Kas neragavo šių kvapniųjų pyragaičių? Nebent tie, kurie nemėgsta varškės patiekalų! Būčiau linkusi manyti, kad tokių mažuma. Jie puikūs pavakariams su pienu, popiečio arbatėlei ar pokalbiams prie kavos. Atsineškite į darbą – kolegos puikia įvertins jūsų pastangas, nes toks sotus pyragaitis atitolins jų mintis nuo pietų. Kaip Prusto romane “Prarasto laiko beieškant” – prisimenu ir aš, kai po ilgos paskaitų ir atsiskaitymų savaitės universitete skubėdavau grįžti į savo miestelį. Įsėdusi į troleibusą, judantį stoties link, jau įsivaizduodavau, kaip nusipirksiu kioskelyje grietinietį, ir kaip, laukdama autobuso, juo mėgausiuosi: pirmiausia atsikąsiu apskrudusį kraštelį, po to dar mažą kąsnelį su varškės įdaru, dar vieną, … Tas jausmas, kai pyragaitis, tiesiog, ištirpsta burnoje, o trupiniai maišelyje būna surinkti iki vieno, vieną dieną atgijo taip stipriai, kad nutariau paieškoti recepto ir pasigaminti juos pati.
Surasti – nesunku, bet kaip išsirinkti geriausią? Nuo kažko reikėjo pradėti. Pirmas blynas? – Buvo skanūs, tik kažkokie “išėję iš savęs”. Visai neseniai, radau gerų patarimų, kaip juos “sutramdyti”, kad būtų išvaizdūs. Išbandžiau 2 receptus, o jums čia užsukusiems, belieka pasirinkti.
Grietiniečiai – greitai paruošiami, nesudėtingi kepinukai – delsti neverta.
Keliaujam į virtuvę.;)
Receptas 1
Reikės:
Tešlai
- 210 g miltų
- 1 kiaušinio
- 50 g minkšto sviesto
- 50 cukraus
- 50 grietinės
- ½ a.š. kepimo miltelių
- druskos
Įdarui
- 200 g varškės
- 1 kiaušinio baltymo
- 50 g cukraus
- 30 g miltų
- 1 v.š. grietinės
- 1 v.š. vanilinio cukraus

Gaminimas:
- Tešlai minkštą sviestą išsukame su cukrumi.
- Įdedame kiaušinį, išmaišome iki vientisos masės.
- Sudedame grietinę, dar kartą viską išsukame.
- Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais, sudedame į anksčiau paruoštą mišinį.
- Užminkome minkštą tešlą, padaliname į 6 lygias dalis ir paliekame 5-10 minučių pastovėti.
- Įdarui elektriniu plaktuvu visus ingredientus sumaišome iki vientisos masės (baltymą, prieš dėdami, suplakame atskirai).
- Iškočiojame papločius.
- Ant vienos pusės dedame 2 arbatinius šaukštelius įdaro, pridengiam antrąja puse, neužspaudžiam!
- Patepame kiaušinio trynio ir pieno plakiniu (trynys+1 šaukštas pieno).
- Kepame 200 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.
Skanaujame atvėsusius!
Receptas 2
Reikės:
Tešlai
- 300 g miltų
- 90 g cukraus
- 100 g sviesto
- 1 kiaušinio
- 100 g grietinės
- žiupsnelio druskos
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
Įdarui
- 100 g varškės (pertrintos per sietelį)/švelnios varškės
- 3 v.š./pagal skonį cukraus
- 25 g miltų
- 1 mažo kiaušinio
- vanilinio cukrus

Gaminimas:
- Tešlai minkštą sviestą išsukame su cukrumi, supilame išplaktą kiaušinį ir maišant, po šaukštą, sudedame grietinę.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir labai greitai sujungiame su sviestine mase. Jeigu tešla limpa prie rankų, įberiame dar trupučiuką miltų (maišant nereikia persistengti!).
- Iškočiojame 0,5 cm storio tešlos lakštą, apvalia formele išspaudžiam maždaug 10 cm skersmens paplotėlius.
- Įdarui sumaišome visus produktus.
- Ant vienos pusės uždedame įdaro ir pridengiam kita puse.
- Kraštų stipriai neužspaudžiame (reikia uždengti tik tiek, kad nesimatytų varškės) – kepant sutrūkinės!
- Patepame kiaušinio plakiniu ir kepame 200 С orkaitėje apie 20 minučių (kol gražiai pagels).
Skanaujam!
Antrojo recepto šaltinis čia
Dar šis bei tas…
Pagal pirmąjį receptą nurodyta padalinti tešlą į 6 dalis, aš pabandžiau į aštuonias – mažesni šiek tiek, bet pats tas.
Jeigu norisi įdomesnių, galima kraštelius padailinti – skrituliukus spausti ne su paprasta formele, o su dantyta, arba naudoti atitinkmas kepimo formeles.
Kurie labiau pavykę? – Jeigu laikysitės gaminimo instrukcijos, pavyks abeji.
Kurie skanesni? – Tie, kurie trapesni, o tai yra antrieji, nes yra artimi originaliam receptui. O trapesni todėl, kad yra procentaliai daugiau riebių ingredientų. Pirmieji yra šiek tiek kietesni, bet tikrai ne per daug – jeigu juos sudėtumėm į vieną vietą, nelabai būtų galima atskirti.
Jeigu skaičiuojate kolorijas, rekomenduočiau rinktis Receptą 1.
Jeigu norite pasilepinti ir nevaržote savęs dietomis, tada – Receptą 2.
Kai bandžiau antrąjį receptą, pyragėlius sumažianu per pusę – man visokie pyragėliai su įdarais labiau patinka mažesni (dar, be to, turėjau toko dydžio dantytų sausainių formelių).