Burokėliai rudenį patys skaniausi, nes vėliau jie neturi nei tiek skonio, nei vitaminų. Reikėtų pasistengti kuo dažniau jų išsivirti ar išsikepti, o pasigaminti carpacio, – tiesiog būtina!
Gaila, tačiau ši daržovė dažniausiai papildo mėsos patiekalų lėkštes. Nors neneigsiu, kad buvių košė, marinuotas agurkėlis, tarkuoti burokėliai prie kepsnio – oi, kaip skanu, ypač, kai grįžti iš kelionės prisiragavus kitų šalių “paveldo”. Tačiau tokia vertinga daržovė, neturėtų visą laiką pasilikti kito patiekalo šešėlyje – ji gali griežti pirmuoju smuiku! Šis įrašas – apie keptų burokėlių tobulą sąjungą su ožkos sūriu, antaniniu obuoliu ir lietuviškomis vynuogėmis.
Visko turim? – Taip! Rugsėjo gėrybės ką tik surinktos, saugoti padėtos, tačiau reikia paskubėti suvartoti, kol dar nepradėjo gesti
Ožkos sūrio tik teks paieškoti…
Reikės: (1 asmeniui)
- 1 didelio arba 2 mažesnių keptų burokėlių
- 0, 5 arba 1 nedidelio antaninio obuolio
- 50 g ožkų sūrio
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2-3 v.š. citrinų sulčių
- 1 v.š. balzaminio acto kremo
- 1 saujos žaliųjų vynuogių
- Įvairių rūšių maltų pipirų
- Žalumynų (nebūtinai)

Gaminimas:
- Keptus burokėlius nulupame, plonai supjaustome – tą galima padaryti ir su daržovių peiliuku ar pjaustykle.
- Obuolius supjaustome stambiomis skiltelėmis, o šias padaliname dar į stambesnius gabalėlius, užpilame citrinos sultimis.
- Nuplauname ir nusausiname vynuoges.
- Į lėkštės vidurį dedame suvyniotus burokėlių griežinėlius, pabarstome juos šviežiai maltais pipirais, užpilame citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi ir balzaminiu acto kremu.
- Iš kraštų dedame obuolio gabalėlius, panašiai supjaustytą ožkos sūrį.
- Ant viršaus suberiame vynuoges, padėliojame žalumynų (jei patinka).
- Patiekiame įžangai į pietus arba kaip atskirą vegetarišką patiekalą.
Skanaukite ir nesustokite – ruduo gėrybių metas!
Dar šis bei tas…
Burokėlius kepu įvyniotus aliuminio folijoje apie 1,5 – 2 valandas (labai priklauso nuo burokėlių dydžio, “amžiaus”). Jeigu burokėliai didesni, geriau juos supjaustyti gabalais.
Prieskonių galite dėti ir kitokių, svarbiausia, kad jums patiktų, bet nevenkite rūgšties – burokėliams tai patinka. Jei kas mėgsta saldžiarūgščius derinius, galima įdėti truputį rudojo cukraus, medaus ar klevų sirupo.
Puikus receptas – man salotos visada geriausias maistas, o burokėliai ir sūris yra nuostabus derinys.
Ačiū! Tai motyvuoja gaminti daugiau ir įvairesnių salotų.