Keksai ir keksiukai · Skoniai

Grietinėlės keksas

Kiek bekeptumėm visokių pyragų, įmantriausių, net labai sveikų – iš speltos miltų, be gliuteno, veganiškų, … tačiau, keksas yra nepakeičiamas kavos palydovas, kaip ir keksiukai arba, taip vadinami, mufenai. Aišku,  nėra jie tokie nekalti, kaip ir visi trauka pasižymintys dalykai – juose slypi p a v o j ai – CHI CHI CHI…, kai kam tai nė motais :). Ir, kad jau taip traukia, reikia skubėti (kol neįsijungė į pokalbį sąžinė) paieškoti dar vieno neišbandyti recepto … “su grietinėle…”- (po švenčių liko nepanaudota, tai reikia gelbėti)… įrašom, hum… atsiverčiam… turėtų būti neblogas!

Grietinėlės keksas
Grietinėlės keksas
Reikės:
  • 225-300 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 350 g  gretinėlės
  • 3-4 kiaušinių (priklausomai nuo didumo)
  • 200 g cukraus
  • 1-2 a.š. vanilinio cukraus
Grietinėlės keksas
Žiemą grietinėlės keksą galima puošti eglišakiu
Grietinėlės keksas
Gražus grietinėlės kekso iškilimas
Gaminimas:
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
  2. Grietinėlę išplakite iki švelnių putų, tik neperplakite.
  3. Sumaišykite abi mases ir dar kelias minutes paplakite.
  4. Miltus persijokite su kepimo milteliais.
  5. Dalimis suberkite į paruoštą masę, išmaišykite, kad neliktų grūdelių.
  6. Tešlą supilkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą (jei naudosite silikoninę – tepti nereikia).
  7. Kepkite įkaitintoje iki 180 -190 °C orkaitėje apie 30-35 minutes.

Dar šis bei tas…

Keksui reikalinga tirštesnė tešla – nepasikliaukite šimtu procentų nurodytais gramais – priklausomai nuo naudojamų miltų, gali reikėti žiupsnį kitą pridėti.

Pagardinti šį keksą galite aguonomis.

Ypač gražiai šis keksas atrodo figūrinėje kekso formelėje.

Ši tešla tiks ir keksiukams, tik šiek tiek mažiau reiks kepti; kadangi naudojau nedidelę stačiakampę formelę, o tešlos gavosi kur kas daugiau – likutį sudėjau į keksiukų formeles.

Recepto šaltinis: http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/pyragai-pyrageliai/plaktos-grietineles-keksas.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *