Pyragai · Skoniai

Niujorko sūrio pyragas

Gerbiu myliu spaudžiu jiems dešnę – maisto tinklaraščių autoriams, kurie nesibodi duoti gerų patarimų, aprašyti savo pastebėjimus, apie tai, kur yra didžiausia tikimybė “paslysti”, suklysti, nepataisomai sugadinti savuosius šedevrus – į ką labiausiai reikia koncentruotis, o į ką neverta kreipti dėmesio.

Labai padėjo ir įtikino, kad bus gerai, kai rinkausi vieną iš Niujorko sūrio pyrago variantų. Ir štai, mano svečiai ką tik jį išragavo, išgyrė. Turi jis panašumo į savo pirmatakį – Varškės pyragą. Labai didelio skirtumo nerandu, tačiau, dabartinio – skonis ryškesnis, varškės sluoksnis tekstūriškai labiau pavykęs. Jeigu norite, tačiau manote, kad neatėjo tam laikas – mažiau dvejokite, nes LAIKAS jau praėjo pro šalį (jis, kaip tik turi tą savybę), o pyragui dar reikia susistovėti…

Reikės:

Pagrindui

Varškės įdarui

  • 1 kg varškės
  • 2 v.š. pieno
  • 230 g cukraus pudros
  • 30 g miltų
  • 5 kiaušinių
  • 1 apelsino žievelės (likusi dalis tiks papuošimui)
  • 1 citrinos žievelės
  • 1 vanilės ankšties
  • 2 v.š. Amareto likerio

Gaminimas:
  1. Sausainius susmulkiname smulkintuvu (aš tai darau kokteilinėje) iki smulkių trupinių, sumaišome su tirpintu sviestu.
  2. Gauta mase išklojame kepimo formos su atsegamais kraštais vidų, pirštais suformuojame bortelių sieneles.
  3. Kepame 10 minučių, 180 laipsnių temperatūroje.
  4. Varškę 2 kartus permalam mėsmale, dar papildomai patrinam blenderiu (galima pertrinti per sietelį).
  5. Sudedame cukraus pudrą, pieną, miltus, viską sumaišome.
  6. Po vieną dedam kiaušinius, kruopščiai įmaišydami į varškės masę.
  7. Įjungiam nedideles kombaino apsukas, vėl viską maišome – nereikia plakti ar kaip nors kitaip drąstiškai elgtis su varške – įdaras turi būti purus!
  8. Pabaigoje įtarkuojame apelsino ir citrinos žieveles, sudedame vanilę, įpilame Amareto likerio.
  9. Gautą masę supilame ant apkepusio pagrindo, dedame į 220 laipsnių orkaitę, kepame 10 minučių, po to, temperatūrą sumažiname iki 110 laipsnių, kepimą tęsiame dar apie 1 valandą.
  10. Pyrago viršus turi būti gražiai apkepęs – traukti neskubame, pravėrę dureles paliekame dar keliolikai minučių orkaitėje.
  11. Kad pyragas susistovėtų dar reikia keletą valandų palaikyti šaldytuve (nors nėra labai būtina) – geriausia jį iškepti iš vakaro, o kitą dieną pradėti skanauti.
  12. Prieš patiekiant papuošiame apelsino griežinėliais, pakepintais kokosų aliejuje su trupučių rudojo cukraus. (Taip karamelizuoti citrusai tinka daugeliui kepinių).

Skanių akimirkų su draugais ir artimaisiais!

Dar šis bei tas…

Vietoj vanilės ankšties naudojau vanilinį cukrų, o Amareto likerį pakeičiau lašeliu migdolų esencijos – buvo neblogai.

Vietoj paprastos varškės galima imti Filadelfijos arba kitą kreminį sūrį – nereikės su varške “žaisti”.

Pyragas gana saldus – ribojantiems cukrų patarčiau šiek tiek sumažinti jo kiekį.

Recepto šaltinis: https://cocinarendezvous.com/2015/01/10/niujorko-surio-pyragas/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *