Krepšelis svarainių vos nesunyko, kol neužmačiau gražios foto vienos prancūzės kulinariniame tinklaraštyje (kaip visada.;) Nemanykite, kad taip nieko ir nebuvau sugalvojusi. Ne, ne … tai ne mano būdui. Pirmiausia išsikepiau savo mėgstamą apverstą svarainių pyragą, dalį susmulkinau, užpyliau cukrumi ir padėjau į šaldytuvą – laaabai populiarus tapo tokio turinio stiklainiukas vakarinei arbatai! Pabandykite kada. Nenusivilsite – daug aromato ir vitamino C.
Dar dieną ir dar vieną galvojau kažką naujo išbandyti. Bekontempliuojant savaitė pradingo tarsi smėlis tarp pirštų, užstojo kita ir … radau!
Pyragas – dviejų sluoksnių, tokio dar nesu kepusi. Panašių – taip, bet tokio – ne.
Pabandom kartu? Tik 40 minučių ruošimo ir panašiai kepimo.;)
Reikės:
Įdarui
- 700 g obuolių
- 350-400 g svarainių
- 100-150 g cukraus+rudojo cukraus (nebūtinai)
- 1 pak. vanilinio cukraus
- 1 vanilės lazdelės
Tešlai
- 400 g miltų
- 0,5 a.š. kepimo miltelių arba nepilną 1 a.š.
- 60 g cukraus
- 1 pak. vanilino cukraus su natūralia vanile,vanilės esencijos/2 a.š. romo
- 1 a.š. druskos
- 2 kiaušinių
- 1 kiaušinio baltymo
- 150 g sviesto
Aptepimui/papuošimui
- 1 kiaušinio trynio
- 1 v.š. pieno/grietinėlės
- 100 g migdolų drožlių
Gaminimas:
- Įdarui svarainius ir obuolius nuplauname, jeigu vaisių odelė yra pažeista, nulupame.
- Vaisius supjaustome ketvirčiais, išimame sėklalizdžius, supjautome išilgai juostelėmis.
- Svarainius sudedame į puodą/prikaistuvį, įpilame tik tiek vandens, kad apsemtų vaisių skilteles (ne daugiau!).
- Sudedame baltąjį cukrų, vanilinį cukrų, cinamono lazdelę, išmaišome, užverdame.
- Ugnį sumažiname iki vidutinės ar silpnos (atsižvelgiant į puodo/prikaistuvio galimybes).
- Paverdame iki 10 minučių,- apvirusius vaisius supilame į rėtį, kad nutekėtų vanduo.
- Į puodą/prikaistuvį dedame obuolių skilteles, verdame ant silpnos kaitros iki 5 minučių, dedame į rėtį – ta pati procedūra kaip su svarainiais.
- Tešlai ištirpiname sviestą.
- Specialiame virtuvinio kombaino inde sudedame miltus mediniu šaukštu sumaišome juos su kepimo milteliais, druska, cukrumi, vaniliniu cukrumi (jei nenaudosime skystų aromatų), įmušame kiaušinius, viską apjungiame, dedame kablio formos antgalį, išmaišome (galime naudoti ir rankinį maišytuvą su tešlos minkymo antgaliu).
- Sviestą ištirpiname, įterpiame į tešlą, sudedame skystuosius aromatus (jeigu nenaudojome vanilinio cukraus su natūralia vanile), išmaišome maksimaliu greičiu, kad viskas gerai apsijungtų ir tešla taptų kočiojama.
- Tešlą išimame ant miltais pabarstyto darbastalio, suformuojame rutulį, padalijame į dvi dalis.
- Imame keturkampę kepimo formą (geriausia 30X20 arba 35X25), išklojame ją kepimo popieriumi, ištepame sviestu.
- Paimame vieną dalį tešlos, ją iškočiojame, suformuojame keturkampį lakštą, kuris atitiktų kepimo formą, įklojame į vidų, padailiname.
- Ant viršaus dedame atvėsusį įdarą, pabarstome šaukštu kitu rudojo cukraus (įdarą paragaujame, atitinkamai užberiame rudojo cukraus arba jo atsisakome).
- Likusią tešlos dalį iškočiojame lygiai taip pat, uždedame ant viršaus, padailiname ir apspaudžiame kraštelius.
- Aptepimui išplakame kiaušinio trynį, įpilame pieno/grietinėlės, išmaišome, aptepame pyrago viršų.
- Papuošimui apibarstome migdolų drožlėmis.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių.
- Skanaujame atvėsusį.
Namų kvapai ir ramybė…. Palaima, kurią turime išjausti.
Recepto šaltinis: https://www.oetker.ch/fr_CH/recettes/r/gateau-fourre-aux-coings
Dar šis bei tas…
Pagal originalų receptą įdarui galima imti tik svarainius ir net 1,5 kg. Kadangi mano forma buvo šiek tiek mažesnė nei nurodyta šaltinyje, pakako maždaug 1 kg vaisių (neturėjau ir tokio kieko svarainių - teko papildyti obuoliais, kurie čia labai tiko). Tokį pyragą galima kepti tik su obuolių įdaru.