Šį patiekalą ruošiu metinių švenčių proga; jis tampa stalo puošmena, kitokiu patiekalu arba tema pokalbiui prie pietų stalo. Gaminu tik iš žvėrienos faršo, dažniausiai iš šernienos, o žvėrienos prieskoniai su kadagio uogomis suteikia tą “laukiniškumą”, kuris labai pritinka “zuikiui”.
Reikės:
- 500 g žvėrienos faršo
- 1 kiaušinio
- 2 riekelių batono (arba 1 nedidelės bulvės)
- 1 svogūno
- 2-3 skiltelių česnako
- Ryšelio petražolių (nebūtinai)
- Druskos
- Pipirų
- Žvėrienos prieskonių
- Kvapiųjų pipirų (pagal skonį)
- Raudonosios paprikos miltelių
- 4 lauro lapelių (papuošimui).
- 6 kvapniųjų pipirų grūdelių (papuošimui).
Gaminimas:
- Pasigaminame faršą, sudedame prieskonius, įmušame kaušinį ir viską gerai sumaišome.
- Įtarkuojame česnaką ir svogūną, ir jeigu turime ir patinka, sudedame kapotas petražoles.
- Įmaišome piene išmirkytą batoną arba smulkia tarka įtarkuojame žalią bulvę.
- Viską sumaišome ir gautą masę sulipdę į rutulį šiek tiek padaužome, kad išeitų oras.
- Ruošinį padaliname į dvi dalis. Šlapiomis rankomis formuojame “zuikį”.
- Ausis padarome iš lauro lapelių, o akis ir nosytę iš kvapniųjų pipirų grūdelių.
- Užpilame ant kiekvieno po šaukštą aliejaus ir dedame į orkaitę.
- Kepame 180-200 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą.
Dar šis bei tas…
Gaminti faršą vertėtų patiems, nes jį galima smulkiau sumalti; iš tankesnės tekstūros yra geriau lipdyti “zuikiukus”.
Galima į faršą įdėti ir šaukštą krakmolo, tam kad faršas būtų stabilesnis; aš renkuosi bulvę ir pasikliauju didesniu kiaušiniu.
Paėmus spagečių gabaliukų “zuikiui” galima įtaisyti ir ūsus.
Patiekti su keptomis bulvytėms, pomidorų griežinėliais, baziliko šakele, pašlakstyti namų gamybos bazilikų actu.
Padažas gali būti kokio tik norisi. Aš ruošiu česnakinį: iš sviesto, česnako, grieinėlės, krapų ir mėgstamų prieskonių.
Zukis yra puikus ir šaltas užkandis, o pomidorai, juoda duona yra puikus derinys prie jo.