Apie cukinijų naudą, nereikia kartoti, šiuo metu rekia skubėti jų kuo mažiau sugadinti ir pasigaminti sveikų, skanių patiekalų. Savo tinklaraštyje esu jau pateikusi cukinijų blynelių, cukinijų luotelių, cukinijų šulinėlių, picos su cukinija išbandytus receptus. Skanus yra ir cukinijų džemas su kaukazinėmis slyvaitėmis.
Šis patiekalas – iš prancūziškos receptų knygos. Patraukė dėmesį užkepta cukinija su mocarela itališkai (courgette gratinée à l’italienne). Itališkai, kaip nebuvo, tačiau lietuviškai pagaminti, manau, pavyko. Supratau, kad gaminsiu dar ne vieną ir ne du kartus. Kol kas tai mano mėgstamiausias cukinijų patiekalas.
Reikės:
- 1 neperaugusios cukinijos
- 0,5 gabaliuko mocarelos
- 0,5 raudonojo svogūno
- keleto griežinėlių mėgstamos dešros, kurią naudojate picai.
- keleto smulkiavaisių pomidorų (gali būti ir stambūs)
- krapų
- bazilikų
- druskos
- pipirų
- alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Cukiniją nuplaukite, perpjaukite išilgai ir išimkite minkštimą.
- Puseles ištrinkite druska ir palikite pusvalandžiui.
- Nuplaukite išsiskyrusias sultis, nusausinkite ir patepkite aliejumi.
- Taip paruoštas cukinijas dėkite į 210 laipsnių orkaitę ir kepkite 15 minučių (kol suminkštės).
- Pasiruoškite įdarą: supjaustykite ritinėliais mocarelą, dešrą, raudonąjį svogūną, pomidorus (jeigu šie dideli).
- Kaitaliodami ingredientus, įdarykite apkeptas cukinijas sūriu, dešra ir daržovėmis.
- Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite šviežių pipirų.
- Įdarytas cukinijas grąžinkite į orkaitę ir tęskite kepimą dar 15 minučių.
- Patiekite apibarstę krapais, smulkintais bazilikais.
Skanaukite LENGVAI!
Dar šis bei tas…
Jei neturite dešros, tačiau nesunaudojote keptos mėsos, puikiausiai derės (nuotraukoje, kaip tik ją ir matote).
Užkepti cukiniją galite ir be dešros ar mėsos – vegetariška ji taip pat labai skani.
Vietoj krapų, prieš užkepant cukiniją, gaite užbarstyti šviežių arba džiovintų čiobrelių. Manau, jie čia tikrai tiktų, nes originaliame recepte jie pageidaujami.