Skoniai · Sveikuolių skanėstai

Riešutiniai skanėstai su levandomis

Prieš metus ryžausi patiekti ir pristatyti keptus persikus su levandomis, o štai dabar noriu papasakoti, kaip galima šiuo kvapniu augalu paskaninti desertą.

Dar viduramžiais levanda buvo plačiai naudojama vaistams – odos ligoms, reumatui gydyti, virškinimui gerinti. O bene plačiausiai šis augalas taikomas fitoterapijoje, kur eterinių aliejų pagalba gydomos nervų ligos, migrena. Galima užtrukti dėstant apie levandų taikymą parfumerijoje, todėl geriau sustosiu prie maisto.

Į virtuvę levanda ateina tik XX amžiuje. Ji vartojama šviežia ir džiovinta. Iš jų verdami sirupai, spaudžiami aliejai, Prancūzijos pietuose jomis gardinamas medus. Visos levandos dalys aromatingos, tačiau maistui naudojami tik žiedai. Padauginti negalima, nes jų toks stiprus aromatas, kad gali užgožti kitus skonius.

Pastebėjusi skanėstą su levandomis turėjau žūtbūt išmėginti. Kaip pasisekė? – Puikiai! Tiko ne tik desertui, bet ir užkandžiams prie TV. Labai rekomenduoju. Laikas užmerkti anakardžių riešutus, o po 4 valandų jau galima bus pradėti sverti, matuoti ir smulkinti produktus.

O varge!.. Buvęs dailus levandų krūmelis jau baigia nuplikti – liko tik kelios šakelės… Sausra. Baigia viskas išdžiūti. Einu nuskinsiu ir jas – nereikės nei džiovinti, – keliaus tiesiai į spintą.

Dar taip neseniai levandų nebuvo mūsų soduose – vežėm lauktuvėms iš Provanso…

Reikės:

Pagrindui

  • 5 šviežių datulių
  • 0,5 st kokoso drožlių
  • 1 v.š. klevų sirupo
  • 1 v.š. kokoso aliejaus (neištirpinto)
  • 2 st migdolų riešutų

Viršutiniam sluoksniui

  • 1 pakuotės kokoso kremo
  • 1 st migdolų pieno
  • 2 st anakardžių riešutų
  • 2 v.š. kokoso aliejaus
  • 1,5 citrinos + žievelės
  • 2-3 v.š. klevų sirupo
  • 1,5-2 v.š. levandų žiedų
Gaminimas:
  1. Viršutiniam sluoksniui paruoškite anakardžių riešutus – užpilkite vandeniu, palaikykite 4 valandas, nusausinkite.
  2. Pagrindui susmulkinkite migdolų riešutus ir datules.
  3. Įkandin sudėkite kokoso drožles, klevų sirupą, kokoso aliejų – viską gerai išsukite.
  4. Gautą masę sudėkite į keturkampį indą, išklotą kepimo popieriumi ar maistine, plėvele, išlyginkite ir gerai suspauskite per visą plotą.
  5. Indą patalpinkite į šaldytuvą.
  6. Viršutiniam sluoksniui ant vidutinės kaitros pašildykite migdolų pieną, užpilkite juo levandų žiedus, palaikykite 10 minučių, nusunkite, pieną su levandų aromatu atidėkite.
  7. Į smulkinimo indą sudėkite išmirkytus anakardžius, kokosų kremą, ištirpintą kokoso aliejų, klevų sirupą, viską išsukite iki vientisos masės.
  8. Supilkite citrinų sultis, levandų-migdolų pieną, sudėkite citrinos žievelę, viską dar kartą permaišykite.
  9. Gautą masę užpilkite ant pagrindo, išlyginkite, uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldymo kamerą 3-4 valandoms.
  10. Patiekite supjaustę mažais kvadračiukais – rekomenduojamas dydis 9X9 cm.

Skanaus!

Dar šis bei tas…

Skanėstas tikrai vertas dėmesio, tik truputį per minkšta viršutinė dalis. Kitą kartą dėčiau keliais gramais daugiau anakardžio, pamažinčiau migdolų pieno – iki 0,5 stiklinės.

Naudojau džiovinus levandų žiedus, dėjau 2 šaukštus. Reikėtų pabandyti iš šviežių – gal būtų šiek tiek intensyvesnis skonis (nors gal nereikėtų padauginti 🙂

Skanėstą geriausia laikyti šaldymo kameroje – prieš vartojimą palaikyti 15 minučių kambario temperatūroje.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *