame miltus, tirpintą sviestą, išsukame iki vientisos masės.
  5. Mediniu šaukštu įmaišome kapotus riešutus.
  6. Tešlą sudedame į 22 cm apvalią kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
  7. Kepame 150 laipsnių temperatūroje, maždaug 1 val. 10 minučių, neskubame ištraukti.
  8. Kartojame kepimą, – iškepame antrą paplotį.
  9. Kremui maskarponės sūrį sumaišome su cukraus pudra.
  10. Išplakame grietinėlę, įmaišome į sūrio kremą, įlašiname pora lašų migdolų esencijos, viską apjungiame lėtomis kombaino apsukomis.
  11. Kremą padaliname į dvi dalis.
  12. Surinkimui padalijame papločius į 2 dalis, nupjauname vieno viršutinę dalį, kad įsigertų sirupas.
  13. Turime 4 papločius, trijų paviršius sulaistome sirupu, kremą paskirtome į 4 dalis.
  14. Kremu sutepame papločius, o ketvirtąja jo dalimi – torto viršų, padailiname šonus.
  15. Papuošimui morką supjaustome mandolina, sumaišome su skystu medumi, puošiame savąjį šedevrą, pabarstome kepintais graikiniais riešutais bei jų trupiniais.
  16. Dedame į šaldytuvą kelioms valandoms arba nakčiai.

Ir mėgaujamės rudeniniais skoniais.;

Dar šis bei tas…

Pertepimui kremą galite rinktis iš morkų torto su pekano riešutais.

Nuotraukoje matomas tortas surinkatas iš 2 dalių – nepasiteisino, nes buvo per sausas.

Naudotas šaltinis: https://www.manonamai.lt/lt/grazus-namai/g-57156-7-budai-kur-galima-praktiskai-panaudoti-morku-lapus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *