Pasiilgau žuvies, ir dabar bandau visus receptus iš eilės. Net nustebau, – kiek yra įvairiausių kombinacijų ir variacijų, – tik belieka savęs neriboti. Manyti, kad ant keptuvės, aliejuje paskrudinta žuvis pati skaniausia, tas pats, kas neturėti jokios nuomonės apie žuvies gaminimą. Štai šis receptas, kaip ir dorada su pankoliais yra pavyzdžiai, kaip patiekalą padaryti visavertį, o kartu įprasti į savo mitybą įtraukti daugiau daržovių.
Monotoniškumas vyravęs metų metus, kai žuvis+ryžiai/bulvės, na, gal šaukštas žalių daržovių šalia – įtvirtino netikusius įpročius, ir nemeilę maistui. O tai yra tai, kai atėjęs į parduotuvę, nematai, kas naujo atsirado lentynose, ar už vitrinų stiklo. Taip esi “suformuotas” ir svarbiausia – patenkintas, nes nereikia gaišti laiko paieškoms, – gatavas paketas, šast ant keptuvės – visada, arba visada, pasiteisina, nes žuvį mėgstu, arba ne.
Bet tikrasis pasitenkinimas atsiranda, kai išmėginęs kažką naujo, supranti, koks malonumas valgyti, kad ir tą pačią žuvį, bet kartu ir ne tą pačią.
Malonumas nustebinti ne tik kitus, bet ir save.
Gaminkime žuvį vis kitaip…

Reikės:
- 2 šamo filė
- 2 batatų (saldžiosios bulvės)
- 1/2 brokolio
- kelių kalendros šakelių
- 1 v.š. sezamo sėklų
- 1 žaliosios citrinos
- 6 skiltelių česnako
- citrininių prieskonių žuviai (nebūtinai)
- 4 v.š. alyvuogių aliejaus
- rupios jūros druskos (pagal skonį)
Prieskonių apvalkalui (batatams)
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. sezamų sėklų aliejaus
- 2 v.š. medaus
- imbiero (nedidelio gabaliuko)
- 1 raudonojo pipiro
- 1 citrinos žievelės
- 1 a.š. jūros druskos

Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
- Didesniame dubenyje sumaišykite prieskonius, skirtus batatams paskaninti.
- Batatus nulupkite, supjaustykite plonomis riekelėmis, sudėkite į riebalais pateptą skardą, išlyginkite.
- Ant viršaus supilkite prieskonių mišinį, su mentele palyginkite, kad tolygiai pasiskirstytų, kepkite 15 minučių.
- Brokolio žiedynėlius sudėkite į dubenį, užpilkite 2 v.š. aliejaus, sumaišykite, kad įsigertų aliejus.
- Šamo file sudėkite į tą patį indą, kur brokoliai, užpilkite dar 2 v.š. aliejaus, citrininių prieskonių, gerai aptepkite, ant viršaus sudėkite smulkiai kapotus česnakus, paspauskite, palikite 15 minučių pastovėti.
- Sausoje keptuvėje, ant vidutinės kaitros lengvai pakepinkite sezamo sėklas, supilkite į plokščią indą, dalį atidėkite patiekimui.
- Žuvį dėkite į indą su pakepintomis sėklomis oda į viršų, o po to į kepimo indą, ant daržovių patalo, oda į apačią, papildomai pabarstykite jūros druska, kepkite dar 15 minučių.
- Apkeptą žuvį ištraukite, sudėkite brokolių žiedynėlius, dalį kalendrų, grąžinkite kepsnį į orkaitę dar 7-10 minučių.
- Išspauskite pusę žaliosios citrinos.
- Iškepusią žuvį patiekite daržovių patale, apšlakstyta citrinų sultimis, užbarstytą likusiomis sėklomis, kalendrų lapeliais.
- Kampučiuose padėliokite citrinos gabaliukų – gal kažkam pritruks skonio.:)
Didelė spalvinga lėkštė, lai būna jums savaitgalio pietums kartu su pačiais artimiausiais!