Morkinius skanėstus galima kepti ištisus metus, tačiau SPALIS tam yra tinkamiausias mėnesis. Morkos pilnai subrendę, ištrauktos iš lysvių, išrūšiuotos, – dalis užšaldyta (bus panaudotos sriuboms ar troškiniams), o dalis susluoksniuota su smėliu – sultims, pyragams, sausainiams, cukatams.
Tai, kad jau prirašiau… bet, žinokit, kad pati morkų nešaldau arba DAR nešaldau, nes visi šaldymo stalčiai dažniausiai būna “okupuoti” grybų, uogų, žalumynų, pesto kubelių – visko nesukiši – šaldymo kamera ne guminė. Nesuprantu tų šeimininkų, kurie perka atskirą šaldiklį, prikrauna kiek telpa visokių gėrybių, ir nespėja apsižiūrėti, kaip naujo derliaus sulaukia. O prietaisą tai reikia valyti. Ogi, žiū, kad ten – pilna visokio gėrio. Atidėlioja… “gal suvalgysim”… Bet reikalai nejuda, nes norisi jau kažko šviežio. Kas belieka? – nešti į konteinerį! Blogai, visai blogai! Kur mūsų draugiškumas aplinkai? Toks žmogaus gobšumas! Atrodo, kad visada turim būti pasiruošę karui, badui, pandemijai (kaip ši). Bet, ar tai yra svarbiausia, ką turim padaryti šiandien? Toli gražu…
Vanduo, kuriuo laistome išdygusius daigelius, plėvelė, kuria juos siaučiame nuo šalnų, trąšos, chemikalai nuo kenkėjų, pagaliau elektros energija, kuri gaunama naudojant kurą (deja, alternatyvios energijos rūšys lėtai skinasi kelią) – visa tai sudaro dideles sąnaudas. Apie gamtą net nepagalvojame – manoma, kad ji tai jau pati susitvarkys. Ko tik jos paprašysime – visko visada atras. Ji – visko davėja, geradarė, o mes jai ką – atliekas? – Ji tai priglaus, natūraliai sunaikins… o mes tik imsim ir imsim… – Mums užteks! – TRUMPAREGIŠKUMAS!
Tai nuo ko pradėjau? Taip, tai nuo to, ar mums tikrai tiek daug visko reikia? Atrodo, kad taisyklė “mažiau yra daugiau” – galioja ir čia.
Morkų torčiukas – mažiukas – po gabaliuką prie kavos užteks visai šeimai.
Biskvitą geriau iškepti iš vakaro – ryte sumontuoti, o popietę – mėgautis:)
Reikės:
Biskvitui
- 2 kiaušinių
- 1 st/115 g rudojo cukraus
- 1,5 st/120 g aliejaus
- 1 st/80 g miltų
- 1/2 a.š. druskos
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 3/4 a.š. sodos
- 3/4 a.š. muskato riešuto
- 1 a.š. cinamono
- 1,5 st tarkuotų morkų
- 1,5 st/95 g razinų
Kremui
- 400-500 g maskarponės sūrio
- 200 g plakamosios grietinėlės
- 100-150 g cukraus pudros
Papuošimui
- graikinių riešutų
- džiovintų slyvų
Gaminimas:
- Biskvitui miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda, druska, cinamonu, muskatu.
- Atskirai suplakame kiaušinius su cukrumi iki vienalytės, balkšvos masės (užtrunka maždaug 3 minutes).
- Į kiaušinių masę supilame sausų produktų mišinį, gerai išmaišome.
- Įkandin supilame aliejų, vėl viską išsukame.
- Morkas sutarkuojame smulkia trintuve, sudedame į tešlą.
- Pabaigoje sudedame razinas, viską gražiai apjungiame mediniu šaukštu.
- Tešlą supilame į apvalią 18 cm arba 20 cm apvalią formą, išklotą kepimo popieriumi.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje, 35-40 minučių (stebėkte, pasibaigus kepimo laikui patikrinkite mediniun pagaliuku – jeigu šis yra sausas, orkaitę išjunkite, jeigu ne – pratęskite).
- Biskvitą gerai ataušiname (geriausia išsikepti iš anksto) – perpjauname pusiau (galima mėginti padalinti į tris).
- Kremui maskarponės sūrį išsukame su cukraus pudra.
- Suplakame grietinėlę, dedame į sūrio masę, viską apjungiame mediniu šaukštu, kremą padaliname į dvi ar tris dalis, priklausomai kelių sluoksnių tortas.
- Biskvitą sutepame paruoštu kremu, gražiai išlyginame viršutinį sluoksnį.
- Papuošiame graikiniais riešutais, džiovintų slyvų gabaliukais.
Skanaukite rudenį – jis šiais metais labai dosnus!
Dar šis bei tas…
Biskvito neskubėkite ištraukti iš orkaitės – geriau kad jis ten atvėstų.
Stklinės tūris – 240 ml – patarčiau pamatuoti tiksliai.
Paskanaukite ir veganiško jo brolio.;)