Skoniai · Uogienės, džemai

Apelsinų džemas

Puiku turėti vieną kitą stiklainiuką kokio nors džemo, pavyzdžiui, apelsinų. Jau tų uogienių prisiverdam sočiai, – lieka ir kitiems metams, o štai šis pagardas – neužsistovi. Apelsinų džemas yra kitoks, nes turi apelsinų žievelių kartumo, neįkyraus rūgštumo, todėl juo tinka gardinti galetes, tepti ant pusryčių skrebučių, valgyti vieną, kai užsinori kažko saldaus.

Ar užtrunka? – Ne, tačiau prisiruošti gali prireikti ne vienos savaitės. Kodėl?  – Reikia pasidairyti geresnių apelsinų (būtų gerai ekologiškų), skirti laiko juos apdoroti, išlaukti tam tikrus etapus …, – prisiruošti reikia! Bet po to … po to gailėsitės, kad taip ilgai vilkinote.

Patarčiau dabar apie tai pagalvoti, nes prasideda didysis GALEČIŲ kepimo metas. O, jeigu dar pusryčiaujate, kaip prancūzai, ir valgote kruasanus – džemas suteiks didesnio malonumo ir noro ilgiau pabūti su kavos puodeliu … o, jeigu pusryčiai terasoje?

Vaizduotė geras dalykas! Mane ji visada motyvuoja, “užveda” dienos darbams.  Eime…

Apelsinų džemas
Reikės:
  • 2 kg nuluptų apelsinų
  • 2 citrinų
  • 1 kg uogienių cukraus
  • 0,5 kg paprasto cukraus
Apelsinų džemas
Gaminimas:
  1. Apelsinus ir citrinas užplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite 15 minučių.
  2. Pakartokite tai dar 3 kartus (šis procesas reikalingas tam, kad nusiimtų vaisius dengiantis vaškinis sluoksnis).
  3. Skustuku nuimkite žieveles taip, kad  neliktų balto jų sluoksnio.
  4. Nuskustas žieveles supjaustykite šiaudeliais ir atidėkite į šalį.
  5. Apelsinus ir citrinas supjaustykite žiedais, išrinkite sėklas.
  6. Supjaustytus vaisius ir žieveles sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi ir palikite stovėti per naktį.
  7. Sumaišykite su nusistovėjusiomis sultimis (sultys turėjo per naktį apsemti vaisius, ir jeigu tai neįvyko, reikėtų įpilti vandens).
  8. Virkite 30 minučių nuo užvirimo pradžios.
  9. Nukelkite nuo kaitros, leiskite pastovėti 3 valandas.
  10. Kartokite virimo-vėsinimo procesą dar 2 kartus.
  11. Išvirusį džemą supilstykite į švarius stiklainiukus.

Tai yra puikus pagardas, ypač su pusryčių blyneliais ar duonelėmis!

Dar šis bei tas…

Jeigu džemas iš pradžių neatrodys labai tirštas, nesijaudinkite – šaldytuve jis sutirštės.

Šis džemas tiks ir pyragams gardinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *