Pirmą kartą per Velykas skanaujame tradicinį pyragą – Velykinę bobą. Dar prieš metus nusipirkau aukštą kepimo formą, bet taip joje nieko ir neiškepiau. Tačiau atėjo laikas…
Reikės:
Tešlai
- 1,5-2 nedidelių morkų
- 500 g miltų
- 2 kiaušinių
- 150 ml pieno
- 100 g sviesto
- 25 g mielių
- 250 g razinų, kitų mėgstamų džiovintų vaisų ar uogų
- 75 g cukraus
- 75 g cukraus pudros
Glajui
- 0,5 st citrinos sulčių
- 80-100 g cukraus pudros
- pabarstukų (nebūtinai)
- šokoladinių kiaušinių (nebūtinai)
- šlakelio vandens
Gaminimas:
- Tešlai smulkia trintuve sutarkuokite morkas.
- Džiovintus vaisius užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite, kol suminkštės, išimkite ir sudėkite ant popierinės servietėlės.
- Ant silpnos kaitros ištirpinkite sviestą.
- Pašildykite pieną.
- Mieles sumaišykite su keletu šaukštų šilto pieno, cukrumi ir žiupsneliu druskos.
- Palaikykite šiltai, kol mielės pakils.
- Į pakilusias mieles supilkite persijotus miltus, likusį šiltą pieną.
- Supilkite tirpintą sviestą, pamaišykite.
- Dėkite tarkuotas morkas, įmaišykite į tešlą.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Trynius išplakite, sudėkite cukraus pudrą, pamaišykite, kol ištirps.
- Išplaktus trynius dėkite į tešlą, gerai viską išmaišykite.
- Sudėkite džiovintus vaisius, jei reikia pasmulkinkite, įmaišykite į tešlą.
- Išplakite baltymus, švelniai įmaišykie į tešlą.
- Tešlą sukrėskite į aukštą, išteptą sviestu, 16 cm skersmens formą su atsegamais kraštais.
- Leiskite tešlai pastovėti 30 minučių kambario temperatūroje.
- Kepkite iki 200 lapsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
- Glajui visus reikiamus ingredientus sumaišykite ir aptepkite juo atvėsusį pyragą.
- Ant viršaus pabarstykite įvairiaspalvių pabarstukų, padėliokite šokoladinių kiaušinių.
Velykinį stalą puoškite skaniai!