Skoniai · Tartos, tartaletės

Tartaletė su braškėmis

Tartaletės (tartelettes, pranc.) atkeliavo ant mūsų stalo ne per seniausiai. Prancūzijoje jos kepamos nuo neatmenamų laikų, joms naudojamas įvairiausias kremas. Pats populiariausias yra plikytas, kuriam reikia 3 arba 4 kiaušinių, miltų arba krakmolo, cukraus, pieno. Namuose pas mus neįprasta ruošti tokius kremus, nes populiaresni yra biskvitiniai kepiniai.

Kažkaip pasigendu kitokio skonio, o gal Prancūzija pakerėjo? Ten kepinių parduotuvėlės (les ptâisseries) yra ant kiekvieno kampo ir negali praeit pro šalį ko nors neparagavęs – tokia gausybė spalvų, kvapų ir skonių! Iš tiesų, kai ką ir namų sąlygomis pasigaminti visai nesudėtinga. Tartaletes ypač. SVARBIAUSIA – įsigyti specialią formą. O tada galima kepti kokias tik nori, su kuo nori nors kiekvieną dieną!

Uždavinys Nr.1, kiekvieną dieną – po vieną!

Tartaletė

Reikės:

(6 asmenims)

  • 250 g miltų
  • 125 g sviesto
  • 80 g cukraus pudros
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos
  • plikyto kepinių kremo
  • 250 g braškių ar kitų sezoninių uogų, vaisių
  • sūdytų pistacijų
  • mėtų
Tartaletė su šaldytomis braškėmis, avietėmis ir šviežiomis šilauogėmis

Gaminimas:

  1. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo.
  2. Įmušame kiaušinį.
  3. Dedame miltus ir rankomis suminkome tešlą.
  4. Suformuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir dedame valandai į šaldytuvą.
  5. Paimame pyrago formą žemais borteliais, (turite specialią tartalečių formą? – šaunu!), ištepame sviestu.
  6. Išėmę tešlą, plonai iškočiojame ir užvynioję ant kočėlo, patiesiame į savąją formelę.
  7. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  8. Formą išklojame tešla iki bortelio viršaus, perteklių nupjauname peiliu – taip suformuojame tartaletės krepšelį.
  9. Dugną subadome šakute.
  10. Į formos vidų dedame kepimo popierių ir visą, iki pat viršaus pripilame specialių kepimo akmenukų ar pupelių (aš naudojau žirnius – neblogai), tam kad krepšelis nesideformuotų.
  11. Dedame į orkaitę, sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių, kepame apie 15-20 minučių, kol krepšelio kraštai gražiai paruduos.
  12. Pasiruošiame plikytą kepinių kremą, dedame į šaldytuvą ar šaldiklį atvėsti.
  13. Nuplauname ir nusausiname braškes.
  14. Atvėsusį kremą permaišome  (geriausia elektriniu prietaisu).
  15. Dedame kremo masę į paruoštą krepšelį, išlyginame.
  16. Braškes supjaustome į keturias dalis, jomis išdėliojame pyrago viršų (geriausia dėlioti nuo kraštų link vidurio).
  17. Viršų pabarstome pistacijų trupiniais, papuošiame mėta.

SKANAUKITE SKANIAI.:)

Dar šis bei tas…

Pagrindui galite imti proporcijas pagal pyragas su raudonaisiais serbentais ir morengu .

Įdarui galite dėti citrininį kremą.

Papuošti galime ir mažais morengiukais, kaip aprašyta poste tartaletė su avietėmis ir morengais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *