Puiku turėti vieną kitą stiklainiuką kokio nors džemo, pavyzdžiui, apelsinų. Jau tų uogienių prisiverdam sočiai, – lieka ir kitiems metams, o štai šis pagardas – neužsistovi. Apelsinų džemas yra kitoks, nes turi apelsinų žievelių kartumo, neįkyraus rūgštumo, todėl juo tinka gardinti galetes, tepti ant pusryčių skrebučių, valgyti vieną, kai užsinori kažko saldaus.
Ar užtrunka? – Ne, tačiau prisiruošti gali prireikti ne vienos savaitės. Kodėl? – Reikia pasidairyti geresnių apelsinų (būtų gerai ekologiškų), skirti laiko juos apdoroti, išlaukti tam tikrus etapus …, – prisiruošti reikia! Bet po to … po to gailėsitės, kad taip ilgai vilkinote.
Patarčiau dabar apie tai pagalvoti, nes prasideda didysis GALEČIŲ kepimo metas. O, jeigu dar pusryčiaujate, kaip prancūzai, ir valgote kruasanus – džemas suteiks didesnio malonumo ir noro ilgiau pabūti su kavos puodeliu … o, jeigu pusryčiai terasoje?
Vaizduotė geras dalykas! Mane ji visada motyvuoja, “užveda” dienos darbams. Eime…
Reikės:
- 2 kg nuluptų apelsinų
- 2 citrinų
- 1 kg uogienių cukraus
- 0,5 kg paprasto cukraus
Gaminimas:
- Apelsinus ir citrinas užplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 minučių.
- Pakartokite tai dar 3 kartus (šis procesas reikalingas tam, kad nusiimtų vaisius dengiantis vaškinis sluoksnis).
- Skustuku nuimkite žieveles taip, kad neliktų balto jų sluoksnio.
- Nuskustas žieveles supjaustykite šiaudeliais ir atidėkite į šalį.
- Apelsinus ir citrinas supjaustykite žiedais, išrinkite sėklas.
- Supjaustytus vaisius ir žieveles sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi ir palikite stovėti per naktį.
- Sumaišykite su nusistovėjusiomis sultimis (sultys turėjo per naktį apsemti vaisius, ir jeigu tai neįvyko, reikėtų įpilti vandens).
- Virkite 30 minučių nuo užvirimo pradžios.
- Nukelkite nuo kaitros, leiskite pastovėti 3 valandas.
- Kartokite virimo-vėsinimo procesą dar 2 kartus.
- Išvirusį džemą supilstykite į švarius stiklainiukus.
Tai yra puikus pagardas, ypač su pusryčių blyneliais ar duonelėmis!
Dar šis bei tas…
Jeigu džemas iš pradžių neatrodys labai tirštas, nesijaudinkite – šaldytuve jis sutirštės.
Šis džemas tiks ir pyragams gardinti.