Pascha – tradicinis stačiatikių Vėlykų desertas, pamėgtas jau ir lietuvių katalikų. Kaip desertas jis tikrai puikus ir kas mėgsta patiekalus iš varškės, tie negalės sustoti, ragaudami dar ir dar. Nežinau, ar paliks abejingais tuos, kurie su varške nelabai draugauja? Riešutai bei rūgštūs džiovinti vaisiai ir uogos labai gerai atsveria riebius deserto komponentus ir bendras vardiklis – malonus skonio dirgiklis.:) O pasigaminti paschos pagrindu panašų desertą kita proga, manau, ne nuodėmė. Gal būtų didesnė – jo neparagauti? O ir ne vienas receptas yra išdirbtas, nes fantazuoti su varške galima daug ir nenuobodžiai. Šiam kartui pabandysime paparstą, bet neprastą paschos variantą.
Reikės:
- 800 g varškės (riebesnės)
- 4 kiaušinių trynių
- 200 gramų tirpinto sviesto
- 1 stiklinės cukraus
- 200-250 ml plakamosios grietinėlės
- vanilinio cukraus
- migdolų, lazdyno riešutų
- nutarkuotos citrinos žievelės
- džiovintų spanguolių,
- išmirkytų džiovintų abrikosų
- 1 šaukšto citrinos sulčių
Gaminimas:
- Kiaušinių trynius gerai išsukite su cukrumi.
- Varškę pertinkite per sietelį arba išsukite elektriniu trintuvu.
- Ištirpinkite sviestą.
- Pasmulkinkite stambesniais gabaliukais riešutus.
- Ataušusį sviestą sumaišykite su varškės mase.
- Ten pat sudėkite ir išplaktus trynius.
- Dėkite riešutus, džiovintas spanguoles, pasmulkintus abrikosus, vanilinį cukrų, citrinos žievelę, citrinos sultis.
- Išplakite grietinėlę ir atsargiai sumaišykite su varškės mase.
- Sukrėskite masę į sietą, išklotą marle.
- Masę prislėkite lėkšte, padėkite į vėsią vietą ir leiskite pastovėti pusei paros ar parai.
- Prieš patiekiant, susiformavusį skanėstą išverskite į lėkštę, papuoškite.
Dar šis bei tas…
Varškės masės perteklinis skystis per marlės sluoksnį ir sietą nutekės, tačiau jo nebus daug.
Jeigu varškės masę sudėsite į mažesnius dubenėlius, galėsite patiekti paschą kaip atskirą desertą.