Tartaletės (tartelettes, pranc.) atkeliavo ant mūsų stalo ne per seniausiai. Prancūzijoje jos kepamos nuo neatmenamų laikų, joms naudojamas įvairiausias kremas. Pats populiariausias yra plikytas, kuriam reikia 3 arba 4 kiaušinių, miltų arba krakmolo, cukraus, pieno. Namuose pas mus neįprasta ruošti tokius kremus, nes populiaresni yra biskvitiniai kepiniai.
Kažkaip pasigendu kitokio skonio, o gal Prancūzija pakerėjo? Ten kepinių parduotuvėlės (les ptâisseries) yra ant kiekvieno kampo ir negali praeit pro šalį ko nors neparagavęs – tokia gausybė spalvų, kvapų ir skonių! Iš tiesų, kai ką ir namų sąlygomis pasigaminti visai nesudėtinga. Tartaletes ypač. SVARBIAUSIA – įsigyti specialią formą. O tada galima kepti kokias tik nori, su kuo nori nors kiekvieną dieną!
Uždavinys Nr.1, kiekvieną dieną – po vieną!
Reikės:
(6 asmenims)
- 250 g miltų
- 125 g sviesto
- 80 g cukraus pudros
- 1 kiaušinio
- žiupsnelio druskos
- plikyto kepinių kremo
- 250 g braškių ar kitų sezoninių uogų, vaisių
- sūdytų pistacijų
- mėtų
Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo.
- Įmušame kiaušinį.
- Dedame miltus ir rankomis suminkome tešlą.
- Suformuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir dedame valandai į šaldytuvą.
- Paimame pyrago formą žemais borteliais, (turite specialią tartalečių formą? – šaunu!), ištepame sviestu.
- Išėmę tešlą, plonai iškočiojame ir užvynioję ant kočėlo, patiesiame į savąją formelę.
- Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
- Formą išklojame tešla iki bortelio viršaus, perteklių nupjauname peiliu – taip suformuojame tartaletės krepšelį.
- Dugną subadome šakute.
- Į formos vidų dedame kepimo popierių ir visą, iki pat viršaus pripilame specialių kepimo akmenukų ar pupelių (aš naudojau žirnius – neblogai), tam kad krepšelis nesideformuotų.
- Dedame į orkaitę, sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių, kepame apie 15-20 minučių, kol krepšelio kraštai gražiai paruduos.
- Pasiruošiame plikytą kepinių kremą, dedame į šaldytuvą ar šaldiklį atvėsti.
- Nuplauname ir nusausiname braškes.
- Atvėsusį kremą permaišome (geriausia elektriniu prietaisu).
- Dedame kremo masę į paruoštą krepšelį, išlyginame.
- Braškes supjaustome į keturias dalis, jomis išdėliojame pyrago viršų (geriausia dėlioti nuo kraštų link vidurio).
- Viršų pabarstome pistacijų trupiniais, papuošiame mėta.
SKANAUKITE SKANIAI.:)
Dar šis bei tas…
Pagrindui galite imti proporcijas pagal pyragas su raudonaisiais serbentais ir morengu .
Įdarui galite dėti citrininį kremą.
Papuošti galime ir mažais morengiukais, kaip aprašyta poste tartaletė su avietėmis ir morengais.