Kai vasara būna dosni vyšniomis, dar ankstyvą pavasarį būna sočiai jų atsargų. Uogienės išsiverdu visai nedaug. Kepu vyšnių pyragus, ir stengiuosi kuo daugiau jų užsišaldyti. Keturios vyšnios kasmet duoda nemažą derlių.
Tai štai, savaitgalis ir privalomas dalykas – pasigaminti skanėstą. Imu konditerijos knygą (turiu tokią storą), verčiu atsitiktinį puslapį ir man prieš akis išnyra gražuolis vyšnių pyragas – kaip tik jis man tinka labiausiai, nes visko turiu ir nereikia šokti į batus, ir bėgti pirkti trūkstamo produkto (pas mane tai dažnas atvejis). Jums nebent gali pritrūkti viršutiniam sluoksniui žele pakelio ar grietinėlės, bet viską galima išradingai išspręsti: sultyse ištirpinti želatiną, o įprastą grietinėlę keisti kokosų grietinėle ar kokosų kondensuotu pienu, na, čia tik vienas pavyzdys, o išeičių yra ir kitokių.
Dar apie riešutus. Šiam pyragui reikia maltų lazdyno riešutų, o tam tinka maisto smulkintuvas, nors rizikinga – greitai juos galima paversti miltais. Mėsmale? – Įmanoma, parinkus tinkamą sietelį. Labiausiai man pasiteisino “Delimano”prekinio ženklo 3 dalių rankinis malūnėlis, iš kurių viena pritaikyta malti riešutams – tai yra geriausia, ką esu išbandžiusi, bet tai tikrai nėra užsakomoji Delimano reklama;)
Ar užtrunka? Geriausia tokių pyragų pagrindą iškepti iš vakaro. Ryte belieka sudėti “vyšnias ant torto”. Šiuo atveju dar reikia ir žele užpilti, kuri stingsta valandą ir ne mažiau. Tačiau per tą laiką galite paruošti grietinėlę, padengti stalą – juk yra visokių smulkių darbų darbelių ir tas laikas netrunka prabėgti, o patikrinus pyrago viršutinį sluoksnį supranti kaip yra su LAIKU – prabėga tarsi smėlis tarp pirštų – nejučia pasiimdamas tai, ko net neketina grąžinti. Na, bet pačiam lieka tai, kas svarbiausia: PATIRTIS.
Ką sužinojau gamindama šį pyragą? – Ogi kaip dar galima sustandinti plaktą grietinėlę. Šiaip tai aš už natūralumą, bet išbandyti norisi viską. Ruošdama viršutinį sluoksnį prisiminiau, kad turiu Dr.Oetker miltelių plaktos grietinėlės desertui ruošti – niekaip neradau progos jų išbandyti. Užteko įdėti pora šaukštų ir gavau standžią masę, kuri labai papuošė mano “vyšninuką”.
Gal jau užteks reklamuoti tai šį tai tą – niekas neprašė. Laikas puodeliui kavos.
Kaip gera žinoti, kad yra kažkas, kas suteikia tarp dienos darbų ir rūpesčių palaimingą akimirką!
Abejoti neverta…
Reikės:
Tešlai
- 100 g sviesto
- 100 g cukrus
- 1, 5 pakelio vanilinio cukraus
- 4 kiaušinių
- žiupsnelio druskos
- 100 g maltų lazdyno riešutų
- 100 g tarkuoto šokolado
- 125 g miltų
- 1a.š. kepimo miltelių
Įdarui
- 450 g vyšnių be kauliukų (galima naudoti ir šaldytas)
Glajui
- 1 pakelio vyšnių želės + 15 g cukraus
- 250 ml grietinėlės + 20 g cukraus + 0,5 pakelio vanilinio cukraus
- 1 pakelio grietinėlės standiklio/Dr.Oetker miltelių plaktos grietinėlės desertui ruošti
Gaminimas:
- Vyšnias sudėkite į sietelį, palikite nutekėti į indą sultims.
- Sviestą gerai išsukite su 100 g cukraus ir pakeliu vanilinio cukraus.
- Dėkite po vieną kiaušinius įmaišydami į sviesto mišinį, viską gerai apjunkite.
- Įdėkite druskos, suberkite riešutus, tarkuotą šokoladą, dar kartą viską permaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, po truputį sudėkite sviestinę masę.
- Paimkite kepinių formą atsegamais kraštais, pagrindą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite tešlą ir išlyginkite paviršių.
- Ant tešlos viršaus paskleiskite vyšnias, truputėlį įspauskite.
- Kepkite iki 175-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių (reikia stebėti, kai pyragas visiškai iškyla, patikrinti mediniu pagaliuku).
- Glajui pakelį žele sumaišykite su cukrumi ir nutekėjusiomis vyšnių sultimis, pakaitinkite, kol ištirps, atvėsusį skystį užpilkite ant atvėsusio pyrago viršaus, padėkite į šaldytuvą sustingti.
- Papuošimui, elektriniu plakikliu išplakite atšaldytą grietinėlę, sudėkite likusį cukrų, 0,5 pakelio vanilinio cukraus ir plakite iki standumo.
- Plaktą grietinėlę sudėkite į konditerinį švirkštą, pyrago viršų dekoruokite kryžmomis juostomis (arba kaip jums patinka).
Skanių Jums kavos pertraukėlių!
Dar šis bei tas…
Naudojau 20 cm atsegamą kepimo formą, tačiau galima ir didesnę – pyragas bus šiek tiek plonesnis.
Vyšnių tokio dydžio formai pakako ir 400 gramų – gražiai pasidengė visas pyrago viršus.
Vietoj grietinėlės, kaip minėjau, naudojau Dr.Oetker miltelius plaktos grietinėlės desertui ruošti – rekomenduoju, ypač kai laukiate svečių.
Dėl kepimo laiko: šį pyragą kepiau su šaldytom uogom – kepimui prireikė valandos (laukiau, kol pyragas gražiai iškils, o išjungusi palikau dar 15 min susistovėti orkaitėje).