Europos virtuvė · Skoniai

Bolonijos padažas

Bolonijos padažo receptą “atkodavo” Bolonijos nacionalinė virtuvės akademija tik 1982 metais. Būtini šio patiekalo ingredientai yra pienas, pancetta (rūkyta šoninė), baltas arba raudonas sausas vynas ir jautiena (minima jautienos krūtininė). Jam pagaminti reikia skirti 3-4 valandas, o gamybos metu jokiu būdu negalima atidengti dangčio: priešingu atveju padažas nepataisomai pakeis skonį, užrūkštės. Dar reikia prisiminti, kad mėsa padažui neturi būti troškinama. Ją reikia gražiai apkepti ant silpnos ugnies ir tik tada dėti į pakepintas daržoves – ji turi likti tvirta. O viską turi vainikuoti spalva – ji turi būti apelsino spalvos ir jokiu būdu ne klasikinio pomidorų padažo.

Ar šis mano receptas panašus į originalą? – Taip žinoma, bet su lietuviškomis interpretacijomis. Pirmiausia tai, kad čia nenaudojamas pienas ir pancetta ir kitas dalykas, kad troškinimui skiriu apie 2-2,5 valandos. Ir dažnai varstau dangtį. “Che orrore!”- pasibaisėtų italas, bet man skanu! Tikriausiai reikia būti dideliu gurmanu arba būti ragavus originalaus bolognese. Tai, kai nėra nei to, nei ano – viskas ir taip puikiai sueina.;)

Laikas raitytis rankoves, nes daržovėms paruošti reikia laiko.

P.S. Anksčiau Bolonijos padažas nebuvo padažas, o buvo valgomas, kaip antrasis patiekalas. Juo gardinti makaronus, picas, gaminti lazanijas pradėta gerokai vėliau.

Reikės:
  • 1 didelio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 didelės morkos
  • 1 saliero stiebo
  • 1 v.š. natūralaus pomidorų padažo
  • 2 a.š. pomidorų pastos
  • 450 jautienos faršo
  • 300 ml vandens/sultinio
  • 125 ml sauso vyno arba vyno acto
  • 400 g konservuotų pomidorų be odelių
  • 2-3 lauro lapų
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  • saldžiosios paprikos miltelių
  • žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių
  • prieskoninių žolelių mišinio (kalendros, čiobrelių, petražolės)
Bolognese
Gaminimas:
  1. Pasiruošiame daržoves: nuskutame morkas, nulupame svogūną, česnaką, atidedame saliero stiebą.
  2. Keptuvėje įkaitiname pora šaukštų aliejaus, sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus bei česnakus, kepame, kol suminkštėja.
  3. Morkas supjaustome smulkiais kubeliais, salierą mažais gabaliukais, dedame šalia apkeptų svogūnų, pamaišome, uždengiame dangčiu, troškiname 7-10 minučių, pasūdome.
  4. Įkandin sudedame faršą, padidiname kaitrą, kepame kol šis pakeičia spalvą.
  5. Supilame vyną ar vyno actą, sudedame likusius prieskonius, pamaišome, kepame ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis.
  6. Į keptuvę supilame konservuotus pomidorus, virintą vandenį arba daržovių sultinį, sudedame lauro lapus.
  7. Gautą mišinį lėtai troškiname apie valandą laiko uždengtą dangčiu.
  8. Po valandos, keptuvės turinį papildome pomidorų padažu, pomidorų pasta, kitais prieskoniais.
  9. Troškiname toliau dar apie valandą laiko, kol sutirštės padažas ir bus laikas išimti lauro lapus.

Šis padažas puikus lazanijai, makaronams, drąsiai galima patiekti su tortilijomis.

Dar šis bei tas…

Daržovių asortimentą galite papildyti viena kita paprika, petražolėmis, pasmulkintomis kartu su stiebeliais - daugiau skonio.:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *