Cukinijas įdaryti galima įvairiai – keisti galima ne tik įdarus, bet ir patiekalo išvaizdą. Jau anksčiau pasidalinau patirtimi, kaip gaminu cukinijų luotelius. Cukinijų šulinėlius ruošiu tokiu pačiu principu.
Reikės:
- Vidutinio dydžio cukinijos
- kiaulienos/jautienos faršo (apie 0,5 kilogramo)
- Svogūno
- Kietojo tarkuoto sūrio (apie 100 gramų)
- Pomidorų pastos arba pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais
- Pievagrybių (užteks ir dviejų)
- Petražolių arba kitų mėgstamų žolelių
- Mėgstamų prieskonių faršui
Gaminimas:
- Didesnes daržoves supjaustykite 1 – 1,5 cm skrituliais, išimkite vidinę minkštą dalį su sėklomis, apibarstykite druska ir palikite, kol ruošiamas įdaras.
- Kiaulienos/jautienos faršą pakepinkite keptuvėje su trupučiu svogūno ir mėgstamais prieskoniais, palikite atvėsti.
- Cukinijų gabaliukus, nuplaukite po šaltu vandeniu, nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu ir patepkite aliejumi.
- Į atvėsusį faršą sudėkite tarkuotą kietąjį sūrį (tiek, kiek jį toleruojate, kaip organizmui naudingą ar priešišką), permaišykite, užpildykite cukinijų šulinėlius.
- Taip paruoštas cukinijas dėkite į skardą, uždenkite aliuminio folija.
- Kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
- Suminkštėjusias cukinijas trumpam išimkite, nudenkite foliją, ant kiekvieno gabaliuko užtepkite pomidorų pastos arba pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais, ant viršaus uždėkite pievagrybio griežinėlį, apibarstykite šviežiais pipirais, mėgstamais žalumynais ir dar pakepinkite keletą minučių.
Manau, šis patiekalas yra puikus pasirinkimas, kai cepelinai ir balandėliai jau būna pabodę, o cukinijos surikiuotos laukia nesulaukia būti įvertintos, kaip tikrai labai naudinga daržovė.
Dar šis bei tas…
Privalumas gaminant įdarytas cukinijas yra tas, kad galima visada improvizuoti: keisti įdarą, prieskonius, žalumynus, o ir garnyrą galima prisiderinti prie savo mitybos įpročių ar pomėgių. Taip pat jums spęsti ar reikia prieš patiekiant kokio nors padažo, ar ne. Man, pavyzdžiui, patinka jas valgyti vienas, su džiovinta orkaitėje duona, kuri papildo, bet neužgožia daržovių skonio.
Labai skanus patiekalas, kurį prancūzai nusižiūrėjo nuo italų, o aš pabandžiau pagaminti lietuviškai – yra užkepta cukinija su mocarela – turėtų patikti ir vegetarams.
Skanaukite ir picas su cukinijų įdaru.