Ką šiandien? To nenoriu, ano nenori kiti. Tai ką valgom? Hum… Gal reikia pasidaryti iškrovą? Bet ši mintis netinka kitiems. Reikia ieškoti kompromiso. Prisimenu žuvį, kuri visada pasiteisina.
Šį kartą gavau lauktuvių – laukinės lašišos file. Nedideliame miestelyje ją vargu rasi. Apsidžiaugiau, nes mėsą paprastai valgom tik laukinių gyvūnų ir tai dažniausiai kanopiniai, o elnienos ar briedienos kepsnys savaitgalį tradiciškai būna kepamas, kai susirenka visa šeima. Su baravykų padažu šis patiekalas yra šeimos TOP patiekalų viršūnėje.
Top viršūnėje gali būti ir šis užkandis, jeigu mėgstate sušius, wasabi ir žaliąją citriną. Saldžiarūgštė nata gražiai suskamba tiek lašišos gabalėliuose, tiek mango ir avokado duete. Tartaras gali pretenduoti net trijų kategorijų nominacijose: gražiausio, greičiausiai paruošiamo ir skaniausio užkandžio. Kurią nominaciją skirčiau aš? Tikriausiai visas…
Ar baugina žalia mėsa, net jei tai žuvis? – Tikrai ne! Jautienos tartarą esu ragavusi gal vieną kartą gyvenime, gaminti neteko. O štai lašišą, – pabandžiau pati, o juo mane suviliojo jauna šeimininkė.:)
Ar kartosiu? – Taip. Nors prieš kelis metus nebūčiau išdrįsusi net paragauti.
Kaip yra svarbu domėtis, kaupti žinias, kad niekas negalėtų primesti savo įsitikinimų.
Pasikliauti savimi?..

Reikės: (2 asmenims)
- 300 g ypač šviežios lašišos file
- 1 prinokusio avokado
- 1 prinokusio mango
- 0,5 saujelės kalendrų lapelių
- 1 v.š. skrudintų sezamų aliejaus
- 1 laimo sulčių
- 1 a.š. wasabi krienų
- 1 v.š. sojos padažo
- druskos (pagal skonį)
- šviežiai maltų pipirų (pagal skonį)
- 2 v.š. sezamų sėklų

Gaminimas:
- Prieš gaminimą, lašišos file dedame 10-15 minučių į šaldymo kamerą, kad šiek tiek pastingtų ir būtų geriau pjaustyti.
- Padažui į stiklinį indą dedame wasabi krienus, pilame sojos padažą, laimo sultis, skrudintų sezamų aliejų, druską, pipirus ir visą turinį labai gerai suamišome.
- Vaisius supjaustome nedideliais kubeliais, atidedame.
- Iš šaldymo kameros ištraukiame lašišos file, supjaustome 0,5-1 cm gabalėliais.
- Paruoštą žuvį sudedame į indą su padažu, užpilame sezamų sėklomis, sudedame pasmulkintus kalendrų lapelius, sumaišome.
- Į konditerinį žiedą pirmiausiai sudedame avokado gabalėlius, o ant jų mangus, pabaigoje – padėliojame lašišą, šiek tiek paspaudžiam.
- Palaikome keletą/keliolika minučių, kol tartaras įgauna formą.
- Dedame į serviravimo indą, nuimame formelę.
- Ant viršaus pabarstome dar šiek tiek sezamų sėklų, smulkintos kalendros.
- Patiekiame su duonos skrebučiais.
Gurmaniškų Jums potyrių!
Dar šis bei tas...
Jei inde liko padažo, nesupilkite viso ant viršaus, – jo gali būti tiesiog per daug.
Jeigu neturite konditerinio žedo, tartaro ruošinį galite sudėti į didesnį kavos puodelį (nuotraukoje naudojau 8 cm skersmens).
Recepto šaltinis: Maisto kelionės