Atsargos žiemai · Patiekalai su grybais · Skoniai

Greitai marinuoti grybai

Marinuoti grybukai – makavykai, raudonviršiai, lepšiai, … Mmmm… Pasakysiu štai ką, – negali nieko būti geriau vakarienei prie virtų bulvių ar bulvių košės. Nežinau, kodėl, bet buvau jų atsisakiusi ir tai yra pirmi metai, gal po kokių dešimties, kai sugrįžau prie šio kultinio lietuvių maisto.

Kad būtų pavadinta patiekalu, iš stiklainio išgriebtus grybukus reikia sudėti į gražų dubenėlį, įdėti smulkiai pjaustyto raudonojo ar paprasto geltono svogūno, užpilti grietine, užšaldytų krapų (pagal galimybę ir poreikį), išmaišyti, įsidėti į lėkštę prie karštų bulvių ir mėgautis iki valios tradiciniu maistu.

Nežinau, kas atsitiko, bet kiekvieną dieną turiu suvalgyti šio gėrio. Ir ne tik su bulvėmis – naminė duona taip pat labai labai…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Artėja pasninkas – reikia patikrinti ir suskaičiuoti stiklainiukus. Labai jau įsismaginau.;)

Reikės:
  • grybų (makavykų, raudonviršių, lepšių)
  • druskos
  • acto

Marinatui

  • 1 l vandens
  • 1 v.š. su kaupu druskos
  • 1 nepilno v.š. cukraus
  • 1 v.š. acto
  • 3-4 lauro lapų
  • juodųjų pipirų (žirneliais)
  • kvapiųjų pipirų (žirneliais)

Salotoms

  • marinuotų grybų
  • raudonojo/geltonojo svogūno
  • grietinės
  • žiupsnelio druskos
  • šviežių arba šaldytų krapų (nebūtinai)
Gaminimas:
  1. Grybus trumpam pamerkiame į šaltą vandenį, nuplauname, dedame į kiaurasamtį, kad nutekėtų vanduo.
  2. Švarius grybus pasmulkiname, sudedame į puodą, užpilame vandeniu, kad apsemtų, dedame ant kaitros.
  3. Užvirusius grybus nugraibstome, kad pasišalintų likę nešvarumai, dedame šiek tiek druskos (tiek, kad grybai nebūtų visai prėski), verdame maždaug 20 minučių, o pabaigoje įpilame šaukštą acto (galima ir daugiau, jei grybų yra nemažai).
  4. Apvirtus grybus sudedame į kiaurasmtį, kad nutekėtų vanduo.
  5. Marinatui į prikaistuvį (1 litro talpos) pilame vandens, užverdame.
  6. Sudedame prieskonius, paverdame 10 minučių, pabaigoje supilame actą.
  7. Apvirtus grybus sudedame į puodą, užpilame marinatu, pakaitiname iki užvirimo.
  8. Dedame į švarius, iškaitintus stiklainius, jei trūksta skysčio, papildome marinatu.
  9. Stiklainius sandariai uždarome, apverčiame ir padedame po apklotu maždaug pusei paros.
  10. Salotoms marinuotus grybus išimame iš stiklainio, sudedame į salotų dubenėlį.
  11. Įdedame žiupsnelį druskos, smulkiai supjaustytų svogūnų, užpilame šaukštu kitu grietinės, išmaišome.
  12. Patiekiame su karštomis bulvėmis.

Skanaujame sveikai IR/NET grybus.;)

Dar šis bei tas…

Iš 1 l vandens galime paruošti marinatą visai nemažam kiekiui grybų (niekada nesveriu). Grybai suverda, o marinato reikia tik tiek, kad grybai prisigertų skonio ir užsikonservuotų. 

Druskos ir kitų prieskonių į marinatą galima įdėti ir daugiau - ragaukite - skonis turi būti "išraiškingas".

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *