Padažai ir pagardai · Skoniai

Krapų pesto

Pesto padažas pradėtas gaminti Genujoje, Ligūrijoje, šiaurės vakarų Italijoje. Pirmąkart pasirodė 1860 m. Giovan Battista Ratto kulinarinėje knygoje „Genujos virtuvė“. Į jo sudėtį įeina trinti česnakai, kedrinės pinijos, baziliko lapai, parmezano ir pekorino kietieji sūriai, jūros druska, alyvuogių aliejus.

Palyginus neseniai pradėtas vertinti mūsų šalyje, pesto padažas labai išpopuliarėjo. Pasigaminti šį pagardą namų salygomis nėra sudėtinga. Dabar jis daromas ne tik iš bazilikų, bet ir iš kitų žalėsių. Štai atsiranda špinatų, ridikėlių lapų pesto mėgėjų, o ar ne tinkami tam būtų krapai? Žinoma, kad taip! Pamatai, pabandai, įvertini, daliniesi savo patirtimi. Ar labiau patiko už bazilikų? Lyginti nenorėčiau. Idealu būtų turėti abiejų, nes bazilikai yra aštresni ir jų pagardo skonis intensyvesnis, o krapų švelnesnis.

Gardžiau yra geriau.;)

Reikės:

  • 200 g krapų
  • 100 g anakardžių riešutų
  • 120 g alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelių česnako
  • 60 g kietojo sūrio
  • 0,5 citrinos sulčių
  • Druskos
Krapų pesto

Gaminimas:

  1. Pasiruoškite krapus: atrinkite sveikiausius, be sukietėjusių dalių, švarius. Jeigu plaunate, tuomet reikia labai gerai išdžiovinti!
  2. Jeigu krapai peraugę – supjaustykite – labai stengtis nereikia, tiesiog tam, kad neapsivytų  ant smulkintuvo ašies.
  3. Sutarkuokite sūrį.
  4. Į smulkintuvą, plokščiais ašmenimis, dėkite riešutus, pasmulkintą česnaką, tarkuotą sūrį, krapus ir viską sutrinkite iki vientisos konsistencijos.
  5. Sudėkite į didesnį indą, supilkite aliejų, citrinos sultis, įdėkite druskos, viską sumaišykite, palaukite kol susijungs skoniai.
  6. Dėkite į nedidelius stiklainiukus, ant viršaus užpilkite dar šiek tiek aliejaus.
  7. Talpinkite į šaldytuvą – idealu būtų suvartoti per porą savaičių.
  8. Perteklinį kiekį sudėkite į plastikinius indelius ir užšaldykite – pasibaigus sezonui, jis bus labai paklausus!

Tepkite ant skrudintos itališkos duonos, gardinkite makaronus, sriubas, bulves, žuvį. Skanaus skanavimo!

Dar šis bei tas…

Kad riešutus būtų lengviau sumalti, galima juos pamirkyti valandą vandenyje.

Jeigu neturite smulkintuvo, galima “sublenderiuoti”, tačiau šis būdas tinkamesnis jauniems krapams.

Suspėjus surinkti jaunučius krapus, galima pesto pasigaminti ir grūstuvėje – piestoj;  itališkai žodis “pestare” reiškia trinti, grūsti!

Pabaigoje viso trynimo, į smulkintuvą galima iš karto pilti aliejų, citrinos sultis, dėti druską – nereiks atskirai maišyti, o masė bus dar vientisesnė.

Patarčiau prieskonius reguliuoti pagal savo skonį – dar gali prireikti ir pipirų.

Šį pesto galima pasiruošti ir be sūrio ar riešutų – turėsit pagardą sriuboms, o ir makaronams tiks.

Daugiau patarimų gaminant pesto pagardus rasite prie Bazilikų pesto.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *