Nežinia kada sriubos, kaip dėmesio verti patiekalai, nepastebimai nuėjo į antrą planą. Pamąstykim… ar tik ne greitas maistas, greituoju būdu pasiekęs lietuvaičius, apžavėjęs, užėmęs pirmaujančias pozicijas, įžūliai prasiskverbęs į mūsų tradicinę virtuvę? Ar nebus tai PONAITIS MĖSAINIS, tapęs pietų, vakarienės, netgi šventiniu ir vos ne vieninteliu vertu dėmesio patiekalu? Senesnės kartos jis nesužavėjo, nes močiutės ir toliau sau verda barščius, kopūstienes ir bulvienes, jei ne kiekvieną dieną, tai bent jau kas antrą. O, štai, jaunos mamos, pietums savo atžaloms, jas ruošia kur kas rečiau. Neskanu, nemadinga, užima laiko?
Laikai keičiasi, nieko čia nepadarysi, atsidūsėdami pasakysit. Yra sriubos alternatyvų, kad ir trinta daržovių sriuba, kurią anksčiau gydytojai skirdavo ligoniams su virškinimo sutrikimais. Tai puiku, jei tai tik į sveikatą! – ir jūsų reakcija bus visiškai teisinga! Keliu rankas į viršų – mėgstu, vertinu, pagaminu žaibiškai ir skaniai. Bet pradėjau pastebėti, kad man jos tapo nuobodžios. Vos du trys ingredientai, ką iš jų gali išspausti?
Skonių gama ženkliai skurdi. Kontempliacijos sriubos tema prasidėjo dar viešint Sardinijoje. Su kolegomis pietums užsisakėm sriubos – picas jau buvom išragavę. Sumokėjom devynis eurus – daugiau nei už bet kurią picą. Dubenėlis daržovių šiupinio atrodė gardžiai, žadino apetitą. Pradžioje bandžiau įsidėmėti, kiek ir kokių yra ingredientų, tačiau greitai patiekalas užvaldė visus skonio receptorius ir teko pamiršti skaičius – beliko mėgautis… O, ar gero maisto paskirtis netokia?
Ir štai, po tokių mano minčių klajonių ir dėlionių, netruko prasidėti konkretūs darbai. Pirmoji, kurios negardinau koncentruotu sultiniu – tai yra ši, natūraliu vištienos sultinio pagrindu išvirta daržovių ir miežinių kruopų sriuba. Gaminau ją du kartus, bandydama suprasti, kaip skoniai susijungia į visumą, ir kaip kiekvienas ingredientas įtakoja bendrą skonį. Va, tada ir prasidėjo pats įdomumas…
Jei mano dėstymas per ilgas, tai jis tik tam, kad susigrąžintumėte sriubas į savo virtuves. O, pradėti galite nuo kurios tik norite, kad ir nuo šios, tačiau, pradžioje teks paaukoti daugiau nei valandą.;) Jei neišgąsdinau, tada, PIRMYN!
Reikės: (6 asmenims)
- 700-800 g vištienos rinkinio sriubai
- 70 g miežinių kruopų
- 2 morkų
- 1-2 bulvių
- 1 didesnio svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 0,5 saliero šaknies
- 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1-2 saujų šaldytų arba šviežių žirnelių
- druskos, pipirų
- saldžiosios paprikos miltelių
- petražolių (gali būti šaldytos)
Gaminimas:
- Į puodą įpilame ir pakaitiname šaukštą aliejaus, sudedame viščiukų rinkinio dalis.
- Kepiname 15 minučių, kol gražiai paskrus.
- Užverdame 2 litrus vandens, supilame ant apkeptos vištienos.
- Verdame apie 40 minučių.
- Tuo metu, kol verda sultinys, keptuvėje pakepiname svogūną ir česnaką.
- Po kelių minučių į keptuvę sudedame kubeliais supjaustytus salierą ir morkas.
- Pabaigoje daržoves paskaninam petražolėmis, pipirais ir raudonąja papriką.
- Sultiniui pavirus apie pusvalandį, sudedame miežines kruopas, pagal skonį įberiame druskos.
- Dar po 10 minučių sudedame į kelias dalis padalintas bulves.
- Bulvėms suminkštėjus, sudedame pakepintas daržoves bei šaldytus žirnelius.
- Po kelių minučių kaitrą išjungiame.
- Išgriebiame vištieną ir, nuėmę kauliukus, mėsos pluošteliais paskaniname sriubą.
- Patiekiame apibarstę petražolėmis bei krapais.
Skanaujame!
Dar šis bei tas…
Sriubą galima pagardinti 2 šaukštais citrinos.
Jeigu mėgstate aštresnes sriubas, čia tiks ir žiupsnelis aitriosios paprikos, įmestos į besitroškinančias daržoves.
Jeigu nemėgstate sriuboje bulvių, galite jų ir nedėti, nes jos nėra būtinos; įdedu vieną stambiai supjaustytą bulvę, po puselę į lėkštę – apetitui sužadinti 🙂
Nurodyti morkų ir salierų kiekiai yra orientaciniai, nes daržovė daržovei nelygi.
Kruopų kiekį turite patys atrasti, nes šis kiekis yra pritaikytas vidutinio tirštumo sriubai. Pradžioje dėjau 100 gramų, tačiau tai tikrai per didelis kiekis – galima dėti dar mažiau, ypač jeigu mėgstate bulves.
Nebandžiau, tačiau esu įsitikinusi, kad miežines kruopas puikiai gali pakeisti perlinės.
Skubėti pilstyti sriubą nepatartina – reikia bent 10 minučių išlaukti, kad skoniai susijungtų tarpusavyje.
Šią sriubą galima puikiausiai skanauti ir kitą dieną – skonis bus tik geresnis.
Jeigu nemėgstate mėsa gardintos sriubos, šią puikiai panaudosite salotoms, suvožtiniams, blyneliams.