Ilgai mąsčiau, ką naujo iškepti Velykoms. Ir pagaliau – storoje receptų knygoje, iš kurios “gimė” ir pyragas su vyšniomis., akį patraukė pyragas su persikais. Gerų yra ten receptų. O iš kur ji pas mane atsirado? – Hum…, atsiminiau… – reikės grąžinti, bet kol kas, dar išbandysiu šį bei tą.
Tai, kas labiausiai patraukė dėmesį, tai geltonos persikų puselės – jos taip gražiai pūpsojo ant pyrago viršaus, kad neįmanoma buvo atsispirti. ” – Tai bus šventinis pyragas, toks šviesus, su daug geltonos spalvos, ir jo turėtų pakakti visai sugužėjusiai į namus šeimynai” , – pamaniau, ir greitai pradėjau traukti iš lentynų produktus.
Uf, – dar reikia nubėgti į parduotuvę konservuotų persikų! Judėjimo naudą reikia įžvelgti, net tada, kai būna išjudėta pakankamai.:)
……………………. Pyragas pavyko tobulai. Jis yra tai, ko ieškojau…
Reikės:
Apatiniam sluoksniui
- 200 g sviesto
- 150 g cukraus
- 3-4 a.š. vanilinio cukraus
- 1 kiaušinio
- žiupsnelio druskos
- 0,5 citrinos žievelės
- 1 v.š. romo (nebūtinai)
- 0,3 a.š. cinamono (nebūtinai)
- 300 g miltų
- 50 g krakmolo
- 3 a.š. kepimo miltelių
Viršutiniam sluoksniui
- 1 skardinės konservuotų persikų (470 g persikų puselių)
- 80 g razinų
- 80-100 g pjaustytų migdolų riekelių
- 2 kiaušinių
- 100 g cukraus
- 3-4 a. vanilinio cukraus
- 2-3 v.š. vandens
- 0,5 citros žievelės
- 40 g miltų
- 40 g krakmolo
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2-3 v.š. abrikosų uogienės (džemo)
Gaminimas:
- Apatiniam sluoksniui dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, vaniliniu cukrumi, iki purios masės.
- Įkandin įmuškite kiaušinį, pusę nutarkuoto geltonojo citrinos žievelės sluoksnio, sudėkite cinamoną, įpilkite romo, viską sumaišykite iki vientisos masės.
- Atskirai sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius, mišinį suberkite į sviesto masę, viską apjunkite.
- Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą kepimo formą (naudojau 30X20), kepkite 200 laipsnių temperatūroje 15 minučių.
- Viršutiniam sluoksniui konservuotus persikus supilkite į sietelį, kad nubėgtų skystis.
- Elektriniu maišytuvu 1 minutę plakite kiaušinius su 2-3 šaukštais vandens iki purios masės.
- Suberkite cukrų, vanilinį cukrų, citrinos žievelės geltonąjį sluoksnį, plakite dar 2 minutes.
- Atskirai sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius.
- Mišinį persijokite, pusę jo suberkite į kiaušinių kremą ir išmaišykite elektriniu maišytuvu, nustatę nedidelį greitį.
- Suberkite likusią dalį sausojo mišinio, atsargiai išmaišykite.
- Ant iškepusio pagrindo supilkite skystą tešlą, išdėliokite persikų puseles, tarpuose paberkite razinų, migdolų riekelių.
- Indą grąžinkite į orkaitę, kepkite tokio pat karštumo orkaitėje dar apie 15 minučių.
- Iškepusio neskubėkite ištraukti, palaukite 20-30 minučių.
- Abrikosų uogienę pertrinkite per sietelį, pakaitinkite ir ja aptepkite ką tik išimto iš orkaitės pyrago persikų puseles.
Nuostabus pyragas Velykoms ir ne tik…
Skanaukite ir mėgaukitės!
Dar šis bei tas…
Kepimo indui 20X30 vienos dėžutės persikų neužtenka, – pilnai neužpildo viršutinio sluoksnio. Pirkite iš karto dvi.