Pyragėliai su įdarais · Skoniai

Grietiniečiai – du receptai

Kas neragavo šių kvapniųjų pyragaičių? Nebent tie, kurie nemėgsta varškės patiekalų! Būčiau linkusi manyti, kad tokių mažuma. Jie puikūs pavakariams su pienu, popiečio arbatėlei ar pokalbiams prie kavos. Atsineškite į darbą –  kolegos puikia įvertins jūsų pastangas, nes toks sotus pyragaitis atitolins jų mintis nuo pietų. Kaip Prusto romane “Prarasto laiko beieškant” – prisimenu ir aš, kai po ilgos paskaitų ir atsiskaitymų savaitės universitete skubėdavau grįžti į savo miestelį. Įsėdusi į troleibusą, judantį stoties link, jau įsivaizduodavau, kaip nusipirksiu kioskelyje grietinietį, ir kaip, laukdama autobuso, juo mėgausiuosi: pirmiausia atsikąsiu apskrudusį kraštelį, po to dar mažą kąsnelį su varškės įdaru, dar vieną, … Tas jausmas, kai pyragaitis, tiesiog, ištirpsta burnoje, o trupiniai maišelyje būna surinkti iki vieno, vieną dieną atgijo taip stipriai, kad nutariau paieškoti recepto ir pasigaminti juos pati.

Surasti – nesunku, bet kaip išsirinkti geriausią? Nuo kažko reikėjo pradėti. Pirmas blynas? – Buvo skanūs, tik kažkokie “išėję iš savęs”.  Visai neseniai, radau gerų patarimų, kaip juos “sutramdyti”, kad būtų išvaizdūs. Išbandžiau 2 receptus, o jums čia užsukusiems, belieka pasirinkti.

Grietiniečiai – greitai paruošiami, nesudėtingi kepinukai – delsti neverta.

Keliaujam į virtuvę.;)

Receptas 1
Reikės:

Tešlai

  • 210 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 50 g minkšto sviesto
  • 50 cukraus
  • 50 grietinės
  • ½ a.š. kepimo miltelių
  • druskos

Įdarui

  • 200 g varškės
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 50 g cukraus
  • 30 g miltų
  • 1 v.š. grietinės
  • 1 v.š. vanilinio cukraus
Grietiniečiai
Gaminimas:
  1. Tešlai minkštą sviestą išsukame su cukrumi.
  2. Įdedame kiaušinį, išmaišome iki vientisos masės.
  3. Sudedame grietinę, dar kartą viską išsukame.
  4. Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais, sudedame į anksčiau paruoštą mišinį.
  5. Užminkome minkštą tešlą, padaliname į 6 lygias dalis ir paliekame 5-10 minučių pastovėti.
  6. Įdarui elektriniu plaktuvu visus ingredientus sumaišome iki vientisos masės (baltymą, prieš dėdami, suplakame atskirai).
  7. Iškočiojame papločius.
  8. Ant vienos pusės dedame 2 arbatinius šaukštelius įdaro, pridengiam antrąja puse, neužspaudžiam!
  9. Patepame kiaušinio trynio ir pieno plakiniu (trynys+1 šaukštas pieno).
  10. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.

Skanaujame atvėsusius!

Receptas 2
Reikės:

Tešlai

  • 300 g miltų
  • 90 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 100 g grietinės
  • žiupsnelio druskos
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių

Įdarui

  • 100 g varškės (pertrintos per sietelį)/švelnios varškės
  • 3 v.š./pagal skonį cukraus
  • 25 g miltų
  • 1 mažo kiaušinio
  • vanilinio cukrus
Grietiniečiai
Gaminimas:
  1. Tešlai minkštą sviestą išsukame su cukrumi, supilame išplaktą kiaušinį ir maišant, po šaukštą, sudedame grietinę.
  2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir labai greitai sujungiame su sviestine mase. Jeigu tešla limpa prie rankų, įberiame dar trupučiuką miltų (maišant nereikia persistengti!).
  3. Iškočiojame 0,5 cm storio tešlos lakštą, apvalia formele išspaudžiam maždaug 10 cm skersmens paplotėlius.
  4. Įdarui sumaišome visus produktus.
  5. Ant vienos pusės uždedame įdaro ir pridengiam kita puse.
  6. Kraštų stipriai neužspaudžiame (reikia uždengti tik tiek, kad nesimatytų varškės) – kepant sutrūkinės!
  7. Patepame kiaušinio plakiniu ir kepame 200 С orkaitėje apie 20 minučių (kol gražiai pagels).

Skanaujam!

Antrojo recepto šaltinis čia

Dar šis bei tas…

Pagal pirmąjį receptą nurodyta padalinti tešlą į 6 dalis, aš pabandžiau į aštuonias – mažesni šiek tiek, bet pats tas.

Jeigu norisi įdomesnių, galima kraštelius padailinti – skrituliukus spausti ne su paprasta formele, o su dantyta, arba naudoti atitinkmas kepimo formeles.

Kurie labiau pavykę? – Jeigu laikysitės  gaminimo instrukcijos, pavyks abeji.

Kurie skanesni? – Tie, kurie trapesni, o tai yra antrieji, nes yra artimi originaliam receptui. O trapesni todėl, kad yra procentaliai daugiau riebių ingredientų. Pirmieji yra šiek tiek kietesni, bet tikrai ne per daug – jeigu juos sudėtumėm į vieną vietą, nelabai būtų galima atskirti.

Jeigu skaičiuojate kolorijas, rekomenduočiau rinktis Receptą 1.

Jeigu norite pasilepinti ir nevaržote savęs dietomis, tada  – Receptą 2.

Kai bandžiau antrąjį receptą, pyragėlius sumažianu per pusę – man visokie pyragėliai su įdarais labiau patinka mažesni (dar, be to, turėjau toko dydžio dantytų sausainių formelių).

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *