Gerbiu myliu spaudžiu jiems dešnę – maisto tinklaraščių autoriams, kurie nesibodi duoti gerų patarimų, aprašyti savo pastebėjimus, apie tai, kur yra didžiausia tikimybė “paslysti”, suklysti, nepataisomai sugadinti savuosius šedevrus – į ką labiausiai reikia koncentruotis, o į ką neverta kreipti dėmesio. Labai padėjo ir įtikino, kad bus gerai, kai rinkausi vieną iš Niujorko sūrio pyrago variantų. Ir štai, mano svečiai ką tik jį išragavo, išgyrė. Turi jis panašumo į prieš tai išmėgintą Varškės pyragą. Labai didelio skirtumo nerandu, tačiau, dabartinio, skonis daug ryškesnis, varškės sluoksnis tekstūriškai labiau pavykęs. Jeigu norite, tačiau manote, kad neatėjo tam laikas, – mažiau dvejokite, nes LAIKAS jau praėjo pro šalį (jis, kaip tik, turi tą savybę), o pyragui dar reikia susistovėti…
Reikės:
Pagrindui
- 360 g smėlinių sausainių (galima naudoti Selgos sausainius arba į juos panašius)
- 100 g sviesto
Varškės įdarui
- 1 kg varškės
- 2 v.š. pieno
- 230 g cukraus pudros
- 30 g miltų
- 5 kiaušinių
- 1 apelsino žievelės (likusi dalis tiks papuošimui)
- 1 citrinos žievelės
- 1 vanilės ankšties
- 2 v.š. Amareto likerio



Gaminimas:
- Sausainius susmulkiname smulkintuvu (aš tai darau kokteilinėje) iki smulkių trupinių, sumaišome su tirpintu sviestu.
- Gauta mase išklojame kepimo formos su atsegamais kraštais vidų, pirštais suformuojame bortelių sieneles.
- Kepame 10 minučių, 180 laipsnių temperatūroje.
- Varškę 2 kartus permalam mėsmale, dar papildomai patrinam blenderiu (galima pertrinti per sietelį).
- Sudedame cukraus pudrą, pieną, miltus, viską sumaišom.
- Po vieną dedam kiaušinius, kruopščiai įmaišydami į varškės masę.
- Viską sumaišom, įjungdami nedideles kombaino apsukas – nereikia plakti ar kaip nors kitaip drąstiškai elgtis su varške – įdaras turi būti purus!
- Pabaigoje įtarkuojame apelsino ir citrinos žieveles, sudedam vanilę, įpilam Amareto likerio.
- Gautą masę supilame ant apkepusio pagrindo, dedam į 220 laipsnių orkaitę, kepam 10 minučių, po to, temperatūrą sumažinam iki 110 laipsnių, kepimą tęsiam dar apie 1 valandą.
- Pyrago viršus turi būti gražiai apkepęs, – traukti neskubame, pravėrę dureles paliekame dar keliolikai minučių orkaitėje.
- Kad pyragas susistovėtų dar reikia keletą valandų palaikyti šaldytuve (nors nėra labai būtina) – geriausia jį iškepti iš vakaro, o kitą dieną pradėti skanauti.
- Prieš patiekiant papuoškite apelsino griežinėliais, pakepintais kokosų aliejuje su trupučių rudojo cukraus. Taip karamelizuoti citrusai tinka daugeliui kepinių.
Skanių akimirkų su draugais ir artimaisiais!
Dar šis bei tas…
Vietoj vanilės ankšties naudojau vanilinį cukrų, o Amareto likerį pakeičiau lašeliu migdolų esencijos – buvo neblogai.
Vietoj paprastos varškės galima imti Filadelfijos arba kitą kreminį sūrį – nereikės su varške “žaisti”.
Pyragas gana saldus – ribojantiems cukrų patarčiau šiek tiek sumažinti jo kiekį.
Recepto šaltinis: https://cocinarendezvous.com/2015/01/10/niujorko-surio-pyragas/