Įpatinga daržovė ta cukinija – tik turėk savų ir šiek tiek fantazijos! “Kiekviena diena su cukinija” – toks dabar mano priesakas. Žinodama jų nenuginčijamą naudą, pradėjau nuo jau aprašytos ir nepakeičiamos vegetariškos picos. Ši diena skirta įdarytiems pomidorais ir jautienos faršu cukinijų luoteliams, papuoštiems svieste apkeptomis voveraitėmis. Viskas paprasta, kaip 2×2. O, tai, kas paprasta būna užtikrintai skanu, o kas sudėtinga – nebūtinai. Nežinau, gal aš klystu… Gaminkime ir vertinkime kartu, nes drauge dirbti laaabai smagu;)
Reikės: (2 asmenims)
- 1 vidutinio dydžio cukinijos
- 150 g jautienos faršo (galima perpus maišyto su kiauliena)
- 1 raudonojo svogūno
- 1 geltonojo svogūno
- 100 g čederio sūrio
- 2 didesnių pomidorų
- aliejaus
- druskos
- pipirų
- mėgstamų prieskoninių žolelių (raudonėlio, petražolių, krapų, baziliko)
- 1 saujelės voveraičių (nebūtinai)
Gaminimas:
- Cukiniją nuplaukite, perpjaukite išilgai ir išimkite minkštimą, atidėkite į šalį (jo prireiks įdarui).
- Puseles ištrinkite druska ir palikite pusvalandžiui.
- Pomidorus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, apšlakstykite aliejumi, palikite kuriam laikui, kad įsigertų skoniai.
- Nuplaukite išsiskyrusias sultis, nusausinkite ir patepkite aliejumi.
- Taip paruoštas cukinijas kepkite 210 laipsnių orkaitėje 15 minučių (turi suminkštėti).
- Kol kepa cukinijos pasiruoškite įdarą.
- Į keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus ir pakepinkite svogūną.
- Įkandin sudėkite pasmulkintą cukinijos vidinę dalį (minkštimą) be sėklų, kepkite, kol viskas apkeps ir susijungs, įdėkite druskos, pipirų.
- Kitoje keptuvėje pakepinkite faršą, pabaigoje sudėkite prieskonius.
- Įdarui sumaišykite faršą su pakepintais svogūnais.
- Į apkeptus cukinijų luotelius dėkite paruoštus pomidorus, užberkite šiek tiek tarkuoto čederio sūrio.
- Antrą sluoksnį dėkite faršo ir svogūnų įdaro, pabarstykite sūriu, o ant viršaus išdėliokite pusžiedžiais supjaustytą raudonąjį svogūną, užbarstykite žolelių.
- Grąžinkite patiekalą į orkaitę, kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 20-25 minutes.
- Pabaigoje sudėliokite svieste pakepintas voveraites.
- Skanaukite šiltas su namine duona, tačiau ir atvėsusios puikiai tiks užkandžiavimui.
Skanaukite iki valios, nes gero maisto Jūs esate nusipelnę!
Dar šis bei tas…
Pabandykite pasigaminti ir užkeptą cukiniją su mocarela – puikus vegetariškas patiekalas.
Nurodyti kiekiai yra apytiksliai, nes labai priklauso nuo cukinijos dydžio.
Nuo cukinijos dydžio taip pat priklausys, ar jos pakaks vienam asmeniui ar dviems.